TRYB JASNY/CIEMNY

GOLONKA W PIWIE Z WOLNOWARU


golonka w piwie z wolnowaru

 

GOLONKA W PIWIE  Z WOLNOWARU

Golonkę wielbię wielce, bo jakże nie wielbić gdy coś jest tak dobre! To comfort food w czystej, niczym nie zaburzonej formie; danie, które napełni was wszechogarniającym ciepłem i spokojem.

Golonki w piwie przygotowuję w wolnowarze. Są wtedy absolutnie genialne, a ja nie tracę czasu na ich doglądanie i pilnowanie. Mięso rozpływa się w ustach, jest aromatyczne, soczyste, mięciutkie.


golonka w piwie z wolnowaru
 

GOLONKA W PIWIE Z WOLNOWARU - TANIE GOTOWANIE I PIĄTA ĆWIARTKA

Golonkę zalicza się do tak zwanej piątej ćwiartki, czyli produktów pozostających po klasycznym rozbiorze zwierzęcia. Do piątej ćwiartki wlicza się podroby, te bardziej oswojone w społecznej wyobraźni kulinarnej czyli na przykład wątróbki, żołądki ale również flaczki, serca, grasicę, płucka, cynaderki, móżdżek, jądra, krew oraz inne mięsne części uważane za mniej szlachetne, a więc policzki i jęzory oraz inne części głowizny, ogony czy raciczki zwane przez smakoszy golonką. Wychodzę z założenia, że skoro decydujemy się jadać mięso zwierząt to powinniśmy być również mentalnie gotowi do wykorzystania wszystkich ich jadalnych części jak to obrazowo określa Fergus Henderson - "od nosa do ogona". Wszystko jest kwestią odpowiedniego przygotowania dania, umiejętności kulinarnych oraz naszej otwartości na nowe smaki. Opornym w tej kwestii problem skutecznie rozwiązał przemysł spożywczy wymyślając parówki. Pamiętajcie również że ryby i owoce morza też mają swoją „piątą ćwiartkę” – to ikra, mlecz, głowy, ogony, pancerze. Na przykład głowy i ogony ryb to składniki pozwalające w naturalny sposób przygotować pyszną rybę w galarecie, pancerze langustynek czy krewetek genialnie dodają smaku i koloru zupie rybnej, a mlecz ze śledzia to magiczny składnik wynoszący zwykłego śledzia w śmietanie do poziomu kulinarnego arcydzieła.

Z elementów należących do tzw piątej ćwiartki można przygotować dania pyszne, w większości przypadków tanie i co bardzo ważne cenne dla naszego zdrowia ze względu na ich wartości odżywcze. Mogą być to bardzo proste posiłki lub potrawy wykwintne serwowane w gwiazdkowych restauracjach.  

I tak sobie powoli powstaje na naszym blogu cykl przepisów PIĄTA ĆWIARTKA Z WOLNOWARU. Golonka w piwie to absolutny klasyk tego gatunku. 

 

golonka w piwie z wolnowaru

 

GOLONKA W PIWIE Z WOLNOWARU


* 5 przednich golonek
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* pół szklanki piwa
* przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka gorczycy, 2 łyżeczki majeranku, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka kminku, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 gałązki rozmarynu
 
golonka w piwie z wolnowaru

GOLONKA W PIWIE Z WOLNOWARU - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Golonki opalam (jeśli jest taka potrzeba), myję i osuszam. Ich skórę nacinam ostrym nożem robiąc na nich "kratkę". Tak przygotowane golonki obsmażam na patelni ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oleju i przekładam je do kamionkowego naczynia wolnowaru Crockpot. Obsypuję je równomiernie przyprawami, wlewam do naczynia pół szklanki piwa. Naczynie przykrywam pokrywką.

GOLONKA W PIWIE Z WOLNOWARU - CZAS PRZYGOTOWANIA

opcja HIGHT - 5 godzin lub opcja LOW - 8 godzin

W trakcie przygotowywania golonek w wolnowarze Crockpot spokojnie możecie wyjść z domu. Nic się nie przypali ani nic nie wykipi.  Możecie wolnowar nastawić również późnym wieczorem przed położeniem się spać, a rano danie będzie gotowe. I to jest w tym najpiękniejsze - cały proces przygotowywania przepysznej golonki odbywa się bez waszego udziału w energooszczędnym urządzeniu.

Jeśli lubicie golonkę jadać ze skórą to przed podaniem musicie ją jeszcze opiec w piekarniku. W tym celu kamionkowe naczynie wolnowaru Crockpot wstawcie  do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Włączcie funkcję grillowania i poczekajcie aż skórka kusząco się zrumieni i stanie się lekko chrupiąca. Ja jadam golonkę bez skóry wiec dopiekanie sobie odpuszczam (tak, wiem, wiele tracę). 

 

golonka w piwie z wolnowaru

 

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis?  Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
 

PIĄTA ĆWIARTKA Z WOLNOWARU

Zapraszam Was również na

 

golonka w piwie z wolnowaru

Artykuł powstał  w ramach współpracy partnerskiej z marką CROCKPOT

GOLONKA W PIWIE  Z WOLNOWARU - SPOSÓB PODANIA

Golonka najlepiej smakuje z chrzanem lub musztardą w towarzystwie ogórków kiszonych lub małosolnych oraz lub kiszonej kapusty.

 
golonka w piwie z wolnowaru

golonka w piwie z wolnowaru
 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI