SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI
Sałatka ze szparagami to wyborny dodatek do mięs z grilla
Uwielbiam szparagi. Czekam na nie cały rok. Są z nami tylko przez chwilę i to dodaje im tylko uroku. Mają subtelny, delikatny smak. Właściwie przyrządzone zachowują pożądana jędrność.
Zbiór wszystkich naszych przepisów na dania z grilla i pyszne do nich dodatki znajdziecie [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA].
Szparagi tworzą wyjątkowo dobre trio z boczkiem i twardym, dojrzewającym serem parmezanem. Lubią się też z ziemniakami i zielonym groszkiem. Ich subtelny smak świetnie podkręca czosnek i papryczka chili. Wszystkie te składniki łączę na jednym talerzu tworząc. Tą sałatkę podaję na ciepło zaraz po przygotowaniu. Doskonałe Pasuje do mięs z grilla. Polecamy wam ją również na kolację.
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI - SKŁADNIKI
0,8 - 1 kg ziemniaków
1 pęczek zielonych szparagów
100 g zielonego groszku
1 duża czerwona cebula lub 2 szalotki, szalotką i zielonym groszkiem
150 g boczku wędzonego krojonego w paski
50 – 60 g twardego,
dojrzewającego sera, najlepiej Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
1 papryczka chili
zielona cebulka
listki mięty
DODATKI DO PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW
2 łyżki oleju rzepakowego
sól ziołowa
gotowa przyprawa do pieczenia ziemniaków
1 ząbek czosnku
SOS
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu jabłkowego
½ łyżeczki miodu
Sól (z umiarem)
Świeżo zmielony pieprz (do woli)
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI SPOSÓB WYKONANIA
Piekę ziemniaki
Ziemniaki myję, obieram, kroję w ćwiartki (młode ziemniaki wystarczy wyszorować i pokroić na połówki). Tak przygotowane ziemniaki wrzucam w 2 partiach na wrzącą, lekko posoloną wodę, gotuję przez 10 minut (w wypadku młodych ziemniaków ten etap pomijam). Podgotowane ziemniaki odcedzam łyżką cedzakową i przekładam je na blachę do pieczenia, skrapiam olejem rzepakowym, obsypuję przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem; starannie mieszam by ziemniaki równomiernie pokryły się aromatycznymi przyprawami.
Blachę z ziemniakami wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piekę przez około 25 – 30 minut (do chwili aż się kusząco przyrumienią).
W czasie gdy ziemniaki się pieką przygotowuję pozostałe składniki sałatki.
Zaczynam od zielonej cebulki, którą drobno kroję.
Kroje parmezan w cienkie wióry (właściwie powinnam zrobić to na końcu bo teraz strasznie kusi mnie by go podjadać).
Przygotowuję sos
Mieszam w miseczce olej i ocet z odrobinę miodu. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Cebulę kroję w cienkie pół krążki, a papryczkę chili w cienkie plasterki.
Gotuję zielony groszek
Zielonek groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 - 5 minut.
Gotuję zielone szparagi
Odłamuję szparagom zdrewniałe końcówki, gdy są starsze dodatkowo obieram cieniutko dolną część ich łodyg i blanszuję je w lekko osolonej, wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty. Chcę by pozostały al dente. Przekładam je na chwilę do zimnej wody by przerwać proces gotowania i zachować ich piękny zielony kolor. Odcedzam je i odkładam na bok.
Rumienię boczek
Równolegle na patelni podsmażam boczek często go mieszając aż się zarumieni i będzie lekko chrupiący.
Na koniec, dosłownie na pół minuty wrzucam ugotowane szparagi na patelnię na której wcześniej rumienił się boczek tak by nabrały temperatury i smaku.
Na duży talerz wykładam upieczone ziemniaki. Na nich układam zielone szparagi. Posypuję je zrumienionym boczkiem, zielonym groszkiem, krążkami czerwonej cebuli, zieloną cebulką, plasterkami papryczki chili oraz cienkimi plasterkami sera. Całość skrapiam równomiernie sosem i posypuję listkami mięty.
Sałatkę podaję na gorąco niezwłocznie po przygotowaniu.
sałatka ze szparagami i pieczonymi ziemniakami
Komentarze
Prześlij komentarz