SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I FENKUŁU
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I FENKUŁU
Mam dziś dla Was przepis z gatunku umyj,
poszatkuj, wymieszaj i zajadaj ze smakiem. Minimum pracy i mnóstwo smaku. To
pyszna, odświeżająca, przyjemnie chrupiąca sałatka. Świetnie komponuje się jako
dodatek do ryb i drobiu. Lubimy ją też chrupać na kolację z dodatkiem grzanek
lub tostów.
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I FENKUŁU
- 1 fenkuł (bulwa kopru włoskiego) + koperek
- ćwiartka małej kapusty czerwonej
-
1 duże jabłko (najlepiej szara reneta)
- 1 czerwona cebula
-
listki szczawiu do dekoracji (do kupienia w doniczkach jak zioła)
SOS:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz do smaku
- 1 łyżka miodu
Wszystkie składniki na sos mieszam w salaterce.
Koper włoski kroję na 4 części, wycinam twardy głąb.
Czerwoną kapustę i fenkuł bardzo drobno siekam (tu świetnie sprawdza się mandolina).
Cebulę najpierw kroję na połówki, a potem w cieniutkie półkrążki.
Jabłko dzielę na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne, kroję w cieniutkie plasterki.
Wszystkie składniki sałatki przekładam do salaterki z sosem; całość mieszam i dekoruję listkami szczawiu i koperkiem z fenkułu.
Świetnie smakuje do pieczonej kaczki oraz innych dań z drobiu i ryb.
Surówka z czerwonej kapusty i fenkułu.
Komentarze
Prześlij komentarz