CIASTO UCIERANE Z CZEREŚNIAMI
CIASTO UCIERANE Z CZEREŚNIAMI
Ciasto ucierane z czereśniami to pyszny plan na deser w lipcu
W każdym domu był kiedyś taki zeszyt w twardej oprawie, w którym odręcznie zapisywano przepisy na ulubione dania i ciasta. W naszym rodzinnym zeszycie z przepisami kartki już pożółkły, poplamiono je wielokrotnie, pozaginano. Zostały na nich różne charaktery pisma, różne odcienie atramentu, czasem kleksy z kawy, czasem czyjś odcisk palca odbity z czekolady; zachwycająca kaligrafia obok bazgrołów i do tego śmieszne, dziecięce rysunki. Z biegiem lat pojawiały się dopiski i krótkie uwagi; bywało, że ktoś z rodziny przepis udoskonalił czy uprościł jego wykonanie i dopisywał swoje notatki na brzegach kartek. Strona z ucieranym ciastem z owocami ma zagięty róg. Często na nią wszyscy zaglądaliśmy.
Ciasto ucierane z czereśniami to jedno z najprostszych i zarazem najpyszniejszych domowych ciast. Można je upiec z dowolnymi sezonowymi owocami i dlatego nigdy się nie nudzi.
W czerwcu piekę je z truskawkami, w lipcu z czereśniami, lub agrestem. W środku lata uwielbiamy je z miksem sezonowych owoców (porzeczek, nektarynek, czereśni, agrestu, malin). Jesienią zatapiam w niem śliwki i wtedy kocham je jeszcze bardziej.
CIASTO UCIERANE Z CZEREŚNIAMI - SKŁADNIKI:
proporcje na blachę domową
* 250 g masła
* 300 g cukru
* 440 g mąki
* 6 jajek
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia lub cukier wanilinowy
* ¼ szklanki mleka (62 g)
* 1 kg czereśni
* cukier puder do obsypania ciasta
CIASTO UCIERANE Z CZEREŚNIAMI - WYKONANIE:
Dryluję czereśnie. Pestki można sprawnie usunąć przy użyciu drylownicy lub posługując się słomką.
Jajka i masło wyjmuję wcześniej z lodówki. Muszą ogrzać się do temperatury
pokojowej by później ciasto stało się pulchne i pięknie wyrosło.
W międzyczasie piekarnik rozgrzewam do 180ºC
Masło ucieram z cukrem aż zbieleje. Dosypuję cukier waniliowy.
Dodaję po 1 jajku za każdym razem miksując co najmniej 1 minutę przed wbiciem kolejnego.
Dolewam mleko.
Dosypuję mąkę i proszek do pieczenia.
Blachę domową wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem. Przekładam do niej ciasto. Na wierzchu układam czereśnie pozbawione pestek.
Ciasto ucierane z czereśniami piekę 55 minut w 180 st. C
Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem
ciasto ucierane z czereśniami
Komentarze
Prześlij komentarz