MAKARON Z KREWETKAMI
Zawsze gdy macie taką możliwość wybierzcie krewetki z certyfikatem ASC. Jest to certyfikat zrównoważonej hodowli. Jako konsument staram się podejmować świadome i odpowiedzialne wybory, czytam dokładnie etykiety na produktach. Kupując ryby i owoce morza wybieram te, których produkcja miała ograniczony do minimum wpływ na środowisko naturalne, była prowadzona zgodnie z zasadami odpowiedzialnej, przyjaznej naturze akwakultury.
MAKARON Z KREWETKAMI
proporcje na 2 porcje
* 250 g makaron tagliatelle
* 16 krewetek świeżych lub mrożonych
w rozmiarze xxl z certyfikatem ASC
* 1 cebula
* 10 pomidorków koktajlowych
* 10 oliwek bez pestek
* 1 papryczka chili - ilość dodanego chili musicie dopasować do preferowanego przez siebie stopnia ostrości
* 1 duży ząbek czosnku
* 80 ml białego wytrawnego wina - u mnie Cono Sur Bicicleta Reserva Unoaked, Chardonnay, 2021
* 1 łyżka oliwy
* 1 łyżka masła
* zielona pietruszka
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
WYKONANIE:
Krewetki
przelewam ciepłą wodą i dokładnie oczyszczam. Odcinam im głowy, ściągam pancerzyki. Czasem wystarczy tylko zsunąć im ogonki (zależy jakie krewetki akurat kupicie, czy są one świeże czy mrożone, już obrane czy nie). Generalnie zdejmowanie pancerzyka z krewetek jest naprawdę bardzo proste. Zbudowany jest on z kruchych, miękkich pierścieni, które bardzo łatwo odchodzą od mięsa
krewetki. Jednocześnie z pancerzem odrywamy także odnóża. Później
bardzo płytko nacinam krewetki wzdłuż by czubkiem noża wyciągnąć cienkie, czarne żyłki czyli jelita (widać je przez skórę) i przepłukuję nacięcia strumieniem chłodnej wody. Cała ta operacja nie trwa nawet 5 minut.
Makaron
gotuję według wskazań na opakowaniu uważając przy tym aby go nie rozgotować. Ma pozostać al dente. Dodany do sosu jeszcze odrobinę zmięknie i nasiąknie jego smakiem. Makaron wrzucam na wrzącą, lekko osoloną wodę w momencie gdy mam już obrane krewetki i kończę przygotowywać pozostałe składniki sosu.
Cebulę kroję na cieniutkie półkrążki.
Papryczkę chili oraz obrany ząbek czosnku kroję w cienkie plasterki.
Pomidorki koktajlowe kroję na połówki, a oliwki w plasterki.
Rozgrzewam oliwę na patelni, wrzucam cebulę i często mieszając czekam aż się zeszkli.
Dodaję pokrojony czosnek, oliwki i papryczkę chili. Wrzucam oczyszczone krewetki; mieszam.
Po 3 minutach wlewam wino. Gdy się zagotuję dodaję pomidorki. Po kolejnej minucie dodaję łyżeczkę masła oraz makaron; całość dokładnie mieszam i po pół minucie przekładam na talerz.
Przed podaniem danie jeszcze jednocześnie wzbogacam smakiem i dekoruję natką pietruszki.
W kieliszku i na talerzu: Cono Sur Bicicleta Reserva Unoaked, Chardonnay, 2021
To niezwykle rześkie i finezyjne Chardonnay. Urzekła mnie jego umiarkowana kwasowość, bogactwo nut owoców tropikalnych i przyjemna mineralność. Idealnie zagrało z makaronem z krewetkami.
Artykuł powstał we współpracy z marką Cono Sur
Makaron z krewetkami
Wszystko to co lubię :-) I wino i krewetki :-)
OdpowiedzUsuń