TRYB JASNY/CIEMNY

BAJGLE NA ŚNIADANIE

BAJGLE NA ŚNIADANIE

bajgle na sniadanie
 

Bajgle na śniadanie to doskonały plan na dobry początek dnia.

Są poranki leniwe, takie gdy nigdzie nie trzeba się spieszyć i można do woli rozkoszować się poranną czułością, kawą ze spienionym mlekiem i śniadaniem podanym do łóżka. Są też takie, w które poranny chaos plącze nam nogi, a czas wciąż tylko bezlitośnie popędza nieczuły na nasze senne rozmarzenie.

Piotr Skrzynecki mawiał, że „pospiech poniża”. Jest w tych słowach i coś co mnie bawi ale i coś co mnie uczy. Poczucie panowanie nad czasem niesie spokój (choć to tylko takie złudzenie). Nie lubię rano się śpieszyć. Zdecydowanie wolę gdy dzień bezboleśnie nabiera właściwego mu tempa, a śniadanie dodaje mu smaku. Ono jest przecież po to by celebrować poranek. Nie należy go zjadać w biegu.

 

bajgle na sniadanie

 

BAJGLE NA ŚNIADANIE

Kiedy myślę o wyjątkowym, krakowskim śniadaniu łączącym w sobie tradycję i nowoczesność przychodzą mi na myśl bajgle. Można je przygotowywać w przeróżnych kombinacjach smakowych.

bajgle na sniadanie
 

HISTORIA BAJGLA

Pewnie wielu z was zaskoczę mówiąc że bajgle pochodzą z Krakowa, a nie z Nowego Jorku (choć niewątpliwie to właśnie tam zdobyły wielka popularność i światową sławę). Wypiekano je w Krakowie już w XVII wieku. Było to tradycyjne pieczywo żydowskie będące nieodłącznym elementem kultury kulinarnej tego narodu. Według dokumentu z 1610 roku były one dawane w prezencie kobietom po urodzeniu dziecka oraz przy okazji innych ważnych świat. Symbolizowały długie i szczęśliwe życie. Wierzono, że złocisty pierścień będąc wyobrażeniem kręgu życia posiada magiczną moc i może przynieść szczęście nowo narodzonemu dziecku.

Na początku XX wieku bajgle z krakowskiego Kazimierza zawojowały cały świat. Wraz z emigrantami dotarły do Stanów Zjednoczonych, gdzie największą popularność zdobyły w Nowym Jorku. Do dziś należą tu do jednych z najchętniej kupowanych bułeczek. Od 1900 roku wyrabiano je ręcznie w małych piekarniach na Manhattanie. Do rozpowszechnienia bajgli przyczynił się w 1927 roku pochodzący z Polski piekarz Harry Lender (Henryk Lender) który założył pierwszą w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli poza Nowym Jorkiem. Rozpoczęto tu  produkcję mrożonych bajgli pozwalającą wprowadzić je do supermarketów. Od tego czasu nie tylko Nowojorczycy ale wszyscy Amerykanie oszaleli na ich punkcie. Stały się przebojem w każdej śniadaniowni w Nowym Jorku.  Bajgiel z kremowym serkiem i wędzonym łososiem to już kultowe połączenie smaków.

bajgle na sniadanie

 

Pomysły na podanie bajgla

 

BAJGIEL Z CHRUPIĄCYM BEKONEM I JAJKIEM SADZONYM

Bajgiel + jajko sadzone, plastry wędzonego boczku zrumienione na patelni, plasterki sera żółtego, czerwona cebula cienko pokrojona w plastry lub piórka, garść młodych listków szpinaku lub rukoli, sos: majonez + ketchup + ostry sos chili (w proporcjach, które pozwalają wam uzyskać ulubiony poziom ostrości) 

BAJGIEL Z BURAKIEM

bajgiel + gotowany burak pokrojony w plastry, pokruszony ser dor blue, posiekane, uprażone orzechy włoskie, rukola, świeże kiełki, miętą i oliwą.

BAJGIEL PO GRECKU

bajgiel + sałata lub rukola, ser feta, plastry pomidora, listki bazylii, świeża miętą, plasterki ogórka, oliwki, czerwona papryką oraz oliwa.

BAJGIEL PO KRAKOWSKU

bajgiel + kiełbasa krakowska, ogórki kiszone lub małosolne, szczypiorek, cebula, sałata oraz ostra musztarda

BAJGIEL PO ZAKOPIAŃSKU

bajgiel  + bryndza, plasterki ogórka i rzodkiewki, świeże kiełki

BAJGIEL NEW YORK

bajgiel + kremowy serek kanapkowy (np. serek philadelphia), wędzony łosoś w plastrach, świeży koperek, kapary, plasterki ogórka

bajgle na sniadanie

Jak przygotować bajgle w domu? 

 

BAJGLE NA ŚNIADANIE - SKŁADNIKI 


* 455 g mąki pszennej 

* 255 g ciepłej wody

* 1 łyżka miodu

* 7 g drożdży suchych

* 1,25 łyżeczki soli 

 

dodatkowo

* 3 łyżki ziaren do posypania (np. mak, sezam, siemię lniane)

* 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżka wody do posmarowania bajgli

 

roztwór do obwarzania bajgli

* litry wody

* 2 łyżki cukru

* 1 łyżka sody oczyszczonej

* 2 łyżeczki soli

BAJGLE NA ŚNIADANIE - SPOSÓB WYKONANIA

W misie miksera mieszam wodę z miodem, drożdżami i solą, dosypuję mąkę i całość mieszam  przez około 3 minuty do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Misę z ciastem przykrywam woreczkiem foliowym i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiam je przez 3 minuty mikserem planetarnym z końcówką w kształcie haka. Ciasto można również z powodzeniem wyrabiać ręcznie na blacie kuchennym.

Miskę z ciastem ponownie przykrywam foliowym woreczkiem i pozostawiam je w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowuję je zagniatając dwukrotnie ręką, formuję w kulę, wkładam do miski, przykrywam szczelnie woreczkiem foliowym i wstawiamy do lodówki na noc.

Rano wyjmuję ciasto z lodówki i zostawiam w temperaturze pokojowej na 30 do  60 minut, by je trochę ogrzać.

Po tym czasie ciasto wyjmuję na kuchenny blat oprószony mąką, odgazowuję i dzielę na 8 kawałków, z których formuję okrągłe bułeczki. W każdym bajglu palcem obsypanym mąką robię dziurkę. Kręcąc ciasto wokół palca powoli ją rozszerzam do 2 - 3 cm. Bajgle odkładam na oprószoną mąką tacę. Przykrywam je ściereczkę i pozostawiam do wyrośnięcia na 1 do 1,5 godziny.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni C.

Obwarzanie bajgli

W dużym garnku zagotowuję wodę. Dodaje do niej cukier, sól i sodę. Mieszam do powstania jednolitego roztworu. Do roztworu ostrożnie wkładam partiami bajgle i gotuję je po 1 minucie z każdej strony. Bułeczki podczas gotowania muszą mieć dużo miejsca bo będą rosnąć. Po obwarzeniu wyjmuję je cedzakową łyżką i odkładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem lub ściereczką do delikatnego obsuszenia a potem na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Smaruję je cieniutko żółtkiem wymieszanym z wodą  i posypuję makiem, sezamem lub siemieniem lnianym.

Pieczenie bajgli

Blachę z bajglami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekę przez 15 - 20 minut aż uzyskają złoty kolor.

Po upieczeniu bajgle przekładamy na kratkę do wystudzenia. 

bajgle na sniadanie
 

BAJGLE NA WYJĄTKOWE ŚNIADANIE

Bajgle na śniadanie to świetny plan gdy chcemy świętować z mężem, partnerem, synem, ojcem czy chłopakiem. Drogie panie te pyszne bułki pełne smakowitych dodatków sprawią naszym facetom wielką przyjemność.

PREZENT DLA NIEGO 

prezenty na każdą okazję dla mężczyzny w każdym wieku  

Znajdziecie tu wyjątkowe, niebanalne zawsze trafione prezenty dla Niego; te dawane spontaniczne i zupełnie bez okazji oraz te na urodziny, imieniny, Dzień Ojca, z okazji awansu, jubileuszu czy jako prezent świąteczny.

zegarek

Przed tymi których kochamy stoimy zawsze z sercem na dłoni. Tarcza z widocznym mechanizmem i przezroczysty tył tego zegarka przypominają, że w każdym związku to co ukryte głęboko w sercu jest tak samo ważne, jak to, co widać na pierwszy rzut oka. Pewnie dlatego właśnie ten zegarek tak bardzo mi się spodobał. Pięknie skonstruowany w kolorze czarnym wygląda świetnie zarówno ze strojem eleganckim, jak i dżinsami.


bajgle na sniadanie



bajgle na śniadanie

Komentarze

  1. Aż się głodny zrobiłem a to niebezpieczne o tej porze :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI