TORT ORZECHOWO KAJMAKOWY
TORT ORZECHOWO KAJMAKOWY
Pyszny tort orzechowo kajmakowy
Tort orzechowo kajmakowy łączy w sobie trzy szlachetne, świetnie zgrane ze sobą smaki. Jest czarujący, pyszny, elegancki. Bezczelnie wystawia na próbę naszą silną wolę. Jeden kawałek to zawsze za mało.
Wyobraźcie sobie, że jednocześnie delektujecie się smakiem czekolady, orzechów, kajmaku i kawy którym twistu dodaje odrobina kwasowości czarnych porzeczek. Niezwykle aromatyczne, lekko wilgotne krążki orzechowego biszkoptu dzielą warstwy nie nazbyt słodkiej, lekkiej, pysznej masy. I jeszcze możecie z rozkoszą rozgryzać prażone orzechy laskowe które zdobią każdy kawałek tortu. Sama przyjemność. Efekt uzależnia.
TORT ORZECHOWO KAJMAKOWY
Podajemy proporcje składników na
tortownicę o średnicy 18 cm.
BISZKOPT ORZECHOWY Z ORZECHAMI LASKOWYMI
* 5 jajek (powinny mieć temperaturę pokojową)
* 80 g mąki pszennej tortowej typ 450
* 95 g cukru trzcinowego (lub drobnego cukru białego do wypieków)
* miąższ z 1 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią (jeśli nie macie to
wykorzystajcie cukier wanilinowy)
* 125 g orzechów laskowych prażonych blanszowanych (bez skórek)
* 20 ml mocnej, wystudzonej kawy (podpowiedz - pojemność łyżki to 15 ml)
* szczypta soli
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* odrobina masła do wysmarowania dna tortownicy
UWAGA! Do upieczenia tego tortu możecie wykorzystać również orzechy ze skórką, ale biszkopt będzie miał znacząco ciemniejszy kolor.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty.
MASA KAJMAKOWA - TO MASA BAZOWA W NASZYM TORCIE
* 400 g kajmaku czyli masy krówkowej z puszki
* 500 g serka mascarpone
* 200 ml śmietany kremówki 30 % tłuszczu
Masa kajmakowa jest masą bazową w tym torcie. Na jej bazie przygotowujemy trzy masy, które wykorzystujemy do przygotowania tego tortu czyli: masę kajmakową, masę orzechowo-kajmakową oraz masę czekoladową.
MASA KAJMAKOWA
* 7 czubatych łyżek bazowej masy kajmakowej
Masą kajmakową pokrywamy 1 i 3 blat biszkoptu orzechowego.
MASA ORZECHOWO-KAJMAKOWA
* 100 g orzechów laskowych prażonych blanszowanych (bez skórek)
* 4 czubate łyżki bazowej masy kajmakowej
Masą orzechowo-kajmakową pokrywamy 2 blat biszkoptu orzechowego.
MASA CZEKOLADOWA
* 80 g czekolady gorzkiej 60 % kakao
* pozostała część bazowej masy kajmakowej
Masą czekoladową pokrywamy z tort z zewnątrz (jego górę i boki).
DODATKOWO
* 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki o obniżonej zawartości cukru (wykorzystuję dżem Łowicz 100 %)
PONCZ:
* około 225 ml mocnej kawy (15 łyżek)
* 1 łyżeczka cukru
UWAGA! do ponczu możecie również dodać alkohol - 60 ml czystej wódki lub likieru kawowego (opcjonalnie)
DEKORACJA TORTU
* orzechy laskowe prażone blanszowane
* płatki migdałów
* kwiaty jadalne (np. bratki)
* małe bezy
TORT ORZECHOWO KAJMAKOWY - WYKONANIE
BISZKOPT ORZECHOWY
Biszkopt najlepiej upiec 1 dzień przed składaniem tortu. Łatwiej go wtedy pokroić na krążki.
* Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Brzegów tortownicy nie smarujemy - dzięki temu biszkopt po upieczeniu będzie idealnie równy i nie opadnie.
* Zaparzamy, a potem studzimy mocną kawę.
* Obrane orzechy rozdrabniamy w malakserze "na mąkę".
* Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
* Nie przerywając miksowania dosypujemy po jednej łyżce cukier.
* Następnie dodajemy
po jednym żółtku i nadal miksujemy.
* Wlewamy 20 ml kawy i ponownie włączamy na chwilę mikser.
* Dosypujemy przesianą mąkę i
proszek do pieczenia oraz rozdrobnione w malakserze orzechy. Całość delikatnie
mieszamy do połączenia się składników (pracujemy na najniższych obrotach miksera lub
mieszamy ciasto wykonując kuliste ruchy szpatułką kuchenną).
* Ciasto na biszkopt ostrożnie przekładamy do tortownicy. Pieczemy 50 - 55 minut stawiając tortownicę z biszkoptem na kratce w rozgrzanym do 170℃ piekarniku (grzałki piekarnika góra - dół). Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika robimy test suchego patyczka.
* Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i odstawiamy go do wystudzenia. Ostrym, elastycznym nożem oddzielamy go od obręczy tortownicy i dopiero wtedy ją rozpinamy i zdejmujemy.
* Ostrym cukierniczym nożem kroimy gotowy biszkopt orzechowy na 3 krążki.
MASA KAJMAKOWA
Wszystkie 3 składniki kremu muszą być bardzo dobrze schłodzone. Powinny leżeć przez kilka godzin w lodówce przed rozpoczęciem ich ubijania.
Kajmak, serek mascarpone i śmietanę przekładamy do misy miksera i razem (tu podkreślam słowo RAZEM) ubijamy do powstania gęstego, jednolitego kremu wykorzystując do tego końcówkę miksera do ubijania piany z białek.
! Do miseczki odkładamy 7 czubatych łyżek masy kajmakowej i wstawiamy ja do lodówki do schłodzenia. Wykorzystamy je do pokrycia 1 i 3 blatu biszkoptowego.
MASA ORZECHOWO KAJMAKOWA
Przy użyciu rozdrabniacza, malaksera lub młynka do orzechów rozdrabniamy orzechy „na mąkę”
Do miseczki przekładamy 4 czubate łyżki bazowej masy kajmakowej, dodajemy do niej rozdrobnione orzechy, całość dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.
Masę orzechowo-kajmakową wykorzystamy do pokrycia 2 blatu biszkoptowego.
MASA CZEKOLADOWA
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę. W tym celu miseczkę z czekoladą wkładamy do większego naczynia z gorącą wodą i mieszamy czekoladę do chwili jej rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę schładzamy stale ja mieszając. Zanim zastygnie dodajemy do niej pozostałą bazową masę kajmakową i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Miseczkę z masa wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Masę czekoladową wykorzystamy do pokrycia tortu.
PONCZ
Zaparzamy mocną kawę (225 ml), słodzimy ją 1 łyżeczką cukru i studzimy. Do ponczu można dodać likier kawowy lub czystą wódkę.
TORT ORZECHOWO KAJMAKOWY - SKŁADANIE TORTU
1. Ostrym cukierniczym nożem
kroimy gotowy biszkopt orzechowy na 3 krążki.
2. Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu orzechowego. Nakładamy na niego obręcz tortownicy i zapinamy ją (ułatwi nam to układanie kolejnych warstw tortu).
3. Biszkopt nasączamy równomiernie 1/3 kawowego ponczu (5 łyżek – 75 ml). Rozsmarowujemy na nim 4 czubate łyżki masy kajmakowej i przykrywamy ją drugim biszkoptowym krążkiem. Całość lekko dociskamy.
4. Teraz drugi krążek biszkoptu nasączamy 1/3 kawowego ponczu (5 łyżek – 75 ml) i równomiernie rozsmarowujemy na nim 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki.
5. Na warstwę dżemu nakładamy masę orzechowo kajmakową, na której kładziemy 3 krążek orzechowego biszkoptu. Ponownie całość lekko dociskamy.
6. Trzeci krążek orzechowego biszkoptu nasączamy pozostałym ponczem kawowym (5 łyżek – 75 ml). Rozsmarowujemy na nim pozostałe 3 łyżki masy kajmakowej.
7. Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (można wstawić go na całą noc).
8. Dobrze schłodzony tort wyjmujemy z lodówki, delikatnie rozpinamy obręcz tortownicy i zdejmujemy ją.
9. Tort pokrywamy masą czekoladową (górę i boki), wygładzamy i dowolnie dekorujemy na przykład prażonymi orzechami laskowymi, płatkami migdałów i kwiatkami bratka.
Tort kajmakowo orzechowy należy przechowywać w lodówce.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
tort orzechowo kajmakowy
Tort wygląda obłędnie! Pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny i taki dostojny :) Jednym słowem Pan Tort :D Gdyby tylko z takimi tortami było mniej pracy...
OdpowiedzUsuń