TRYB JASNY/CIEMNY

TARTA ORZECHOWA

ciasto orzechowe,tarta, orzechowa tarta,ciasto,ciasto kruche,zycie od kuchni, do kawym

TARTA ORZECHOWA

Tarta orzechowa potrafi sprawić, że dzień staje się znacznie przyjemniejszy. Czasem od rana wszystko dobrze się układa. Budzik nie dzwoni zbyt wcześnie i można dłużej pozostać w objęciach pachnącej pościeli z książką w ręku. Nastawiam wodę w czajniku na kawę. Kroję tartę na kawałki. Orzechowy aromat przywołuje ciepłe myśli i dobre wspomnienia; pomaga unieść wzrok ponad zabieganą codzienność i magicznie gromadzi wszystkich przy rodzinnym stole. Każdy chce sięgnąć po kolejny kawałek, jeszcze raz poczuć w ustach rozkoszną kruchość i wyważoną słodycz tej tarty.

Tarta orzechowa to absolutny przebój w naszym domu. Mało pracy i zachodu, a tyle przyjemności! Zima to dla nas generalnie czas wypieków z orzechami w roli głównej.

 

Tarta orzechowa jest łatwa w przygotowaniu. To  przepis z którym każdy bez trudu sobie poradzi. 

 

ciasto orzechowe,tarta, orzechowa tarta,ciasto,ciasto kruche,zycie od kuchni, do kawy,czajnik elektryczny, czajnik morphy richards, morphy richards,
NA ZDJĘCIU: Czajnik Verve Jug marki Morphy Richards Polska 
ciasto orzechowe,tarta, orzechowa tarta,ciasto,ciasto kruche,zycie od kuchni, do kawy,czajnik elektryczny, czajnik morphy richards, morphy richards,
 

TARTA ORZECHOWA

Proporcje na tortownicę o średnicy 18 cm

* 200 g ciasta kruchego na spód tarty

* 60 g ciasta kruchego na rant tarty

* 65 g ciasta kruchego na ozdoby w kształcie gwiazdek

NADZIENIE:

* 120 g obranych ze skorupek orzechów włoskich

* 2 łyżki gotowej masy krówkowej, kajmaku z puszki lub słodzonego mleka zagęszczonego (do wyboru).

 

UWAGA! proporcje składników na tortownicę o średnicy 24 cm znajdziecie na samym końcu artykułu.
ciasto orzechowe,tarta, orzechowa tarta,ciasto,ciasto kruche,zycie od kuchni, do kawy,czajnik elektryczny, czajnik morphy richards, morphy richards,
 

Pieczenie tarty orzechowej zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta.

KRUCHE CIASTO

składniki:

* 500 g mąki pszennej
* 200 g masła 82% tłuszczu
* 210 g cukru pudru
* opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki śmietany 18 %
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli

ciasto orzechowe,tarta, orzechowa tarta,ciasto,ciasto kruche,zycie od kuchni, do kawym
 

PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO

Ciasto kruche należy wyrabiać krótko i szybko. Nie lubi ono ciepła naszych rąk więc tę czynność w całości powierzam mikserowi. W misce miksera mieszam suche składniki (mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i przesiany przez sito cukier puder oraz cukier waniliowy). Dodaję zimne masło pokrojone w kostkę, mieszam przez chwilę na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.  Dodaję 1 jajko i 2 żółtka oraz śmietanę i krótko miksuję na niskich obrotach aż powstanie gładkie ciasto. Mikser planetarny świetnie radzi sobie z przygotowaniem kruchego ciasta, ale oczywiście równie dobrze i szybko można je zagnieść ręcznie. W tym celu zimne masło pokrojone w kostkę siekamy ostrym nożem razem z mąką do uzyskania kruszonki, do której dodajemy resztę składników, dalej siekamy i pośpiesznie wyrabiamy gładkie ciasto.

Schładzanie kruchego ciasta

Gotowe ciasto dzielę na porcje, owijam szczelnie folia spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę aby się dobrze schłodziło (jeśli bardzo się śpieszę to wkładam je na chwile do zamrażalnika). Jest to konieczne. Dobrze i szybko pracuje się wyłącznie z zimnym kruchym ciastem. Nie lepi się ono wtedy ani do naszych dłoni, ani do wałka, stolnicy czy kuchennego blatu.

Przechowywanie surowego ciasta kruchego

Wielka zaletą kruchego ciasta jest to, że można je przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Pozwala to później na błyskawiczne przygotowanie wypieków. Najczęściej za jednym zamachem przygotowuję kilka porcji kruchego ciasta i je potem zamrażam lub chowam do lodówki gdzie czekają na planowane pieczenie. Tak samo można postępować zarówno ze słodkim ciastem kruchym jak i tym do wytrawnych wypieków.

W lodówce ciasto kruche zawinięte szczelnie w folię spożywczą może bezpiecznie spędzić nawet 5 dni.

Planując wykorzystanie zamrożonego ciasta kruchego należy pamiętać o jego odpowiednio wcześniejszym przełożeniu do lodówki by zdążyło się rozmrozić.

TARTA ORZECHOWA

WYKONANIE:

* Z przygotowanego wcześniej ciasta kruchego odważam 3 porcje potrzebne do przygotowania tarty o wadze: 200 g, 60 g i 65 g. 

* Z pozostałej część ciasta piekę później kruche ciasteczka albo zamrażam je lub chowam do lodówki do późniejszego wykorzystania.  

ciastka kruche,ciasto orzechowe,tarta, orzechowa tarta,ciasto,ciasto kruche,zycie od kuchni, do kawym * Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C. W międzyczasie przygotowuję tartę.

* Na papierze do pieczenia kładę dno tortownicy, obrysowuję je i wycinam.

* Na powstałej w ten sposób formie z papieru rozwałkowuję 200 g schłodzonego ciasta kruchego (nic się w ten sposób nie marnuje). Ciasto razem z papierem przekładam na dno tortownicy.

* Z 60 g ciasta robię wałek odpowiadający swoją długością obwodowi dna tortownicy. Układam go na cieście w tortownicy, bardzo delikatnie go dociskam do ciasta (ma się lekko przykleić, zachować swój kształt, a nie rozgnieść) tworząc w ten sposób rant tarty.

 

ciasto orzechowe,tarta, orzechowa tarta,ciasto,ciasto kruche,zycie od kuchni, do kawym

* Orzechy rozdrabniam starając się by uzyskały teksturę przypominającą żwirku, a nie mąkę. Wykorzystuję do tego blender z przystawką do rozdrabniania co pozwala mi z łatwością kontrolować stopień ich rozdrobnienia. Możecie sięgnąć również na przykład po ręczną maszynkę do mielenia orzechów.

* W miseczce dokładnie mieszam rozdrobnione orzechy z masą kajmakową.

* Masę orzechową przekładam na ciasto kruche uważając przy tym by nie ubrudzić rantów tarty. 

 

ciasto orzechowe,tarta, orzechowa tarta,ciasto,ciasto kruche,zycie od kuchni, do kawym

* Ostatni kawałek ciasta rozwałkowuję, wycinam z niego 8 gwiazdek i układam je na orzechowej masie.

Ząbkami widelca robię ozdobny wzorek na rancie tarty (końce ząbków widelca leciutko wciskam w ciasto).

 ciasto orzechowe,tarta, orzechowa tarta,ciasto,ciasto kruche,zycie od kuchni, do kawym

Gotową tartę wkładam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (funkcja grzania góra – dół) i piekę przez 40 minut.

ciasto orzechowe,tarta, orzechowa tarta,ciasto,ciasto kruche,zycie od kuchni, do kawym

PROPOZYCJE

* CIASTO Do przygotowanego wcześniej ciasta kruchego można dodać cynamon lub kakao lub suchy mak i ponownie je zagnieść tworząc różne warianty smakowe ciasta.

* MASA Jako nadzienie możecie wykorzystać również gotową masę makową lub połączyć zmielone migdały ze skondensowanym, słodzonym mlekiem zagęszczonym tworząc w ten sposób różne warianty smakowe masy.

TARTA MAKOWA - kruche ciasto z makiem + masa z gotowej masy makowej TARTA MIGDAŁOWA - kruche ciasto z cynamonem + masa migdałowa

 

ciasto orzechowe,tarta, orzechowa tarta,ciasto,ciasto kruche,zycie od kuchni, do kawym

TARTA ORZECHOWA

Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm

* 300 g ciasta kruchego na spód tarty

* 90 g ciasta kruchego na rant tarty

* 100 g ciasta kruchego na ozdoby w kształcie gwiazdek

NADZIENIE:

* 180 g obranych ze skorupek orzechów włoskich

* 3 łyżki gotowej masy krówkowej lub kajmaku z puszki

Spodobał Ci się ten przepis?  Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
ciasto orzechowe,tarta, orzechowa tarta,ciasto,ciasto kruche,zycie od kuchni, do kawym

 

Zbiór naszych przepisów na słodkie i wytrawne tarty znajdziesz NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA

tarta orzechowa
 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI