JAK WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ ? SPRAWDZONE SPOSOBY NA POPRAWĘ ODPORNOŚCI
JAK WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ?
Układ odpornościowy to skomplikowany mechanizm, dzięki któremu nasz organizm może skutecznie bronić się przed szkodliwym wpływem m.in. bakterii, wirusów, grzybów, toksyn czy komórek nowotworowych. Większość nabytych stanów niedoboru odporności związana jest z nieodpowiednim trybem naszego życia. Niewielka aktywność fizyczna i siedzący tryb życia, złe nawyki żywieniowe, nieodpowiednio zbilansowana i niezdrowa dieta uboga w antyoksydanty i witaminy oraz stosowanie używek mają duży wpływ na obniżenie naszej odporności. Niekorzystnie na nasz układ immunologiczny wpływa również zbyt mała ilość snu, przepracowanie, przemęczenie, odwodnienie oraz życie w permanentnym stresie. Osłabiają nas również toksyny środowiskowe pochodzące z zanieczyszczonego środowiska, dymu papierosowego czy nadmiaru spożytego alkoholu. Nie na wszystko mamy wpływ i nie wszystkie negatywnie oddziałujące na nas czynniki możemy zmienić. To oczywiste. Prawdą jednak jest, że nasze zdrowie i kondycja naszego układu odpornościowego w dużej mierze pozostaje w naszych rękach. Wszystko co dobrze wpływa na nasze zdrowie pozytywnie wpływa również na kondycję naszego układu odpornościowego. Co wiec możemy zrobić aby wzmocnić swoją odporność?
JAK WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ?
DIETA
Stosowanie diety bogatej w witaminy i składniki mineralne oraz bogatej w nienasycone kwasy tłuszczowe to naturalny i prosty sposoby poprawy naszej odporności. Nie ma jednej, określonej diety, która chroni nas przed chorobami i infekcjami. Organizm możemy wzmocnić dzięki urozmaiconemu żywieniu. Trzeba w tym miejscu podkreślić, że nie istnieje uniwersalna dieta dobra dla wszystkich. Istnieją ogólne zasady dotyczące zdrowego odżywiania, ale każdy z nas musi dopasować je do indywidualnych potrzeb swojego organizmu bo różnimy się między sobą wagą, wzrostem, wiekiem, rodzajem wykonywanej pracy, poziomem codziennej aktywności fizycznej, zdiagnozowanymi chorobami, emocjonalnymi problemami wpływającymi na nasz sposób odżywiania oraz indywidualnymi potrzebami wynikającymi z profilaktyki zdrowotnej. Mamy też swoje ulubione produkty spożywcze, upodobania kulinarne, dobre lub złe nawyki związane z odżywianiem, alergie, nadmiary kilogramów do zrzucenia czy niedobory witamin lub składników odżywczych wynikające z naszych dotychczasowych błędów dietetycznych lub chorób na które cierpimy. To wszystko sprawia, że na różnych etapach życia warto jest skorzystać z porady dietetyka, który pomoże nam opracować szczegółowy lub ogólny plan dietetyczny pozwalający nam zachować zdrowie i sprawność lub poprawić nasz stan obecny.
* Na co dzień musimy pamiętać o urozmaiceniu naszej diety. Nie ma takiego produktu spożywczego, który dostarczałby nam wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. W codziennym jadłospisie trzeba uwzględnić produkty ze wszystkich grup: warzywa (najlepiej do każdego posiłku) i owoce, produkty zbożowe (w tym pełnoziarniste), mleko i jego przetwory (zwłaszcza fermentowane), produkty dostarczające białka (tłuste ryby, chude mięso, jajka, nasiona roślin strączkowych), zdrowe tłuszcze (np. olej z pierwszego tłoczenia, zimnotłoczony i nierafinowany). Niedożywienie lub dieta pozbawiona jednego lub więcej składników odżywczych upośledza produkcję i aktywność wytwarzanych przez nasz organizm komórek odpornościowych oraz przeciwciał.
* Kolor jedzenia ma znaczenie. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. Aby wzmocniś swoją odporność codziennie sięgajmy po świeże lub mrożone owoce i warzywa ze wszystkich grup kolorystycznych:
białe np. seler, czosnek, pietruszka, chrzan, por, białe porzeczki, kalafior, cykoria, pieczarki, biała rzodkiew
- żółte np. cytryna, kukurydza, ananas, brzoskwinie, żółta papryka, melon
- pomarańczowe np. marchewka, pomarańcza, dynia, pomarańczowa papryka
- czerwone np. pomidor, truskawki, buraki, czerwona papryka, wiśnie
- zielone np. jarmuż, sałata, brokuły, kapusta, zielona papryka, pietruszka zielona, zielona cebulka, kiwi, awokado, agrest
- fioletowe (i niebieskie) np. borówki, jeżyny, aronia, czarne porzeczki, śliwki, bakłażan, czerwona cebula, czerwona kapusta
* Pamiętajmy również o właściwym nawodnieniu. Najlepiej jest pić wodę z dodatkiem soku z cytryny, imbiru, mięty i owoców.
* Jedzmy regularnie posiłki. Zapobiega to spadkom energii w ciągu dnia, a dodatkowo pozytywnie wpływa m.in. na odporność organizmu.
* Ze zdrowym sposobem odżywiania bezpośrednio związane jest poznanie swojego indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego oraz osiągnięcie i utrzymanie właściwej masy ciała.
WYPRÓBUJ: IQ Oil plus Omega 3, Langsteiner
To preparat uzupełniający dietę w wielonasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Zawiera dodatkowo witaminę E jako silny utleniacz.
ZDROWE JELITA, PROBIOTYKI I PREBIOTYKI
Nie każdy wie, że układ pokarmowy odpowiada nie tylko za pobieranie, trawienie i wchłanianie pokarmów. Nasze jelita są bardzo ważną częścią układu odpornościowego. Żyją w nich drobnoustroje tworzące tzw. mikroflorę jelitową w dużej mierze odpowiadającą za odporność naszego organizmu. Jeśli ona jest w dobrej kondycji, to w równie dobrym stanie jest najprawdopodobniej nasz układ immunologiczny. Równowaga lub brak równowagi bakterii w układzie pokarmowym jest powiązany z ogólnym stanem naszego zdrowia i chorobami na które zapadamy.
Oprócz mikroflory jelitowej funkcję odpornościową pełnią także błona śluzowa jelit oraz komórki odpornościowe znajdujące się w jelicie. Układ odpornościowy przewodu pokarmowego GALT odgrywa istotną rolę w odporności miejscowej i ogólnej organizmu.
Nieprawidłowa mikroflora jelit może sprzyjać rozwojowi otyłości oraz idącej za nią cukrzycy typu II oraz insulinooporności. Na szczęście specyfika mikroflory pozwala nam wpływać na jej stan. Odbudowywanie mikroflory jelitowej może trwać nawet kilka miesięcy. Tu pomocne są PROBIOTYKI - to kultury bakterii lub drożdży, których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej.
JEŚLI CHCEMY ZACHOWAĆ ZDROWE JELITA:
1. Ograniczmy do minimum spożycie wysoko przetworzonej żywności
2. Nie jedzmy w nadmiarze mięs i jego przetworów
3. Dbajmy o prawidłowe nawodnienie organizmu Ograniczajmy jedzenie smażonych produktów
4. Codziennie jedzmy dużo świeżych i gotowanych warzyw oraz produktów pełnoziarnistych (polecamy waszej uwadze owsianki, kasze i pieczywo z pełnoziarnistej maki) będących źródłem witamin, mikroelementów oraz naturalnego błonnika
5. Wprowadźmy do naszej diety produkty fermentowane: fermentowane produkty mleczne (najlepiej naturalne, bez dodatku cukru) np. jogurty, kefiry, maślanki oraz kiszonki czyli różne kiszone warzywa np. kiszone ogórki, kiszoną kapustę; przygotowujmy w domu i pijmy zakwas z buraków. Produkty te są doskonałym źródłem bakterii kwasu mlekowego chroniących nabłonek jelit przed rozwojem szkodliwych bakterii. Kupujmy lub sami pieczmy w domu chleb na naturalnym zakwasie. Dobre probiotyczne bakterie odnajdziemy również w occie jabłkowym naturalnie fermentowanym, kimchi, miso i tempeh (fermentowana soja), fermentowanym naturalnie sosie sojowym tamari. Wartościowym ich źródłem jest również kombucha (fermentowana herbata).
6. Ograniczmy do minimum cukry proste. Cukier i słodycze negatywnie wpływają na prawidłową florę bakteryjną oraz są czynnikiem wywołującym otyłość oraz inne choroby metaboliczne. Dieta bogatą w cukry powoduje niekorzystną zmianę składu mikrobioty nawet w przeciągu jednego dnia.
7. Dbajmy o odpowiednią dawkę codziennej aktywności fizycznej (zwłaszcza gdy wykonujemy pracę siedząca). Ruch w naturalny sposób stymuluje pracę mięśni brzucha, które pobudzają ruch robaczkowy w jelitach chroniąc nas przed zaparciami i zaleganiem toksyn.
8. Z rozwagą wybierajmy produkty spożywcze by ograniczyć spożywanie metali ciężkich, chemicznych środków ochrony roślin oraz konserwantów które bywają obecne w żywności. W miarę możliwości sięgajmy wiec po produkty BIO. Starajmy się by podstawą naszej diety były lokalne, świeże, sezonowe produkty.
9. Naszym jelitom szkodzi alkohol (kto choć raz go nadużył ten wie o tym dobrze)
10. Osobnym tematem są kuracje antybiotykowe. Niszczą one nie tylko „złe”, chorobotwórcze bakterie w naszym organizmie. Rykoszetem obrywają również te „dobre” bakterie. Antybiotyki przyjmujmy wiec tylko i wyłącznie na zlecenie lekarza i starajmy się ich nie nadużywać.
PREBIOTYKI
Prebiotyki to składniki nie ulegające trawieniu, pobudzające wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym. Stanowią one pożywkę dla dobroczynnych bakterii jelitowych (probiotyków). Wyróżnia się wśród nich oligosacharydy (najważniejsze z nich to: fruktooligosacharydy, laktuloza i oligosacharydy sojowe) oraz polisacharydy (wśród nich inulinę, skrobię oporną, celulozę, hemicelulozy i pektyny). Część z tych związków występuje naturalnie w żywności jako błonnik, a inne pozyskane dzięki procesom chemicznym dodawane są do żywności lub suplementów diety. Źródłem prebiotyków są np. cebula, banany, szparagi, pszenica, ziemniaki, pomidory, cykoria, soja i miód). Pamiętajmy o uwzględnieniu ich w naszej diecie jeśli chcemy zachować zdrową mikroflorę jelit.
W przypadku dysbiozy, czyli zaburzenia równowagi ilościowej i jakościowej bakterii jelitowych warto sięgnąć po PROBIOTYKI czyli preparaty lub produkty żywnościowe zawierające pojedyncze lub mieszane hodowle żywych drobnoustrojów (bakterii, drożdży) które wywierają korzystny efekt na zdrowie, jeżeli zostały podane w odpowiedniej ilości (w tym celu warto zasięgnąć opinii lekarza).
WYPRÓBUJ: Zioła Szwedzkie, LANGSTEINER
Wsparciem dla układu pokarmowego są Oryginalne Zioła Szwedzkie. To unikatowa kompozycja ziół, która wpływa na prawidłowe działanie wątroby, pomaga w zachowaniu właściwego funkcjonowania dróg moczowych, metabolizmu lipidów oraz wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała. Przed ich użyciem najlepiej skonsultować się z lekarzem zwłaszcza w wypadku osób, u których zdiagnozowano wcześniej jakieś schorzenia. Należy zawsze pamiętać, że zioła mogą wchodzić w interakcje z lekami przepisanymi przez lekarza.
WYPRÓBUJ: Stevia Gold w proszku, LANGSTEINER
Jeśli chcecie wyeliminować z diety cukier, a trudno wam przyzwyczaić się do braku słodzonych napojów i potraw wypróbujcie stewię - to słodzik stołowy w proszku, oparty na bazie naturalnych glikozydów stewiolowych. Przeznaczony jest do słodzenia gorących i zimnych napojów, gotowania, pieczenia Jest dobrą propozycją dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie (badania wykazały korzystny wpływ stewii na nadciśnienie i cukrzyce), a także dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą spożywać cukru.
OSIĄGNIĘCIE I UTRZYMANIE WŁAŚCIWEJ WAGI
Zarówno nadwaga i otyłość jak i niedowaga negatywnie wpływają na stan ogólny naszego organizmu (w tym również na kondycję naszego układu odpornościowego) oraz są jedną z głównych przyczyn powstawania wielu chorób. Ze zdrowym sposobem odżywiania bezpośrednio związane jest więc osiągnięcie i utrzymanie właściwej wagi.
Otyłość wiąże się z przewlekłym stanem zapalnym i może być główną przyczyną gorszego przebiegu infekcji. Lekarze szczególnie podkreślają to w przypadku COVID-19.
Pamiętajcie, że zbyt radykalna dieta nie jest zdrowa. Nagłe, długotrwałe i za duże obniżenie spożywanych kalorii prowadzi wprost do niedoborów żywieniowych, których jednym ze skutków jest osłabienie odporności organizmu. Każda dieta odchudzająca powinna być dokładnie przemyślana i najlepiej skonsultowana ze specjalistą, który pomoże bezpiecznie obniżyć nam podaż kalorii względem naszego indywidualnego zapotrzebowania, co pozwoli na kontrolowaną utratę wagi, zniweluje ryzyko niedoborów żywieniowych oraz efektu jojo.
Każda zmiana diety musi uwzględniać również nasze szczególne potrzeby wynikające ze zdiagnozowanych u nas chorób przewlekłych. To one są zawsze punktem wyjścia do opracowania diety redukcyjnej.
W uzyskaniu prawidłowej masy ciała oprócz właściwie dopasowanej diety i aktywności fizycznej pomóc mogą suplementy diety.
WYPRÓBUJ: Apple Gold, Langsteiner - skuteczny preparat regulujący przemianę materii, wzmacniający naturalną odporność organizmu, a także wpływający na dobre samopoczucie.
WYPRÓBUJ: Slimina Green Coffee saszetki, LANGSTEINER
Słyszałeś, że zielona kawa jest zdrowa, ale niesmaczna? Ta jest pyszna!
Zielona kawa zawiera antyoksydanty, jak kwas chlorogenowy (CGA), który blokuje wchłanianie części spożytych węglowodanów, przez co redukuje ilość spożytych kalorii.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
Codzienna aktywność fizyczna, zwłaszcza na świeżym powietrzu, bardzo korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Wybierzmy ten rodzaj aktywności, który sprawia nam najwięcej przyjemności i jest dostosowany do naszego stanu zdrowia i kondycji. Metodą małych kroków zwiększajmy później wysiłek.
Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko występowania infekcji i przeziębień. Pod wpływem wysiłku zwiększa się liczba i aktywność makrofagów czyli komórek, które rozpoczynają i regulują procesy zapalne w naszym organizmie, niszczą drobnoustroje chorobotwórcze (np. bakterie, wirusy) oraz eliminują nieprawidłowe komórki (np. nowotworowe) i zapoczątkowują proces regeneracji tkanek. Ćwiczenia o umiarkowanej intensywności przyczyniają się także do wzrostu aktywności wysoko wyspecjalizowanych krwinek białych, szczególnie limfocytów Th, zmniejszając w ten sposób ryzyko rozwoju zakażeń i chorób autoimmunologicznych. Już sam wzrost temperatury ciała podczas pracy mięśni działa blokująco na rozwój bakterii.
Warto
jednak pamiętać, że wysiłek fizyczny może mieć zarówno pozytywny, jak
i negatywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Regularna
aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności zmniejsza podatność
na choroby. Przeciwnie działanie ma brak aktywności oraz nadmierny wysiłek
i przemęczenie. Takie minimum aktywności fizycznej w postaci ćwiczeń gimnastycznych, intensywnego marszu, biegania, tańczenia czy pływania polecane przez lekarzy to 3 razy w tygodniu 30 minut wysiłku podnoszącego nam tętno do 130 uderzeń na minutę.
ODPOCZYNEK I SPORT WYCZYNOWY
Nasz syn jest sportowcem, Mistrzem Polski Juniorów Młodszych w Piłce Ręcznej wiec z tym tematem mierzymy się każdego dnia.
Duży wysiłek fizyczny i przemęczenie związane z intensywnym uprawianiem sportu powoduje przejściowy spadek odporności. Zjawisko to spowodowane jest wzrostem stężenia hormonów stresu, tj. adrenaliny i kortyzolu, hamujących aktywność krwinek białych, najważniejszych komórek układu odpornościowego. Powysiłkowe osłabienie systemu odpornościowego występuje szczególnie po dużym wysiłku ciągłym, trwającym powyżej 90 minut wykonywanym na czczo.
Czynnikami, które u sportowców dodatkowo zwiększającymi ryzyko infekcji jest większa ekspozycja na patogeny z powodu intensywniejszego oddychania (zwłaszcza zimnym i suchym powietrzem), duży stres psychiczny związany ze sportową rywalizacją, podróże związane z zawodami sportowymi, a w przypadku sportów drużynowych częstsze przebywanie w dużych zbiorowiskach ludzkich.
Wszystkie osoby intensywnie trenujące chcąc wzmocnić swój system odpornościowy powinny w sposób szczególny dbać o prawidłowy sposób żywienia, dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych, odpowiednią ilość snu i wystarczająco długi czas odpoczynku oraz umiejętne radzenie sobie ze stresem.
WITAMINA D3
Witamina D3 stymuluje układ odpornościowy, wzmacnia funkcje makrofagów oraz nasila wytwarzanie peptydów antybakteryjnych (katelicydyn). Oprócz tego Witamina D3 pomaga w prawidłowym wchłanianiu i wykorzystywaniu wapnia i fosforu oraz w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Synteza witaminy D3 w okresie letnim jest ograniczona z powodu stosowania kremów z filtrami UV oraz ze względu na zalecenia unikania nadmiernej ekspozycji na słońce. W okresie jesienno-zimowym w naszej szerokości geograficznej synteza witaminy D w skórze jest obniżona z powodu ograniczonego nasłonecznienia. Dobrym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie (np. śledź, łosoś, makrela), jaja. Chcąc wzmocnić układ odpornościowy należy pod kontrolą lekarską suplementować witaminę D3.
WYPRÓBUJ: Witamina D3 2000 MAX, Langsteiner
PROFILAKTYKA ZDROWOTNA
Dbanie o zdrowie to również regularne poddawanie się badaniom profilaktycznym. Nie zaniedbujcie ich. Choroby zdiagnozowane w początkowej fazie są znacznie łatwiejsze do leczenia niż w fazie zaawansowanej.
SZCZEPIENIA
Ważnym wsparciem dla naszego układu odpornościowego są szczepienia. Aktywują nasz układu odpornościowy, stymulują jego komórki do pracy, uczą je jak radzić sobie z nowymi patogenami. Ratują nam życie i zdrowie. Ważne by przestrzegać kalendarz szczepień dzieci i młodzieży oraz poddawać się szczepieniom zalecanym przez lekarza w późniejszym okresie życia. Wraz z naszym wiekiem i rozwojem różnych chorób dotychczas niegroźne dla nas wirusy mogą stać się dla nas śmiertelnie niebezpieczne (np. grypa). Szczepienia ochronne służą ochronie nie tylko samej osoby szczepionej, ale również są działaniem prospołecznym. Jeśli szczepi się odpowiednio duża grupa osób w danej populacji, to zahamowuje to rozprzestrzenianie się patogenu. Poziom wyszczepienia społeczeństwa powinien wynosić około 90%. Wtedy osoby, które ze względów zdrowotnych nie mogą się szczepić są chronione przez tzw. odporność zbiorową.
SEN
7 do 9 godzin snu pozwala na zmniejszenie zapadalności na infekcje i przyśpiesza dojście do zdrowia w przypadku choroby. Natomiast niedostatek snu skutkuje osłabieniem odporności - spada liczba obronnych limfocytów Th1 i rośnie poziom cytokin zapalnych. W rezultacie obniża się nasza odporność na infekcje i zakażenia, a nawet spada skuteczność szczepień.
Stały niedobór snu może trwale uszkadzać nasz układ odpornościowy oraz powodować objawy przewlekłego stanu zapalnego (następuje wzrost poziomu markera zapalnego - białka C-reaktywnego). Może to skutkować zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy, chorób serca i nowotworów.
ODPOCZYNEK
Nieustające bycie w gotowości, ”pod telefonem” sprawia że nie potrafimy w pełni zrelaksować się i zminimalizować negatywnych skutków stresu którego doświadczamy. Trzeba zachować równowagę pomiędzy pracą i wysiłkiem a odpoczynkiem i relaksem. Dobrze mieć pasję która nas relaksuje. Odpoczynek absolutnie nie musi oznaczać leżenia na kanapie.
Aby wyciszyć umysł i złagodzić stres spróbuj medytacji czy różnych technik relaksacyjnych, skorzystaj z programu treningu świadomości lub jeśli jesteś osoba wierząca spróbuj wyciszyć emocje dzięki modlitwie.
STRES
Układ nerwowy, odpornościowy i hormonalny funkcjonalnie współdziałają ze sobą. Kortyzol to hormon wydzielany przez nasz organizm pod wpływem stresu. Choć krótkotrwały stres wywołuje korzystne dla organizmu zmiany w układzie immunologicznym, to jednak jego długotrwałe działanie jest bardzo groźnym czynnikiem skutecznie osłabiającym odporność naszego organizmu powodującym zmniejszenie podziału limfocytów oraz wydzielania substancji obronnych organizmu (cytokin). Na skutek oddziaływania stresu na nasz organizm mogą nasilić się objawy chorób autoimmunologicznych (m.in. reumatoidalnego zapalenie stawów, choroby Hashimoto) oraz chorób zakaźnych, które pozostają w uśpieniu gdy my jesteśmy w równowadze emocjonalnej.
Aby zmniejszyć stres warto otworzyć się na innych ludzi, na przyjaźń i miłość, tworząc sieć wspierających nas kontaktów społecznych oraz jak najczęściej robić rzeczy które sprawiają nam przyjemność i niosą poczucie spokoju. Pomocne mogą być również ćwiczenia oddechowe, aktywność fizyczna pomagająca rozładować napięcie, słuchanie ulubionej muzyki i podjęcie ulubionej przez nas aktywności, włączenie się w pracę charytatywną czy opieka nad zwierzętami domowymi (uczucie bycia potrzebnym pomaga wielu osobom w osiągnięciu równowagi wewnętrznej). W razie narastających trudności z radzeniem sobie ze stresem warto skorzystać z pomocy psychologa.
SIŁA POZYTYWNEGO MYŚLENIA
W zdrowym ciele zdrowy duch! Ta zasada działa również w przeciwnym kierunku. Pozytywne myślenie, czyli pozytywne nastawianie do życia i ludzi pomaga nam w osiąganiu wyznaczonych celów, w tym również tych związanych z dbałością o zdrowie, przestrzeganie diety i realizowanie wyznaczonego sobie planu aktywności fizycznej; wydłuża nasze życie, daje poczucie szczęścia i poprawia nasza kondycję psychiczną. Tak naprawdę motywuje nas perspektywa sukcesu. Poczucie wiary w siebie, w to że uda nam się osiągnąć wyznaczone cele jest jak samo sprawdzająca się prognoza. Wiara w sukces zachęca nas do aktywności i wyznaczania sobie coraz bardziej wymagających naszego zaangażowania celów. Daje nam również cierpliwość w oczekiwaniu na sukces i zadowolenie z jego osiągnięcia. Dzięki temu żyjemy bardziej świadomie, mamy większy wpływ na nasze życie i zdrowie. Wierząc w sukces i osiągniecie zamierzonego celu mamy zdecydowanie większe szanse na wytrwanie w diecie czy kontynuowanie zaplanowanych treningów sportowych i zwiększenie aktywności fizycznej, a stąd już tylko jeden krok do wzmocnienia układu odpornościowego oraz ogólnego stanu zdrowia i poprawy kondycji. Optymistyczne spojrzenie na świat i na nas samych nie jest wyrazem naszej naiwnością, ale umiejętnością zauważania lepszej strony tego, co nas otacza i wykorzystywania szans, które takie podejście przynosi.
OBJAWY OBNIŻONEJ ODPORNOŚCI
Częstym objawem i pierwszym sygnałem osłabienia naszej odporności mogą być infekcje dolnych dróg moczowych. Pomocna w ich leczeniu jest żurawina. Owoce żurawiny zawierają naturalne składniki korzystnie wpływające na nabłonek dróg moczowych. Zawierają także flawonoidy, które są również silnym antyutleniaczem, wspomagają organizm w pozbywaniu się wolnych rodników i opóźniają pojawianie się pierwszych oznak starzenia się.
WYPRÓBUJ: ŻURAWINA, Langsteiner
WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI - Pepthym X Thymus, Langsteiner
Kiedy zmiana sposobu odżywania i stylu życia nie wystarcza by poprawić kondycję naszego układu odpornościowego zawsze warto sięgnąć po specjalny środek wspierający odporność u jej źródła - Pepthym X Thymus. Jest to unikalny preparat grasiczopochodny stymulujący układ odpornościowy w jego najważniejszym obszarze. Skuteczność tego preparatu potwierdzają lekarze specjaliści. Jego regularne stosowanie podnosi ilość tymozyny grasiczej w naszym organizmie, a to ona odpowiada za pracę komórek odpornościowych i tworzenie odpowiednio działających przeciwciał.
Prof. Dr hab.med. Aleksander
B. Skotnicki mówi:
„Sprawność układu odpornościowego zależy od aktywności grasicy, a jak wiemy, wraz z wiekiem i wpływem czynników zewnętrznych grasica zanika. Wtedy – zwłaszcza w wieku średnim i starszym – nasz „parasol ochronny” zostaje znacznie osłabiony. Wraz ze spadkiem poziomu hormonów grasicznych wzrasta częstość występowania chorób autoimmunologicznych, infekcyjnych i nowotworowych. Grasiczo zależna odporność jest zatem bardzo ważna. Jeśli ulega osłabieniu, ryzyko tych chorób wzrasta (…) Preparaty grasiczopodobne dają możliwość uzupełnienia niedoborów wynikających z zaniku gruczołu grasicy, a przez to dają cenne wsparcie dla odbudowy i wzmocnienia naszego układu odpornościowego, przyczyniając się do zmniejszenia podatności na infekcje, choroby autoimmunologiczne i nowotworowe.”
Preparat jest dostępny w aptekach bez recepty.
Artykuł powstał we współpracy z marką Langsteiner.
Firma LANGSTEINER to polski producent wyrobów medycznych, naturalnych suplementów diety oraz produktów spożywczych, wspierających naturalną siłę i odporność organizmu. Misją firmy jest troska o ludzkie zdrowie poprzez dostarczanie wysokiej jakości preparatów, opartych o naturalne składniki, wzbogacających dietę o cenne substancje, podnoszące kondycję organizmu w różnych obszarach. Wprowadzane na rynek produkty wytwarzane są zgodnie z wysokimi standardami europejskimi ISO 9001, ISO 13485 oraz GMP i podlegają dokładnym badaniom, testom i certyfikacjom. Firma otrzymała liczne nagrody i wyróżnienia za opracowane receptury oraz odpowiedzialność społeczną i wspieranie osób niepełnosprawnych.
Jak wzmocnić odporność
Te produkty są w mojej apteczce, gdzie gromadzę najlepsze suplementy do walki z infekcjami.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł. Korzystam z suplementów diety. Chętnie wypróbuje produkty polskiej firmy
OdpowiedzUsuńmoi rodzice zawsze powtarzają, że aby wzmocnić odporność trzeba jeść masę owoców, zwłaszcza naszych polskich jabłek :)
OdpowiedzUsuńSuper że zostało poruszone tak ważne zagadnienie.
OdpowiedzUsuńTakie informacje są niezwykle cenne.
OdpowiedzUsuńWspaniale opisane sposoby na wzmocnienie odporności. Świetny i bardzo wartościowy wpis.
OdpowiedzUsuń