BAJGLE NA ŚNIADANIE
BAJGLE NA ŚNIADANIE
Bajgle na śniadanie to doskonały plan na dobry początek dnia.
Są poranki leniwe, takie gdy nigdzie nie trzeba się spieszyć i można do woli rozkoszować się poranną czułością, kawą ze spienionym mlekiem i śniadaniem podanym do łóżka. Są też takie, w które poranny chaos plącze nam nogi, a czas wciąż tylko bezlitośnie popędza nieczuły na nasze senne rozmarzenie.
Piotr Skrzynecki mawiał, że „pospiech poniża”. Jest w tych słowach i coś co mnie bawi ale i coś co mnie uczy. Poczucie panowanie nad czasem niesie spokój (choć to tylko takie złudzenie). Nie lubię rano się śpieszyć. Zdecydowanie wolę gdy dzień bezboleśnie nabiera właściwego mu tempa, a śniadanie dodaje mu smaku. Ono jest przecież po to by celebrować poranek. Nie należy go zjadać w biegu.
BAJGLE NA ŚNIADANIE
Kiedy myślę o wyjątkowym, krakowskim śniadaniu łączącym w sobie tradycję i nowoczesność przychodzą mi na myśl bajgle. Można je przygotowywać w przeróżnych kombinacjach smakowych.
HISTORIA BAJGLA
Pewnie wielu z was zaskoczę mówiąc że bajgle pochodzą z Krakowa, a nie z Nowego Jorku (choć niewątpliwie to właśnie tam zdobyły wielka popularność i światową sławę). Wypiekano je w Krakowie już w XVII wieku. Było to tradycyjne pieczywo żydowskie będące nieodłącznym elementem kultury kulinarnej tego narodu. Według dokumentu z 1610 roku były one dawane w prezencie kobietom po urodzeniu dziecka oraz przy okazji innych ważnych świat. Symbolizowały długie i szczęśliwe życie. Wierzono, że złocisty pierścień będąc wyobrażeniem kręgu życia posiada magiczną moc i może przynieść szczęście nowo narodzonemu dziecku.
Na początku XX wieku bajgle z krakowskiego Kazimierza zawojowały cały świat. Wraz z emigrantami dotarły do Stanów Zjednoczonych, gdzie największą popularność zdobyły w Nowym Jorku. Do dziś należą tu do jednych z najchętniej kupowanych bułeczek. Od 1900 roku wyrabiano je ręcznie w małych piekarniach na Manhattanie. Do rozpowszechnienia bajgli przyczynił się w 1927 roku pochodzący z Polski piekarz Harry Lender (Henryk Lender) który założył pierwszą w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli poza Nowym Jorkiem. Rozpoczęto tu produkcję mrożonych bajgli pozwalającą wprowadzić je do supermarketów. Od tego czasu nie tylko Nowojorczycy ale wszyscy Amerykanie oszaleli na ich punkcie. Stały się przebojem w każdej śniadaniowni w Nowym Jorku. Bajgiel z kremowym serkiem i wędzonym łososiem to już kultowe połączenie smaków.
Pomysły na podanie bajgla
BAJGIEL Z CHRUPIĄCYM BEKONEM I JAJKIEM SADZONYM
Bajgiel + jajko sadzone, plastry wędzonego boczku zrumienione na patelni, plasterki sera żółtego, czerwona cebula cienko pokrojona w plastry lub piórka, garść młodych listków szpinaku lub rukoli, sos: majonez + ketchup + ostry sos chili (w proporcjach, które pozwalają wam uzyskać ulubiony poziom ostrości)
BAJGIEL Z BURAKIEM
bajgiel + gotowany burak pokrojony w plastry, pokruszony ser dor blue, posiekane, uprażone orzechy włoskie, rukola, świeże kiełki, miętą i oliwą.
BAJGIEL PO GRECKU
bajgiel + sałata lub rukola, ser feta, plastry pomidora, listki bazylii, świeża miętą, plasterki ogórka, oliwki, czerwona papryką oraz oliwa.
BAJGIEL PO KRAKOWSKU
bajgiel + kiełbasa krakowska, ogórki kiszone lub małosolne, szczypiorek, cebula, sałata oraz ostra musztarda
BAJGIEL PO ZAKOPIAŃSKU
bajgiel + bryndza, plasterki ogórka i rzodkiewki, świeże kiełki
BAJGIEL NEW YORK
bajgiel + kremowy serek kanapkowy (np. serek philadelphia), wędzony łosoś w plastrach, świeży koperek, kapary, plasterki ogórka
Jak przygotować bajgle w domu?
BAJGLE NA ŚNIADANIE - SKŁADNIKI
* 455 g mąki pszennej
* 255 g ciepłej wody
* 1 łyżka miodu
* 7 g drożdży suchych
* 1,25 łyżeczki soli
dodatkowo
* 3 łyżki ziaren do posypania (np. mak, sezam, siemię lniane)* 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżka wody do posmarowania bajgli
roztwór do obwarzania bajgli
* litry wody
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczki soli
BAJGLE NA ŚNIADANIE - SPOSÓB WYKONANIA
W misie miksera mieszam wodę z miodem, drożdżami i solą, dosypuję mąkę i całość mieszam przez około 3 minuty do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Misę z ciastem przykrywam woreczkiem foliowym i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiam je przez 3 minuty mikserem planetarnym z końcówką w kształcie haka. Ciasto można również z powodzeniem wyrabiać ręcznie na blacie kuchennym.
Miskę z ciastem ponownie przykrywam foliowym woreczkiem i pozostawiam je w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowuję je zagniatając dwukrotnie ręką, formuję w kulę, wkładam do miski, przykrywam szczelnie woreczkiem foliowym i wstawiamy do lodówki na noc.
Rano wyjmuję ciasto z lodówki i zostawiam w temperaturze pokojowej na 30 do 60 minut, by je trochę ogrzać.
Po tym czasie ciasto wyjmuję na kuchenny blat oprószony mąką, odgazowuję i dzielę na 8 kawałków, z których formuję okrągłe bułeczki. W każdym bajglu palcem obsypanym mąką robię dziurkę. Kręcąc ciasto wokół palca powoli ją rozszerzam do 2 - 3 cm. Bajgle odkładam na oprószoną mąką tacę. Przykrywam je ściereczkę i pozostawiam do wyrośnięcia na 1 do 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni C.
Obwarzanie bajgli
W dużym garnku zagotowuję wodę. Dodaje do niej cukier, sól i sodę. Mieszam do powstania jednolitego roztworu. Do roztworu ostrożnie wkładam partiami bajgle i gotuję je po 1 minucie z każdej strony. Bułeczki podczas gotowania muszą mieć dużo miejsca bo będą rosnąć. Po obwarzeniu wyjmuję je cedzakową łyżką i odkładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem lub ściereczką do delikatnego obsuszenia a potem na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Smaruję je cieniutko żółtkiem wymieszanym z wodą i posypuję makiem, sezamem lub siemieniem lnianym.
Pieczenie bajgli
Blachę z bajglami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekę przez 15 - 20 minut aż uzyskają złoty kolor.
Po upieczeniu bajgle przekładamy na kratkę do wystudzenia.
BAJGLE NA WYJĄTKOWE ŚNIADANIE
Bajgle na śniadanie to świetny plan gdy chcemy świętować z mężem, partnerem, synem, ojcem czy chłopakiem. Drogie panie te pyszne bułki pełne smakowitych dodatków sprawią naszym facetom wielką przyjemność.PREZENT DLA NIEGO
prezenty na każdą okazję dla mężczyzny w każdym wieku
Znajdziecie tu wyjątkowe, niebanalne zawsze trafione prezenty dla Niego; te dawane spontaniczne i zupełnie bez okazji oraz te na urodziny, imieniny, Dzień Ojca, z okazji awansu, jubileuszu czy jako prezent świąteczny.
Przed tymi których kochamy stoimy zawsze z sercem na dłoni. Tarcza z widocznym mechanizmem i przezroczysty tył tego zegarka przypominają, że w każdym związku to co ukryte głęboko w sercu jest tak samo ważne, jak to, co widać na pierwszy rzut oka. Pewnie dlatego właśnie ten zegarek tak bardzo mi się spodobał. Pięknie skonstruowany w kolorze czarnym wygląda świetnie zarówno ze strojem eleganckim, jak i dżinsami.
bajgle na śniadanie
Aż się głodny zrobiłem a to niebezpieczne o tej porze :D
OdpowiedzUsuń