BIAŁE SMOOTHIE Z MELONEM
Białe smoothie z melonem
Pożywny koktajl z melonem i gruszką
Białe smoothie z melonem to świetny, pożywny zmiksowany napój przygotowany na bazie świeżych owoców. Dostarcza nam przed południem niezbędną porcję energii, witamin i minerałów; dobrze nawadnia i zapewnia poczucie sytości. To lekki posiłek, który doskonale sprawdza się jako drugie śniadanie. Chętnie zabieramy go do pracy.
Białe smoothie z melonem czyli kolor jedzenia ma znaczenie.
Rodzaj
i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od
ich barwy. Im jest ona intensywniejsza - tym więcej
korzystnych
dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i
przeciwutleniacze. Przy komponowaniu zrównoważonej, gwarantującej dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych niezbędnych do pełnego zaspokojenia potrzeb żywieniowych diety ważne jest aby każdego dnia uwzględniać w jadłospisie produkty we wszystkich kolorach. Smoothies bardzo nam to zadanie ułatwiają. Każdego dnia tygodnia staramy się pić warzywno-owocowy koktajl o innej barwie. Dziś proponujemy Wam białe smoothie z melonem i gruszką.
BIAŁE SMOOTHIE Z MELONEM
- kawałek melona miodowego (200 g)
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 200 ml jogurtu naturalnego lub maślanki (możecie wykorzystać również napój owsiany lub migdałowy)
- 2 łyżki płatków owsianych górskich + 4 łyżki wrzącej wody
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
Jak zrobić pyszne białe smoothie z melonem
Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Melona, gruszkę i jabłko obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne. Pokrojone na kawałki owoce wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy namoczone płatki owsiane, dolewamy jogurt naturalny oraz sok z cytryny i całość blendujemy do uzyskania jednolitego, aksamitnego koktajlu.
Białe smoothie z melonem przygotowuję w blenderze próżniowym KOHERSEN.
Technologia blendowania próżniowego polega na wyssaniu, odprowadzeniu tlenu z kielicha blendera przed rozpoczęciem pracy urządzenia. Dzięki temu tworzony napój nie ma kontaktu z tlenem (nie zachodzi w nim proces utleniania i utraty cennych witamin i enzymów), dłużej zachowuje świeżość oraz piękny, intensywny kolor i apetyczny wygląd, nie pieni się i nie rozwarstwia (nie dzieli się na frakcje klarowną i mętną).
BLENDER PRÓŻNIOWY KIELICHOWY KOHERSEN
Czym różni się tradycyjny blender kielichowy od próżniowego blendera kielichowego?
Tradycyjny blender kielichowy w trakcie miksowania, pod wpływem obrotów ostrza, napowietrza miksowaną masę, wtłaczając w nią pęcherzyki powietrza co przyspiesza proces utleniania zawartych w niej składników odżywczych.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
Białe smoothie z melonem to świetny pomysł na posiłek który można zabrania do pracy.
Blender próżniowy Kohersen zawiera w zestawie poręczny KUBEK PODRÓŻNY, który umożliwia zabranie świeżych soków i koktajli do pracy, na uczelnie lub w podróż czy na wycieczkę. Za pomocą przewodu podciśnienia można połączyć pokrywę kubka podróżnego z modułem podciśnienia w korpusie urządzenia. Dzięki temu uzyskuje się podciśnienie w kubku. Pokrywka kubka podróżnego utrzymuje podciśnienia przez długi czas przez co koktajl zachowuje dłużej świeżość i piękny kolor, nie zachodzą w nim procesy utlenia (koktajl nie traci cennych wartości odżywczych i enzymów), nie pieni się i nie rozwarstwia (nie dzieli się na frakcje klarowną i mętną).
Komentarze
Prześlij komentarz