TRYB JASNY/CIEMNY

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I FENKUŁU

fenkul, surowka, surowka z fenkulu, surowka z czerwonej kapusty, salatka z fenkulu, surowka do obiadu,
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I FENKUŁU

Mam dziś dla Was przepis  z gatunku umyj, poszatkuj, wymieszaj i zajadaj ze smakiem. Minimum pracy i mnóstwo smaku. To pyszna, odświeżająca, przyjemnie chrupiąca sałatka. Świetnie komponuje się jako dodatek do ryb i drobiu. Lubimy ją też chrupać na kolację z dodatkiem grzanek lub tostów.

 

fenkul, surowka, surowka z fenkulu, surowka z czerwonej kapusty, salatka z fenkulu, surowka do obiadu,

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I FENKUŁU

  • 1 fenkuł (bulwa kopru włoskiego) + koperek
  • ćwiartka małej kapusty czerwonej
  • 1 duże jabłko (najlepiej szara reneta)
  • 1 czerwona cebula
  • listki szczawiu  do dekoracji (do kupienia w doniczkach jak zioła)


SOS:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka miodu


Wszystkie składniki na sos mieszam w salaterce. 

Koper włoski kroję na 4 części, wycinam twardy głąb. 

Czerwoną kapustę i fenkuł bardzo drobno siekam  (tu świetnie sprawdza się mandolina). 

Cebulę najpierw kroję na połówki, a potem w cieniutkie półkrążki. 

Jabłko dzielę na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne, kroję w cieniutkie plasterki. 

Wszystkie składniki sałatki przekładam do salaterki z sosem; całość mieszam i dekoruję listkami szczawiu i koperkiem z fenkułu.

Świetnie smakuje do pieczonej kaczki oraz innych dań z drobiu i ryb.

 

 Surówka z czerwonej kapusty i fenkułu.

 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI