TRYB JASNY/CIEMNY

SERNIK BABCI MARYSI

sernik, najlepszy sernik, sernik z rodzynkami, pyszny sernik, ciasto na boze narodzenie
 

SERNIK BABCI MARYSI

To taki babciny sernik. Pyszny, najpyszniejszy! Piekę go zawsze na święta. Lubię go znacznie bardziej od aksamitnych, ultrakremowych serników w stylu nowojorskim, bo jest taki, jakby to ująć, charakterny.

sernik, sernik z rodzynkami, najlepszy sernik, jak zrobic sernik, ser na sernik,  sernik polany czekolada, pyszny sernik
 

SKŁADNIKI:
proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm

* 1,5 kg tłustego sera białego

* 1,5 szklanki cukru

* 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią

* 1,5 opakowania kisielu cytrynowego z cukrem ( 1 opakowanie o wadze 77 g)

* 7 dużych jajek

* 200 g masła (1 kostka)

* 100 g rodzynek (jeśli lubicie; my uwielbiamy sernik z rodzynkami)

sernik, sernik z rodzynkami, najlepszy sernik, jak zrobic sernik, ser na sernik, sernik polany czekolada, pyszny sernik
 

WYKONANIE:

Masło roztapiam w garnuszku.  

Włączam piekarnik (góra – dół) i ustawiam temperaturę na 180 st. C.
W misce łączę cukier, kisiel cytrynowy oraz cukier z prawdziwą wanilią. Wbijam jajka i całość mieszam kuchenną trzepaczką do chwili połączenia się składników. Nie ubijam jajek, jedynie je roztrzepuję do zmieszania żółtek i białek. Sekretem pysznego sernika jest nie napowietrzanie serowej masy. Dzięki temu po wyjęciu z pieca sernik nie opadnie i będzie idealnie równy.

Rodzynki przekładam do miseczki zalewam je wrzącą wodą, odcedzam po 1 minucie. 

Ser biały przeciskam przez praskę. Można go oczywiście zmielić, ale efekt jest dokładnie taki sam, a tak jest szybciej, łatwiej i zostaje mniej do zmywania. 

Do sera dodaję rozpuszczone masło i mieszam dużą łyżką. Wlewam masę jajeczną, dosypuję rodzynki i całość delikatnie mieszam do połączenia się składników. Masę przelewam do tortownicy, wyrównuję jej powierzchnię i lekko uderzam wypukłą stroną łyżki po całej powierzchni sernika by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ponownie wyrównuję powierzchnię sernika i wstawiam go do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. 

Piekę 55–60 minut. Wyłączam piekarnik i otwieram jego drzwiczki. Sernik wyjmuję z piekarnika po 15-20 minutach i pozostawiam w tortownicy do wystudzenia. 

sernik, sernik z rodzynkami, najlepszy sernik, jak zrobic sernik, sernik polany czekolada, pyszny sernik

W tym miejscu dodam tylko, że jest boski! Cała tortownica pyszności :)

Gotowy sernik możecie udekorować czekoladową polewą i kandyzowaną skórką pomarańczową.

sernik, sernik z rodzynkami, najlepszy sernik, jak zrobic sernik, sernik polany czekolada, pyszny sernik
 

SERNIK BABCI MARYSI

 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI