ŁOSOŚ Z WARZYWAMI OBIAD DO PRACY
ŁOSOŚ Z WARZYWAMI OBIAD DO PRACY
Łosoś z warzywami to świetna propozycja na obiad do pracy.
Jest to pyszne, pełnowartościowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Rozpoczynamy nim nowy projekt na naszym blogu - LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA
Posiłek który zabieramy do pracy jest bardzo ważnym elementem naszej codziennej diety. Jest taką podstawą systematycznego zdrowego odżywiania, a także gwarantem przestrzegania przez nas diety. Od niego w dużej mierze zależy zarówno nasze zdrowie w długim okresie czasu jak i nasza efektywność, wydajność i skupienie podczas pracy każdego dnia. Posiłek zjedzony podczas pracy dodaję nam energii. Można śmiało powiedzieć że wspiera i buduje nasze codzienne sukcesy.
LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA
W tym projekcie zaprezentujemy Wam dania pełne smaków, aromatów i wartości odżywczych. Właśnie takie każdego dnia my zabieramy do pracy. Naszym dzieciom do szkoły i na uczelnię szykujemy te, które nie wymagają podgrzewania. Stawiamy na szybkie i proste w wykonaniu potrawy.
Przygotowując lunchboksy wykorzystujemy urządzenia kuchenne, garnki i patelnie które maksymalnie ułatwiają, usprawnią i skracają nam czas przygotowywania posiłków oraz zapewniają nam minimalną utratę cennych witamin i mikroelementów w nich zawartych.
ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I ZIELONE SMOOTHIE
To nasza pierwsza propozycja na posiłek przygotowany w ramach projektu lunchbox do pracy czyli domowa dieta pudełkowa.
ŁOSOŚ Z WARZYWAMI OBIAD DO PRACY
proporce na 1 porcję
* 200 g łososia
* 1/2 marchewki
* 1/2 cebuli
* 1 ząbek czosnku
* 1/4 papryki czerwonej
* 1/4 papryki żółtej lub pomarańczowej
* 1/4 bakłażana
* 1/4 cukinii
* 3 - 4 pieczarki
* 1/2 papryczki chili
* 2 łodygi selera naciowego
* 1 łyżka oleju rzepakowego
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
UWAGI
* Danie to możecie przygotować również z innymi gatunkami ryb. Świetnie będzie smakować na przykład z polędwicą z dorsza lub z filetem z mintaja, dorsza, morszczuka czy pstrąga łososiowego. Ryby, które wykorzystacie do tego dania mogą być świeże lub mrożone (po wcześniejszym ich rozmrożeniu).
* Możecie wykorzystać również inne warzywa np. pora, kalarepę czy fenkuł. Świetny będzie również dodatek podgotowanych wcześniej brokułów.
ŁOSOŚ Z WARZYWAMI WYKONANIE KROK PO KROKU
1. Zaczynamy od przygotowania warzyw
Najpierw rzeczy oczywiste czyli mycie i osuszanie warzyw. Później przechodzimy do obierania marchewki, cebuli i czosnku. Z papryk i cukinii wycinamy gniazda nasienne.
2. Pora na krojenie.
To jest ten etap, który wiele osób zniechęca do systematycznego przygotowywania zdrowych, domowych posiłków pełnych świeżych warzyw, bo wydaje się im to pracochłonne i czasochłonne. Oczywiście warzywa możecie pokroić wykorzystując do tego celu nóż i kuchenną deskę. My jednak wolimy sobie sprawę maksymalnie uprościć i przyspieszyć wykorzystując do krojenia ROBOT DO SAŁATEK I DESERÓW KOHERSEN
Jest łatwy, intuicyjny w użyciu i utrzymaniu w czystości. Z jego pomocą można błyskawicznie kroić warzywa na 6 różnych sposobów. Na naszym koncie na Instagramie możecie zobaczyć jak szybko i łatwo można przygotować warzywa do tego dania wykorzystując robot Kohersen ➡️ ŁOSOŚ Z WARZYWAMI OBIAD DO PRACY
Film prezentujący przygotowanie tego dania jest również dostępny na naszym koncie na TIK TOK
* Robot błyskawicznie kroi marchewkę, cebulę, cukinię, bakłażana i papryki.
* Pieczarki kroimy na ćwiartki.
* Papryczkę chili i ząbek czosnku kroimy w cieniutkie plasterki, a łodygi selera naciowego w kawałki o grubości około 0,5 cm.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
4. Patelnię skrapiamy olejem.
6. Przygotowujemy rybę
W trakcie gdy warzywa duszą się na patelni my kroimy łososia na porcje i skrobiemy go z łusek. Pracę ułatwiają nam wielofunkcyjne nożyce kuchenne Kohersen
Bardzo łatwo i sprawnie nie tylko kroi się nimi ryby ale również szybko z ich pomocą czyści się je z łusek. Nożyce posiadają możliwość rozdzielenia ostrzy, dzięki czemu w łatwy sposób mogą po wykorzystaniu zostać dokładnie umyte i osuszone.
W razie potrzeby należy z ryby usunąć pęsetą ości.
7. Pieczenie ryby
Porcję łososia układamy na podduszonych warzywach, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeszcze tylko dodajemy pokrojone wcześniej łodygi selera naciowego i patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Rybę pieczemy przez 15 minut.
Patelnia Kohersen Patelnia Kohersen którą używamy w kuchni nie ma plastikowych elementów. Można ją więc bezpiecznie wykorzystywać do przygotowywania dań nie tylko na kuchence ale również w piekarniku. Jeśli wasza patelnia ma uchwyt lub rączkę wykonaną z tworzywa sztucznego, to danie przed wstawieniem do piekarnika musicie koniecznie przełożyć do żaroodpornego naczynia.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
Jako drugie śniadanie tego dnia zabraliśmy do pracy zielone smoothie przygotowane w próżniowym blenderze Kohersen. Przepis zaprezentujemy wam już w następnym artykule na blogu. Zaglądajcie koniecznie :)
Artykuł jest częścią naszego projektu LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA i powstał we współpracy z marką Kohersen
Poznajcie również inne nasze przepisy przygotowane w ramach tego projektu:
Zielone smoothie ze szpinakiem i awokado
Czerwone smoothie z porzeczkami i arbuzem
Zapiekanka ziemniaczana pachnąca ziołami
Pulpety w pomidorowo paprykowym sosie
W ramach współpracy z marką KOHERSEN przygotowaliśmy dla Was również przepisy na pyszne lody i sorbety.
Sorbet ogórkowo miętowy
Łosoś z warzywami obiad do pracy
Ale super biorę się za przepis bo mam takie same naczynia i blender :)
OdpowiedzUsuńFajny łosoś. Wygląda naprawdę dosyć ciekawie. Czy można inną rybę wykorzystać?
OdpowiedzUsuń