ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM I AWOKADO PRZYGOTOWANE W BLENDERZE PRÓŻNIOWYM
ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM I AWOKADO PRZYGOTOWANE W BLENDERZE PRÓŻNIOWYM
Zielone smoothie ze szpinakiem i awokado przygotowane w blenderze próżniowym
To prawdziwa bomba witaminowa. Wraz z nadejściem wiosny naturalnie budzi się w nas apetyt na świeże warzywa i owoce i zmieniamy dietę na zdecydowanie lżejszą. Prawie każdy dzień rozpoczynamy teraz od kolorowego koktajlu pełnego witamin i minerałów. Bardzo dbamy o to by nasza dieta była urozmaicona więc codziennie przygotowujemy koktajl w innym kolorze. Nie bez powodu stawiamy na wielobarwność. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich naturalnej barwy. Im jest ona intensywniejsza - tym więcej witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy kryje się w naszym posiłku, a każda barwa to inny zestaw witamin. Do naszych kolorowych koktajli i smoothies wykorzystujemy kolorowe owoce, warzywa i zioła. Dziś zagramy w zielone.
ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM I AWOKADO PRZYGOTOWANE W BLENDERZE PRÓŻNIOWYM
składniki
* 60 g szpinaku baby
* 1 banan
* 1 gruszka
* pół awokado
* sok wyciśnięty z połówki limonki
* 1 łyżka nasion siemienia lnianego
* 250 ml maślanki lub mleka owsianego
* kilka listków mięty
PODZIEL SIĘ PRZEPISEMSpodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
ZIELONE SMOOTHIE - WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE
Zielone warzywa i owoce zawierają chlorofil czyli zielony barwnik wykorzystywany przez rośliny w procesie fotosyntezy.
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE CHLOROFILU
* Chlorofil często bywa nazywany „żywą krwią” roślin. Budowa cząsteczki chlorofilu jest bardzo podobna do budowy cząsteczki hemoglobiny - czerwonego barwnika w naszej krwi. Jedzenie jarzyn i owoców zawierających chlorofil sprzyja zwiększeniu liczebności czerwonych krwinek, dostarcza nam żelaza, wspomaga leczenie i profilaktykę anemii.
* "Zielenina" jest najbardziej zasadowym pożywieniem, jakie istnieje na naszej planecie; jej spożywanie przeciwdziała zakwaszeniu naszego organizmu.
* Wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit i usprawnia ich pracę.
* Neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.
* Wspiera pracę wątroby, pomaga ją oczyścić, usprawnia jej działanie.
* Przyspiesza gojenie się ran i odnawianie się tkanek.
* Bierze udział w syntezie witamin E, A i K.
* Stymuluje system immunologiczny organizmu, ma działanie przeciwzapalne.
* Ma wielokierunkowe właściwości przeciwnowotworowe.
* Zielone warzywa i owoce zawierają również dużo kwasu foliowego (szczególnie zalecanego
kobietom w ciąży), który dla wszystkich stanowi zastrzyk energii i radości -
m.in.
uczestniczy w syntezie hormonu szczęścia, czyli serotoniny.
ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM I AWOKADO PRZYGOTOWANE W BLENDERZE PRÓŻNIOWYM
Wystarczy odrobina zamieszania i pyszne, zdrowe smoothie jest gotowe. Koktajl przygotowuje się dosłownie chwilę. To doskonała opcja na szybkie, lekkie, odżywcze śniadanie. Można się nim nasycić od razu po zblendowaniu lub tak jak my zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Tu bardzo przydaje się blender próżniowy.
Technologia blendowania próżniowego polega na wyssaniu, odprowadzeniu tlenu z kielicha blendera przed rozpoczęciem pracy urządzenia. Dzięki temu tworzony mus nie ma kontaktu z tlenem.
ZIELONE SMOOTHIE ZE SZPINAKIEM I AWOKADO - PRZYGOTOWANIE W BLENDERZE PRÓŻNIOWYM
Jakie są korzyści blendowania w próżni?
Nie zachodzi proces utlenia - mus nie traci cennych wartości odżywczych i enzymów, dłużej
zachowuje świeżość oraz piękny, intensywny kolor i apetyczny wygląd, nie pieni się i nie rozwarstwia (nie dzieli się na frakcje klarowną i mętną).
Utlenianie to naturalny proces chemiczny. Przecięcie owoców i warzyw powoduje że uwalniają się zawarte w nich enzymy. Pod wpływem tlenu następuje ciemnienie, brązowienie miąższu. To utlenianie enzymatyczne z pewnością wielokrotnie obserwowaliście po przekrojeniu na przykład jabłka, banana czy awokado. Samo w sobie nie zagraża naszemu zdrowiu, ale powoduje utratę cennych składników odżywczych. Tlen jest wrogiem witamin, enzymów i mikroelementów. Im dłuższy jest kontakt z tlenem, tym następuje większa ich utrata. Reakcję enzymatycznego brązowienia można zahamować przez odcięcie tlenu. Wysokoobrotowe blendery z funkcją miksowania w próżni skutecznie eliminują ten problem.
Czym różni się tradycyjny blender kielichowy od próżniowego blendera kielichowego?
Tradycyjny blender kielichowy w trakcie miksowania, pod wpływem obrotów ostrza, napowietrza miksowaną masę, wtłaczając w nią pęcherzyki powietrza co przyspiesza proces utleniania zawartych w niej składników odżywczych.
Użytkowanie blendera próżniowego Kohersen jest bardzo łatwe i intuicyjne. Na panelu sterowania znajdują się przyciski funkcyjne: auto, próżnia, blendowanie pulsacyjne, wyłącznik i pokrętło umożliwiające regulację prędkości blendowania. Podobnie jak tradycyjne blendery umożliwia on siekanie, blendowanie, miksowanie oraz mielenie umieszczonych w kielichu składników. Funkcja automatycznego mieszania przydaje się szczególnie początkującym użytkownikom tego urządzenia. Prędkość mieszania można również kontrolować ręcznie wybierając odpowiedni tryb pracy urządzenia. Pokrętło prędkości obrotowej daje możliwość wyboru ustawienia w zakresie prędkości od 1 do 5 czyli od 10.000 do 20.000 obrotów na minutę. Zapewnia to pełną kontrolę nad uzyskaną konsystencją przygotowywanego musu.
Blender próżniowy Kohersen posiada czujnik ochrony silnika, który zapobiega jego przegrzaniu automatycznie wykrywając przeciążenie urządzenia.
Ostrza doskonale radzą sobie z nawet bardzo twardymi składnikami, z powodzeniem rozdrobnią orzechy, nasiona i lód. Idealnie blendują warzywa o włóknistej budowie (np. jarmuż) i radzą sobie ze skórkami owoców zamieniając wszystkie składniki w idealnie gładkie musy o dowolnym stopniu nawodnienia. W zupach, pastach i smoothies nie wyczujecie żadnych niepożądanych cząstek produktów. Ostrza wykonane są z wysokiej jakości stopu stali nierdzewnej. 6-ostrzowy 4-wymiarowy wirnik optymalizuje mieszanie składników i uzyskanie jedwabiście gładkich musów. Sprawnie uwalnia on cenne wartości odżywcze z wnętrza komórek owoców i warzyw czyniąc je lepiej przyswajalne dla naszego organizmu.
Blendery to urządzenia, które z natury swojej są dość głośne w działaniu. Pokrywa dźwiękowa blendera kielichowego próżniowego Kohersen zmniejsza hałas emitowany podczas jego pracy.
Kielich do przygotowywania koktajli o pojemności 1 litra wykonany jest z bardzo wytrzymałego, lekkiego, nietłukącego się, bezzapachowego tworzywa TRITAN, które nie odbarwia się w kontakcie z jedzeniem. Jest wolny od BPA („BPA free”), przyjazny dla środowiska i nieszkodliwy dla naszego zdrowia.
Blender próżniowy Kohersen zawiera w zestawie poręczny KUBEK PODRÓŻNY, który umożliwia zabranie świeżych soków i koktajli do pracy, na uczelnie lub w podróż czy na wycieczkę. Bardzo ułatwia nam to przestrzeganie na co dzień zdrowej diety, spożywanie większej ilości warzyw i komponowanie naszych lunchboksów. Za pomocą przewodu podciśnienia można połączyć pokrywę kubka podróżnego z modułem podciśnienia w korpusie urządzenia. Dzięki temu uzyskuje się podciśnienie w kubku. Pokrywka kubka podróżnego utrzymuje podciśnienia przez długi czas.
Kubek podróżny ułatwia również przechowanie niewypitego od razu koktajlu bez ryzyka utraty witamin i enzymów. Wystarczy przelać do niego z kielicha niewykorzystaną część napoju, podłączyć przewód podciśnienia, wytworzyć w nim próżnię i odstawić na później do lodówki. Zapobiega to marnowaniu żywności i ułatwia przygotowywanie zdrowych posiłków dla dzieci (rano przygotowuje pyszny, zdrowy napój po który chętnie sięgają nasze dzieci po powrocie ze szkoły).
Naczynia od Kohersen to coś świetnego !
OdpowiedzUsuń