KUCHNIA BEZWZGLĘDNA JOSHUA WEISSMAN
KUCHNIA BEZWZGLĘDNA Joshua Weissmana może być jedyną książką kulinarną jaka stoi na waszej półce. Dobrze się do takiej roli nadaje. Dzięki niej ma się szczerą ochotę zacząć gotować i tworzyć od zera własne bazowe produkty. Każdy z nas potrzebuje solidnej podstawy, inspiracji, fundamentów kulinarnej wiedzy na których można już w dowolny sposób budować dalej tworząc własne rodzinne receptury i przepisy. Joshua Weissman w „Kuchni bezwzględnej” to wszystko nam daje.
Dla Joshua szykowanie posiłku z jednej strony jest formą sztuki, a z drugiej to coś, z czym każdy sobie poradzi. Dobre chęci i wiara w siebie wystarczą. Każdy może zostać doskonałym kucharzem jeśli tylko tego zechce, odrzuci wysoko przetworzone produkty, zakasze rękawy i weźmie się za samodzielne przygotowywanie posiłków krok po kroku.
KUCHNIA BEZWZGLĘDNA dowodzi, że Joshua Weissman nie uznaje kompromisów jeśli chodzi o dobór produktów i wybór technik kulinarnych. Nie ma szacunku dla chodzenia na skróty. Stawia na to co naturalne i podstawowe. Ucząc nas szacunku do jedzenia i dbania o własne zdrowie czyni z nas jednocześnie wyrafinowanych smakoszy którzy wybierają jedynie dobre i wartościowe produkty (co wcale nie oznacza, że drogie). Prezentuje proste, receptury na dania przyrządzane od podstaw, dzięki którym zrezygnujecie z wykorzystywania gotowców oraz produktów instant w swojej kuchni, nauczycie się dobrze gotować i rozwiniecie w sobie intuicję kulinarną. Mając taką solidna bazę wiedzy można później kombinować w kuchni i przygotowywać wspaniałe posiłki. "Nie mamy wpływu na wiele spraw w życiu, ale to, jakie jedzenie przyrządzamy, jest jedną z tych, o których możemy decydować" - mówi szef kuchni, autor książki "Kuchnia bezwzględna”. Zamiast usiąść przed telewizorem i zamówić płaskie w smaku, gotowe danie warto pójść do kuchni i samemu coś pysznego ugotować. Chwile spędzone pośród smakowitych aromatów, apetycznie wyglądających produktów, kuszących dźwięków bulgotania dochodzących spod pokrywki garnka i delikatnego skwierczenia na patelni to wbrew pozorom świetny przepis na relaks. Wielozmysłowo poczuć całe to bogactwo zapachów, tekstur i smaków jeszcze zanim usiądzie się do stołu to bezcenne doświadczenie, takie bardzo ożywcze. Gotowanie naprawdę może budzić ekscytację.
Bądź jak Joshua Weissman - uwierz w siebie i weź się do roboty. „Jeśli możesz myć zęby, to z pewnością możesz prowadzić i utrzymać przy życiu zakwas”. Masz zakwas – będziesz mógł samodzielnie upiec pyszny, zdrowy chleb. Nie jest to trudne i nie wymaga wiedzy tajemnej. Nie narobisz się też przy tym zbytnio. Po prostu musisz chcieć. To wszystko, bo naprawdę wystarczy tylko mąka, woda i sól żeby upiec najlepszy chleb jaki kiedykolwiek jedliście.
KUCHNIA BEZWZGLEDNA to nie dowód na oderwanie od rzeczywistości Joshua. Autor tej książki ma świadomość, że wszyscy jesteśmy zapracowani. Zwraca jednak naszą uwagę na bezsporny fakt, że dobra kuchnia wymaga od nas pewnego zaangażowania. Jeśli chcemy naprawdę dobrze jadać, to musimy w proces przygotowywania posiłku włożyć trochę wysiłku. „Oczywiście, wszyscy jesteśmy zajęci. Wolałbym jednak, żebyśmy skoncentrowali się na prostym fakcie – wspaniale przygotowane burgery nie rosną na drzewach”. Jeśli sami nigdy nie gotujemy w domu tylko zawsze kupujemy w sklepie wysoko przetworzone produkty i dania gotowe, to tak naprawdę nie znamy smaku prawdziwego jedzenia. Wiele przez to tracimy i w gruncie rzeczy sami jesteśmy sobie winni.
KUCHNIA BEZWZGLĘDNA - przyznacie, że to brzmi dość stanowczo i ciut groźnie. Joshua jest charyzmatyczny i niepokorny. Młodość nie uznaje kompromisów, ale czas i życie trochę tę postawę weryfikują. Idea gotowania którą prezentuje Joshua jest mi bliska. Jednak wiem że nie wszystko co trafia na mój rodzinny stół zdołam sama przygotować. Zabraknie mi na to czasu, siły i determinacji, ale z książki "Kuchnia bezwzględna" chętnie będę czerpać przepisy, inspiracje i motywację.
KUCHNIA BEZWZGLĘDNA prezentuje ponad 100 przepisów. W większości są proste w wykonaniu. Już samo ich czytanie wprawia w błogostan. Są jak obietnica pysznej uczty, którą sami zdołacie przygotować - comfort food na każdej stronie! Znajdziecie tu przepisy na pyszne dania na każdą porę dnia i zachciankę. Jest stek idealny, domowy rosołek i zniewalające pho, chleb z cudownie chrupiącą skórką, pyszne ciasta i ciasteczka, rumiane bułeczki, genialne kanapki, fantastyczne makarony, marynaty, dżemy, buliony, masła smakowe, sery, majonezy, sosy, ketchup, proste wypieki.
Joshua Weissman to młody, amerykański szef kuchni. Jego kulinarny kunszt, temperament i wizję gotowania podziwia ponad 6 milionów obserwatorów na kanale YouTube oraz ponad milion na Instagramie i wierzę, że również was zainspiruje.
KUCHNIA BEZWZGLĘDNA to książka dla początkujących i zaawansowanych miłośników domowego gotowania. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Została wydana z wielką starannością przez wydawnictwo Znak JednymSłowem
Docenicie jej twardą okładkę, zszyte kartki, format który dobrze leży w dłoniach. Polecam wam ją z całego serca życząc miłego czytania, gotowania i ucztowania.
tytuł: KUCHNIA BEZWZGLĘDNA
autor: Joshua Weissman
wydawnictwo Znak Jednym Słowem
premiera: kwiecień 2022
oprawa twarda
ilość stron 264
KUCHNIA BEZWZGLĘDNA, JOSHUA WEISSMAN
Muszę koniecznie nabyć tą książkę!
OdpowiedzUsuń