TRYB JASNY/CIEMNY

KULEBIAK Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

kulebiak, czerwona kapusta, danie na impreze, swiateczne przepisy, kolacja na cieplo, przepisy na zime

KULEBIAK Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

Kulebiak to duży pieróg pieczony w kształcie walca z ciasta drożdżowego lub kruchodrożdżowego. Swoim wyglądem przypomina roladę. Można przygotować go z dowolnym farszem warzywnym, mięsnym lub rybnym. Najczęściej pieczemy go z nadzieniem z kapusty i grzybów podając jako dodatek do czerwonego barszczu i w takiej formie często gości na wigilijnych i świątecznych stołach. 

Zimą często piekę kulebiak z czerwoną kapustą. O tej porze roku to pyszna propozycja na kolację lub świetne danie imprezowe. Najlepiej smakuje prosto po wyjęciu z pieca, ale pyszny jest również podany na zimno.

 

kolacja na cieplo, kulebiak, dania z kapusta

 

KULEBIAK Z CZERWONĄ KAPUSTĄ

SKŁADNIKI:

* proporcje na 2 formy keksowe o wymiarach  8 x 27 cm

* kulebiak można również upiec w jednej długiej formie lub na płaskiej blaszce do pieczenia

CIASTO:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży suszonych instant (waga -  7 g)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 jajka do ciasta  + 1 jajko do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem
  • 220 ml maślanki w temperaturze pokojowej
  • 2  łyżki masła
  • kminek do posypania kulebiaka (opcjonalnie)

 

FARSZ:

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 2 czerwone cebule
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g żurawiny suszonej
  •  sól (z umiarem)
  • świeżo zmielony czarny pieprz (do woli)


WYKONANIE:

CIASTO:

W misce mieszam mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dodaję 2 jajka, rozpuszczone masło oraz maślankę w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki mieszam przez 2 - 3 minuty mikserem z końcówką w kształcie haka (można to oczywiście zrobić ręcznie), a potem wyrabiam ciasto ręcznie przez około 10 minut - ciasto drożdżowe "lubi" ciepło naszych dłoni. 

Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne i ładnie odchodzić od ręki. Jeśli jest zbyt lepkie należy dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto smaruję z wierzchu odrobiną oleju, przykrywam foliowym woreczkiem i pozostawiam w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

 

Podane proporcje są odpowiednie na 2 formy keksowe o wymiarach  8 x 27 cm. Formy wykładamy papierem do pieczenia. 
 

czerwona kapusta, kulebiak, danie z kapusta, danie na impreze, wigilia, boze narodzenie

FARSZ:

Umytą kapustę kroję na pół i szatkuję pozostawiając głąb.

Cebulę obieram, kroję na pół, a potem w piórka. 

Na patelni z wysokim brzegiem lub w garnku rozgrzewam olej, podsmażam na nim cebulę aż zmięknie i delikatnie się zrumieni. Wsypuję poszatkowaną kapustę i dodaję 1/4 łyżeczki soli, duszę często mieszając do chwili aż kapusta zmięknie i nieco odparuje z niej woda. Dolewam ocet balsamiczny, wsypuję żurawinę i dodaję sporo świeżo zmielonego pieprzu. Całość duszę jeszcze kilka minut. Kapusta ma zmięknąć, ale zachować przy tym nieco jędrności. Doprawiam ją solą i pieprzem w razie potrzeby. Gotowy farsz ma być wyrazisty w smaku, słodko-kwaśny i pieprzny zarazem.


ZWIJANIE KULEBIAKÓW

Po godzinie wyrastania wykładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowuję cienko na duży prostokąt o wymiarach około 60 x 30 cm. Odcinam skrawki ciasta, robię z nich mała kulkę, odkładam na bok. Wykorzystam je potem do zrobienia ozdób na kulebiak.

Prostokąt z rozwałkowanego ciasta kroję w poprzek na pół, na 2 kwadraty o wymiarach 30 x 30 cm. Obie połówki ciasta pokrywam równomiernie warstwą farszu, zwijam w roladę i przenoszę do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Miejsce łączenia ciasta ma znaleźć się na spodzie.

Foremki z kulebiakiem przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. 

W tym czasie piekarnik rozgrzewam do 180 st. C.

Z pozostałych resztek ciasta wycinam dowolne ozdoby, np. gwiazdki.  Ozdoby smaruję od spodu małą ilością wody i przyklejam je starannie na wierzchu kulebiaków. 

Wierzch kulebiaków smaruję rozmąconym jajkiem i  posypuję kminkiem.

Foremki z wyrośniętym kulebiakiem wstawiam do nagrzanego piekarnika na środkową półkę (opcja pieczenia: góra/dół) i piekę przez 30 minut. W trakcie pieczenia ciasto jeszcze lekko podrośnie i kusząco się zrumieni. Po upieczeniu uchylam drzwiczki piekarnika i foremki wyjmuję po kilku minutach.

Przed podaniem kulebiak kroję w plastry.

Taki kulebiak można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.

kulebia, ciepla kolacja, danie na impreze, boze narodzenie, swiateczne przepisy
SMACZNEGO!

kulebiak z czerwoną kapustą
 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI