KURCZAK PIECZONY NA PŁASKO
KURCZAK PIECZONY NA PŁASKO
Kurczak pieczony na płasko z warzywami to jedno z moich ulubionych dań. Złota, lekko chrupiąca skórka i bardzo soczyste, aromatyczne mięso, które z łatwością odchodzi od kości, a do tego bogactwo pysznych warzyw - czyż to nie brzmi pysznie? I wszystko przygotowuje się w tym samym czasie w jednym naczyniu. Kurczak pieczony na płasko to danie, które pozwoli wam zaoszczędzić czas spędzony na gotowaniu. To prawdziwy comfort food skutecznie poprawiający mi nastrój, przywołujący na myśl sielskie czasy dzieciństwa i ponadpokoleniowe, rodzinne tradycje kulinarne. Takie danie stawiane na rodzinnym stole magicznie napawa wszystkich ciepłem i spokojem.
Spatchcock - czyli technika pieczenia mięsa na płasko zapewnia krótszy czas pieczenia, bardziej soczyste mięso i chrupiącą skórkę. Polecam wam również wykorzystanie tej techniki do pieczenie kurczaka na grillu.
POZNAJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY NA DANIA Z KURCZAKA
KURCZAK Z WARZYWAMI I DZIKIM RYŻEM
KURCZAK PIECZONY NA PŁASKO - JAKIE MIĘSO WYBRAĆ?
W idealnym świecie jadalibyśmy wyłącznie ekologiczne kurczaki, pochodzące z certyfikowanych gospodarstw, z wolnego wybiegu, żywione tym co naturalne bez antybiotyków i hormonów. Takie ptaki rosną wolniej bo są karmione mniej „efektywnie”, żyją ponad 2 razy dużej niż brojlery z hodowli przemysłowej. Mają do dyspozycji znacznie więcej
przestrzeni przez co mogą się swobodnie ruszać i w naturalny sposób budować tkankę mięśniową. Wszystko to sprawia, że smak, aromat, wartość odżywcza i struktura ich mięsa jest wyjątkowo dobra. To z oczywistych powodów przekłada się również na cenę takiego mięsa. I tu pojawia się pytanie - JEŚĆ WIĘCEJ CZY JEŚĆ LEPIEJ? Dla mnie odpowiedź jest prosta - wolę jeść rzadziej mięso i jego przetwory (dwa razy w tygodniu), ale wybierać te najlepszej jakości, pełne cennych wartości odżywczych. Taka filozofia zbieżna z założeniami fleksitarianizmu jest mi najbliższa gdy myślę o świadomym odżywianiu i zdrowym gotowaniu dla najbliższych. Ograniczenie spożycia mięsa sprzyja zachowaniu dobrego
zdrowia, wiąże się też ze zmniejszeniem ryzyka
zachorowania na wiele chorób (w tym chorób układu krążenia czy nowotworów) oraz jest korzystna dla środowiska naturalnego (powoduje zmniejszenie produkcji CO2, mniejsze wykorzystanie paliw kopalnych i gruntów oraz mniejsze zużycie wody).
KURCZAK PIECZONY NA PŁASKO
SKŁADNIKI
proporcje na 4 porcje
* kurczak o wadze około 1,5 kg
* niewielka ilość oliwy lub oleju do natarcia kurczaka
* 2 duże ząbki czosnki
* przyprawy: sól, papryka ostra, pieprz lub wasza ulubiona gotowa mieszanka przypraw do pieczonego kurczaka
DODATKI
* 8 średnich ziemniaków
* 2 czerwone cebule
* 1 biała cebula
* 1/3 pora
* 1 papryka czerwona (lub papryka w innym kolorze)
* 200 g dyni
* 1 mały bakłażan
* 1 mała cukinia
* 20 pomidorków koktajlowych
* natka pietruszki
* papryczka chili
UROZMAICENIE DANIA
Do pieczenia możecie wykorzystać również zielone szparagi (dodane 10 minut przed końcem pieczenia), białą rzepę, pietruszkę, seler, kapustę, przekrojoną w poprzek główkę czosnku, fenkuł lub pokrojoną na kawałki kukurydzę. Śmiało sięgajcie po różne sezonowe warzywa – dzięki temu to danie o każdej porze roku będzie nieco inne i nigdy wam się nie znudzi.
KURCZAK PIECZONY NA PŁASKO - WYKONANIE
JAK ROZCIĄĆ KURCZAKA NA PŁASKO?
Kurczaka myję, osuszam, kładę na desce i zabieram się za wycięcie jego kręgosłupa. Zaczynam od nacięcia skóry wokół szyi kurczaka. Później kładę kurczaka na desce piersiami do dołu. Używając ostrego noża lub kuchennych nożyc do cięcia drobiu zaczynam wycinać kręgosłup kurczaka wraz z szyją.
Po oddzieleniu kręgosłupa wraz z szyją odcinam od niego sam kuper i wyrzucam go. Pozostałą część wykorzystam później do gotowania wywaru na zupę (zawsze staram się by w mojej kuchni nic się nie marnowało).
Kurczaka odwracam teraz na desce piersiami do góry. Spodem dłoni naciskam na jego mostek, aby złamać kości (usłyszycie chrupnięcie).
Tak przygotowanego, rozłożonego na płasko kurczaka równomiernie nacieram niewielką ilością oliwy oraz zmiażdżonym w wyciskarce czosnkiem i przyprawami. Możecie wykorzystać waszą ulubioną gotową mieszankę przypraw do pieczonego kurczaka lub obsypać go solą, świeżo zmielonym pieprzem (wypróbujcie pieprz cytrynowy do pieczonego drobiu!), papryką wędzona oraz słodką, tymiankiem.
Przyprawionego kurczaka odstawiam na bok na pół godziny aby mięso przeszło przyprawami. Nie chowam go do lodówki. Mięso ma mieć temperaturę pokojową, bo wtedy najlepiej i równomiernie się piecze.
PRZYGOTOWANIE WARZYW
Podczas gdy mięso przechodzi smakiem i aromatem przypraw ja przygotowuję warzywa do pieczenia. Myję je i osuszam. Możecie pokroić je w dowolny sposób, na niezbyt małe kawałki, pamiętając o tym że podczas pieczenia znacząco się skurczą. Gdy to danie przygotowuję latem lub na początku jesieni to nie obieram młodych ziemniaków. Wystarczy je wtedy tylko porządnie umyć. Pieczenie w łupinkach dodaje im głębi smaku.
Ziemniaki i marchewkę cienko obieram ze skóry.
Ziemniaki kroję na ćwiartki lub w ósemki (zależnie od ich wielkości), a marchewkę w grube na 1,5 cm plastry.
Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i kroje ją na kawałki.
Cukinę można obrać ze skóry, ale nie jest to konieczne. Trzeba natomiast pokroić ją na ćwiartki, wydrążyć z niej gniazda nasienne (w moim odczuciu psują one smak każdej potrawy) i pokroić ją na mniejsze kawałki.
Bakłażan kroję w grube plastry, a później dzielę je jeszcze na mniejsze części.
Kawałek obranej i pozbawionej gniazd nasiennych dyni kroję w dużą kostkę.
Cebule obieram i kroję je na ósemki.
Pora kroję w dość grube krążki.
KURCZAK PIECZONY NA PŁASKO LĄDUJE W PIEKARNIKU
Tak przygotowane warzywa przekładam na dużą blachę do pieczenia, skrapiam je odrobina oleju i oprószam solą, świeżo zmielonym pieprzem, ziołami do sałatek i czerwoną papryką. Mieszam je dłońmi starając się je równomiernie obtoczyć w przyprawach. Na środku blachy robię miejsce na kurczaka. Niech się rozkokosi wśród warzyw jak kura na grzędzie. Wtykam jeszcze w moje danie gałązki świeżego rozmarynu i obsypuję je pokrojoną w cienkie plasterki papryczką chili. Ich smaki i aromaty cudownie wzbogacą potrawę. Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i piekę 60 minut. Podczas pieczenia mieszam warzywa dwukrotnie żeby się nadmiernie nie przypiekły, te delikatne chowam pod spód, a te twardsze zostawiam na wierzchu. 10 minut przed końcem pieczenia dorzucam pomidorki koktajlowe na blachę z piekącym się kurczakiem.
KURCZAK PIECZONY NA PŁASKO - PODAWANIE
Upieczonego kurczaka dzielę na 4 porcje (najłatwiej jest pociąć go kuchennymi nożycami do drobiu) i podaję z porcją pieczonych warzyw.
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
Komentarze
Prześlij komentarz