GOFRY NA ŚMIETANIE
GOFRY NA ŚMIETANIE
Gofry na śmietanie to wyborne śniadanie
Są takie dni gdy wcale nie trzeba się nigdzie śpieszyć i są takie śniadania do których można usiąść w porannym rozczochraniu, w sennym rozmarzeniu i w skąpej piżamie. Czując wciąż na wargach smak porannej czułości można powoli zacząć zatapiać usta w kawie ze spienionym mlekiem, snuć plany, śmiać się i cieszyć zadziornym promieniem słońca, który wdziera się zuchwale coraz głębiej do pokoju pokonując barierę zasłon poruszanych powiewem ciepłego wiatru. W taki poranek śniadanie musi być wyjątkowe tak by mogło być zapowiedzią pięknego dnia, który na nas czeka.
Gofry na śmietanie to świetny wybór na takie leniwe śniadanie. Najbardziej lubię te wytrawne posmarowane ziołowym serkiem z dodatkiem łososia i awokado, ale przygotowane na słodko z dżemem i owocami też są pyszne. To takie śniadanie, które przyjemnie robi się we dwoje lub samemu zerkając na ulubiony serial.
GOFRY NA ŚMIETANIE W WERSJI WYTRAWNEJ Z AWOKADO I ŁOSOSIEM
* z podanych proporcji piekę 12
gofrów - na śniadanie we dwoje wystarczy 1/3 podanej porcji
* szklanka służąca mi za miarkę ma pojemność 200 ml
GOFRY NA ŚMIETANIE - SKŁADNIKI
300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej (typ 450)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli ziołowej
3 jajka L
100 g (0,5 szklanki) oleju rzepakowego
250 g (1,25 szklanki) wody
180 g gęstej śmietany 18 % tłuszczu
GOFRY NA ŚMIETANIE W WERSJI WYTRAWNEJ Z AWOKADO I
ŁOSOSIEM - SPOSÓB WYKONANIA
Do kuchennej miski wbijam jajka, wlewam wodę i olej, dodaję śmietanę. Całość krótko mieszam mikserem tylko do połączenia się składników (ciasto możecie również mieszać ręcznie kuchenną trzepaczką).
Do drugiej miski wsypuję składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia oraz sól) i mieszam łyżką, dosypuję porcjami do masy jajecznej i miksuję do uzyskania jednolitego ciasta na gofry.
Rozgrzewam gofrownicę. Gofry piekę przez około 4 – 4,5 minuty, do chwili aż się kusząco zarumienią. Ciasto najczęściej nalewam do gofrownicy bezpośrednio z naczynia z dziubkiem (wydaje mi się to łatwiejsze niż nalewanie go chochelką).
Gofry na śmietanie po upieczeniu odkładać na metalową kratkę do ostudzenia.
GOFRY NA ŚMIETANIE W WERSJI WYTRAWNEJ Z AWOKADO I
ŁOSOSIEM - SPOSÓB PODANIA
Gofry na śmietanie w wersji wytrawnej podaję posmarowane ziołowym serkiem z dodatkiem awokado i wędzonego łososia w plastrach oraz z papryką, cebulą czerwoną, listkami szpinaku, zieloną cebulką, rzeżuchą i pomidorkami koktajlowymi.
GOFRY NA ŚMIETANIE W WERSJI DESEROWEJ Z DŻEMEM I OWOCAMI
To ten sam przepis bazowy z małymi modyfikacjami
zmniejszam ilość soli do 1/4 łyżeczki; do gofrów w wersji deserowej wykorzystuję sól białą
dodatkowo dodaję do ciasta 2 łyżki cukru i 1 łyżkę cukru waniliowego
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
OPIEKACZ DO KANAPEK BREVILLE HIGH GLOSS
Z WYMIENNYMI WKŁADAMI GRZEWCZYMI I POWŁOKĄ DuraCeramic™
Gofry piekę w opiekaczu do kanapek Breville dzięki jego niezwykle przydatnej funkcji wymiany wkładów grzewczych, która czyni go urządzeniem wielofunkcyjnym i bardzo łatwym w utrzymaniu w czystości. Wystarczy tylko nacisnąć przyciski znajdujące się z boku opiekacza by wyjąć płyty grzewcze w celu ich umycia lub wymiany.
Opiekacz Breville łączy w sobie ciekawy, nowoczesny design i pełną funkcjonalność; każdej kuchni dodaje stylu i charakteru. Piękna powłoka ze stali nierdzewnej została wykonana na wysoki połysk. Moc urządzenia 850 W pozwala szybko i sprawnie przygotować pyszne gofry, tosty, różne chrupiące placki śniadaniowe, panini i wiele innych ciepłych, wytrawnych i słodkich, zapiekanych smakołyków idealnych na każdą porę dnia jako danie główne lub przekąska.
Pod spodem urządzenia znajduje się wygodny schowek na zwiniecie przewodu elektrycznego.
Wysoki komfort użytkowania urządzenia zapewnia powłoka DuraCeramic™, którą pokryte są wymienne płyty grzewcze. Dzięki nim opiekacz do kanapek w jednej chwili zmienia się w gofrownicę. Ta powłoka ceramiczna jest odporna na zarysowania i czterokrotnie trwalsza niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu, a ciepło przekazuje szybciej i wydajniej od nich nawet o 20 %.
Płyty grzewcze do przygotowywania gofrów mają idealną głębokość. Gofry pięknie w nich wyrastają, nie przywierają i stają się fantastycznie chrupiące.
Dla mnie niezwykle ważne jest też to, że powłoka DuraCeramic™ jest w pełni bezpieczna dla naszego zdrowia, bo nie zawiera szkodliwych substancji i pierwiastków takich jak aluminium, nikiel, kadm oraz PTFE (czyli teflonu) ani PFOA (czyli sulfonianu perfluorooktanu).
Artykuł jest częścią naszego cyklu ŚNIADANIA Z BREVILLĄ. Powstał w ramach współpracy partnerskiej z marką
Na zdjęciach oprócz opiekacza widzicie mikser ręczny Breville z funkcją podgrzewania składników, który prezentowaliśmy już Wam przy okazji publikacji przepisu na wiosenną focaccię i tort marchewkowy.
gofry na śmietanie
Bardzo fajna propozycja
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis z tą śmietaną, koniecznie muszę wypróbowac :)
OdpowiedzUsuń