KALAFIOR PIECZONY W PLASTRACH Z SEREM CHEDDAR
KALAFIOR PIECZONY W PLASTRACH Z SEREM CHEDDAR
Kalafior pieczony w plastrach z serem cheddar to nie jest dietetyczne danie. Jest za to rozpustnie dobre! Zmieni na zawsze wasze postrzeganie tego warzywa. Nigdy nie byłam fanką kalafiora. Jadałam go ale bez zbytniego entuzjazmu. To się zmieniło gdy spróbowałam kalafiora w wersji pieczonej, która podkręca w nim orzechowe nutu smakowe. To doskonałe danie na kolację lub świetny dodatek do dania głównego.
Kalafior pieczony w plastrach z serem cheddar to tylko jeden z naszych wyjątkowych pomysłów na danie z kalafiorem w roli głównej. Proponujemy wam również KOLOROWĄ SAŁATKĘ Z KALAFIORA
KALAFIOR PIECZONY W PLASTRACH Z SEREM CHEDDAR
składniki
* 1 kalafior
* 20 g masła klarowanego
* sól
* ostra papryka w proszku
* 200 ml śmietany 18 %
* 60 g sera cheddar
* natka pietruszki
KALAFIOR PIECZONY W PLASTRACH - PRZEPIS KROK PO KROKU
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza (góra - dół).
Kalafior myję i kroję w plastry o grubości 2,5 cm. Zawsze wtedy odpada część różyczek, które są zbyt małe by nadawały się do pieczenia razem z plastrami. Nie przejmujcie się tym. Jeszcze do nich za chwilę wrócimy. Zostaną bazą pysznego sosu.
Plastry kalafiora układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W garnuszku rozpuszczam masło. Używając kuchennego pędzelka smaruję nim równomiernie wszystkie kawałki kalafiora i obsypuję je solą i papryką w proszku.
Steki z kalafiora to danie, które warto wpisać w menu na Halloween :)Blachę z tak przygotowanymi stekami z kalafiora wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
Teraz przyszła pora by wykorzystać małe różyczki kalafiora, z których nie udało mi się wykroić steków i przygotować z nich pyszny, jedwabiście kremowy sos. Przekładam je do garnuszka, zalewam śmietaną, doprawiam niewielka ilością soli i gotuję na małym ogniu przez około 10 minut. Gdy zmiękną blenduję je na gładki krem.
Ser cheddar ścieram na grubych oczkach tarła.
Po 20 minutach pieczenia wyjmuje steki z kalafiora z piekarnika. Nakładam na nie porcje sosu, obsypuję z wierzchu startym serem i wkładam ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut.
Gotowe steki z kalafiora przed podaniem obsypuję natką pietruszki.
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
kalafior pieczony w plastrach z serem cheddar
Komentarze
Prześlij komentarz