SZASZŁYKI Z INDYKA I BAKŁAŻANA - DIETETYCZNY GRILL
SZASZŁYKI Z INDYKA I BAKŁAŻANA - DIETETYCZNY GRILL
Szaszłyki z indyka i bakłażana - niskokaloryczne danie z grilla.
Co zrobić gdy jesteście na diecie, a nie chcecie rezygnować z grilla?
Zróbcie pyszne SZASZŁYKI Z INDYKA I BAKŁAŻANA.
SZASZŁYKI Z INDYKA I BAKŁAŻANA – SKŁADNIKI
Proporcje na 8 szaszłyków
* 4 duże sznycle z piersi indyka (możecie kupić gotowe, pokrojone już mięso lub wyciąć je sami z grubszej części fileta z indyka)
* 1 bakłażan
* 8 pieczarek (kupując pieczarki wybieramy te średniej wielkości licząc po 2 pieczarki na 1 szaszłyk)
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka żółta
* 4 czerwone cebule
* ketchup (około 2 łyżki)
* 1 – 2 łyżki oleju rzepakowego do skropienia patelni grillowej
* sól
* pieprz,
* papryka w proszku (my wybieramy ostrą paprykę, ale jeśli nie lubicie pikantnych dań możecie sięgnąć po słodką paprykę w proszku)
MARYNATA DO SZASZŁYKÓW Z INDYKA I BAKŁAŻANA
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* 1 łyżka octu jabłkowego
* sól ziołowa (z umiarem)
* świeżo zmielony czarny pieprz (do woli)
* drobno posiekane świeże zioła:
- listki świeżej mięty oberwane z 2 gałązek
- posiekane drobno igiełki rozmarynu z 2 gałązek
- liście lubczyku z 1 gałązki
* 1 duży ząbek czosnku zmiażdżony w wyciskarce
* drobno pokrojona papryczka chilli lub 1,5 łyżeczki papryki w proszku (ostrej lub słodkiej zależnie od waszych upodobań smakowych)
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy w kuchennej miseczce.
SZASZŁYKI Z INDYKA I BAKŁAŻANA - WYKONANIE
Bakłażana myjemy i kroimy w poprzek w plastry o grubości około 0,5 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową, skrapiamy ją niewielką ilością oleju i kolejno kładziemy na niej plastry bakłażana; grillujemy je po około 3 minuty z każdej strony.
Papryki myjemy, wykrawamy z nich
gniazda nasienne i kroimy je na kwadratowe kawałki o boku około 2,5 cm. Resztki papryki dodajcie do sałatki.
Cebule zależnie od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki i potem rozdzielamy ich warstwy przed nabiciem na patyczek do szaszłyków.
Pieczarki myjemy i odcinamy im nóżki (wykorzystujemy je później do innego dania – np. do jajecznicy).
Z grubszej części fileta z piersi
indyka wykrawamy cienkie, duże plastry (lub kupujemy gotowe sznycle z piersi
indyka). Obsypujemy je świeżo zmielonym pieprzem, papryką w proszku (my lubimy
ostrą), doprawiamy niewielką ilością soli i smarujemy je cienką warstwą ketchupu. Na tak przyprawionym mięsie
układamy lekko przestudzone plastry grillowanego bakłażana starając się aby je w
całości pokryły. Następnie mięso zwijamy w rulon jak naleśnik i kroimy je na kawałki o długości około 3 cm tworząc zgrabne roladki z indyka i bakłażana. Zwinięcie mięsa z indyka razem z grillowanym bakłażanem sprawia że nie wyschnie ono na wiór podczas grillowani zachowując w pełni soczystość.
Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno kawałki papryki, cząstki cebuli, roladki z mięsa i bakłażana oraz pieczarki.
Sekretem doskonałego smaku
szaszłyków jest marynata, w której muszą one poleżeć przez minimum godzinę zanim trafią
na ruszt. To ona nadaje im głębię smaku i aromatu oraz sprawia, że warzywa zachowają
swoją naturalną soczystość.
Szaszłyki z indyka i bakłażana układamy warstwowo w pojemniku (lub na tacce o wysokich brzegach) skrapiając je równomiernie, ze wszystkich stron marynatą i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki aby nabrały smaku.
Z czasem marynata częściowo spłynie z szaszłyków więc układając je na ruszcie ponownie skrapiamy je marynatą, która zgromadziła się na dnie pudełka.
GRILLOWANIE SZASZŁYKÓW Z INDYKA Z BAKŁAŻANEM
Przygotowujemy grill. Tu techniki rozpalania różnią się od siebie zależnie od rodzaju i modelu grilla jaki wykorzystujecie. My najczęściej grillujemy na węglu drzewnym. Szaszłyki z indyka i bakłażana kładziemy na dobrze rozgrzanym ruszcie dopiero wtedy gdy węgiel drzewny pokryje biały nalot i grillujemy nad żarem przez około 20 minut obracając je w tym czasie aż wszystkie składniki kusząco się zarumienią, mięso się upiecze, a warzywa zmiękną. Pamiętajcie że czas grillowania podany jest tylko orientacyjnie i zależy od rodzaju grilla i stopnia jego rozgrzania.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
Takie szaszłyki możecie również upiec w piekarniku (najlepiej z włączoną funkcją grillowania) w temperaturze 200 st. C. Czas pieczenia to około 15 - 20 minut.
SAŁATKI DO GRILLA
Polecamy Wam również nasz przepis na pysznego [PSTRĄGA Z GRILLA]
WIĘCEJ NASZYCH PRZEPISÓW NA DANIA Z GRILLA ZNAJDZIECIE [NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA]
Komentarze
Prześlij komentarz