TRYB JASNY/CIEMNY

JAK ZROBIĆ IDEALNĄ OWSIANKĘ

JAK ZROBIĆ IDEALNĄ OWSIANKĘ

jak zrobic idealna owsianke

OWSIANKA IDEALNA NA ŚNIADANIE

Owsianka to idealny plan na zdrowe pierwsze lub drugie śniadanie.  Można ją przygotować na tysiąc sposobów, jeść na ciepło lub na zimno. Doskonale sprawdza się jako pożywny posiłek zabierany w lunchboxie do pracy. 

Nie da się ukryć że sama owsianka swoim wyglądem nie zachęca do jedzenia, ale wystarczy odrobina kulinarnej fantazji i trochę starań by dzięki apetycznym dodatkom zmienić ją w kuszący oko posiłek. 

 

jak zrobic idealna owsianke
 

JAK ZROBIĆ IDEALNĄ OWSIANKĘ - PODSTAWOWE PROPORCJE SKŁADNIKÓW

proporcje na 1 porcję

moja miarka to szklanka o pojemności 200 ml

* 5 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych lub górskich

* szczypta soli  

* 3/4 szklanki wody (150 ml)

* 0,5 szklanki mleka (100 ml) 

Ilość dodawanego mleka i wody do owsianki zależy od rodzaju płatków jakie wykorzystujemy do jej przygotowania. Im dłużej się gotują tym więcej płynu należy dolać. Płatki zwykłe "wypiją" nieco więcej wody i mleka niż płatki górskie, a do płatków błyskawicznych wystarczy dolać płyn w proporcji 1:2.  Ilość mleka możecie zawsze zwiększyć do uzyskania pożądanej przez was gęstości owsianki. 

Owsiankę można przyrządzić na mleku  krowim lub roślinnym (np. owsianym, migdałowym lub orkiszowym). 

 

NASZE ULUBIONE DODATKI DO OWSIANKI

* orzechy 

Orzechy włoskie lub laskowe to taki stały dodatek do moich owsianek. Najlepsze są orzechy najpierw uprażone na suchej patelni. 

Orzechy można dodawać drobniej lub grubiej posiekane lub rozdrobnione na mąkę w malakserze (wtedy nadają owsiance zdecydowany, orzechowy smak i aromat który uwielbiam).

* kakao

* cynamon mielony

* siemię lniane

Mam w zwyczaju przemycać w owsiance świeżo zmielone siemię lniane. Nie wpływa na jej smak, ale wzbogaca ją w cenne składniki odżywcze.

* sezonowe owoce 

Latem najchętniej sięgam po maliny, porzeczki, borówki, jeżyny, morele. Im bliżej jesieni tym w naszych owsiankach pojawia się więcej jabłek, gruszek i fig.

CO JESZCZE MOŻNA DODAĆ DO OWSIANKI

Lista dodatków do owsianki jest bardzo długa. Każdy ma swoje ulubione. W naszym domu zmieniają się one wraz z porami roku. Do owsianki poza wymienionymi powyżej składnikami lubimy dodawać również: rodzynki, suszoną żurawinę,  pure z pieczonej dyni, banany, masło orzechowe, tartą gorzką czekoladę, płatki migdałów, wiórki kokosowe, miód, syrop klonowy, domową konfiturę owocową, powidła śliwkowe, pestki dyni, karmelizowane owoce, suszone owoce, masło.

 

JAKIE PŁATKI OWSIANE WYBRAĆ DO IDEALNEJ OWSIANKI

Do wyboru mamy 3 rodzaje płatków: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnią się one pomiędzy sobą stopniem przetworzenia. Im jest on mniejszy – tym w produkcie pozostaje więcej cennych dla naszego zdrowia składników.

PŁATKI OWSIANE ZWYKŁE  

Powstają w wyniku zgniatanie całego ziarna owsa pozbawionego zewnętrznej okrywy. Jest to produkt najmniej przetworzony ze wszystkich rodzajów dostępnych płatków owsianych. Wymagają dłuższego gotowania (około 10 minut).  Indeks glikemiczny (IG) płatków owsianych zwykłych po ich ugotowaniu wynosi 53.

PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE

Produkuje się je z obłuszczonego ziarna owsa, które przed zgniataniem zostało dodatkowo pocięte. Są nieco drobniejsze od płatków zwykłych. Płatki górskie wystarczy gotować około 2 do 4 minut. Ich IG po ugotowaniu wzrosło tylko nieznacznie w porównaniu z płatkami zwykłymi i wynosi 57.

PŁATKI OWSIANE BŁYSKAWICZNE

Te płatki produkuje się z pociętych i zgniecionych ziaren owsa, które dodatkowo zostały zmiękczone poprzez działanie pary. Takie płatki co prawda przygotujecie najszybciej (wystarczy je tylko zalać wrzącym mlekiem lub wodą) ale mają najmniej wartości odżywczych i najwyższy indeks glikemiczny -  IG 83 (w porównaniu z płatkami zwykłymi i górskimi są więc najgorszym wyborem dla osób z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym lub insulinoopornością). 

 

jak zrobic idealna owsianke

 

JAK UGOTOWAĆ IDEALNĄ OWSIANKĘ

Do gotowania owsianki przydaje się GARNEK DO ZADAŃ SPECJALNYCH, taki, w którym ani nic się nie przypali i ani nawet nie przywrze do jego dna. To ważne zwłaszcza w porannym chaosie gdy w pośpiechu staramy się wiele rzeczy robić jednocześnie i łatwo wtedy przegapić moment, w którym trzeba owsiankę zamieszać lub zdjąć ją z kuchenki. A musicie pamiętać o tym, że przypalona owsianka smakuje naprawdę paskudnie!

Przedstawiam wam mój garnek do zadań specjalnych

Garnek Kohersen Black Cube zpowłoką Diamond o pojemności 1,6 l i średnicy 16 cm

* Ma idealną wielkość do przygotowywania owsianki na śniadanie.

* Równomiernie się nagrzewa i nic się w nim nie przypala.

* Można w nim gotować na każdym rodzaju kuchenki (gazowej, elektrycznej, ceramicznej, halogenowej czy indukcyjnej), oraz zapiekać przygotowywane dania w piekarniku (uchwyty tego garnka ani gałka jego pokrywki nie mają w swojej konstrukcji elementów plastikowych mogących ulec stopieniu w wyniku działania wysokiej temperatury w piekarniku). Próbowaliście kiedyś owsiankę zapiekaną w piekarniku z karmelizowanymi w miodzie owocami? Pycha!

* Zapobiegająca przywieraniu powłoka Diamond znajdująca się na powierzchni oraz spodzie garnka Kohersen pokryta jest siatką ze stali nierdzewnej, która tworzy wzór przypominający swoim kształtem plaster miodu lub sześcienną kostkę (stąd nazwa Black Cube czyli czarna kostka). Podczas mieszania potrawy łyżka lub kuchenna łopatka czy trzepaczka ociera się o stalową kratkę, nie niszcząc przy tym nieprzywierającej powłoki Diamond. Nie musicie wiec obawiać się, że porysujecie ją łyżką podczas mieszania owsianki.

* Garnek można myć ręcznie lub w zmywarce.

* Naczynia Kohersen podczas użytkowania nie wydzielają do jedzenia  szkodliwych substancji takich jak: PFOA i PFOS co może się wydarzyć gdy na przykład korzystaMy z naczyń z uszkodzoną (nawet tylko w bardzo lekkim stopniu) powłoką teflonową.

 

jak zrobic idealna owsianke

 

Dokładniej zalety i wady naczyń kuchennych Kohersen Black Cube z powłoką Diamond opisaliśmy w TYM ARTYKULE

 

 

JAK ZROBIĆ IDEALNĄ OWSIANKĘ - PRZEPIS KROK PO KROKU

Owsiankę gotuję zawsze na mleku i wodzie. Dzięki temu jest doskonale kremowa i lekka zarazem.

Do garnka wlewam wodę, wsypuję płatki owsiane górskie i dodaję szczyptę soli. Całość gotuję 2 minuty licząc czas od zagotowania. 

Wlewam mleko i gotuję przez kolejne 2 minuty. W trakcie stygnięcia owsianka jeszcze zgęstnieje. Na tym etapie lub chwilę później zawsze możecie dolać troszkę więcej mleka by uzyskać owsiankę w pożądanej przez was konsystencji. 


 

OWSIANKA Z PRAŻONYMI ORZECHAMI, KAKAŁEM I JABŁKAMI

proporcje na 1 porcję 

* porcja owsianki ugotowanej według przepisu podanego powyżej

* garść orzechów włoskich lub laskowych

* 1 kopiata łyżeczka siemienia lnianego

* 1 łyżeczka kakao

* 1/4 łyżeczki cynamonu

* pół jabłka

* w sezonie letnim kilka malin lub borówek amerykańskich,a zimą pół gruszki

Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypuję garść orzechów włoskich lub laskowych i prażę je przez 2 - 3 minuty. Kilka z nich pozostawiam w całości do dekoracji, a resztę rozdrabniam na mąkę w malakserze razem z siemieniem lnianym.

Ugotowaną owsiankę przekładam do miseczki, wsypuję do niej rozdrobnione orzechy z siemieniem lnianym, kakao, cynamon. Całość mieszam i dekoruję pokrojonym w plasterki jabłkiem, kawałkami orzechów prażonych i owocami sezonowymi.

OWSIANKA Z ORZECHAMI I LETNIMI OWOCAMI

proporcje na 1 porcję 

* porcja owsianki ugotowanej według przepisu podanego powyżej

* 2 łyżki orzechów włoskich lub laskowych

* 1 łyżeczka siemienia lnianego

* 2 morele

* po 1 łyżce malin, jeżyn i borówek amerykańskich

Orzechy i siemię lniane rozdrabniam na mąkę w malakserze.

Ugotowaną owsiankę przekładam do miseczki, wsypuję do niej rozdrobnione orzechy z siemieniem lnianym i całość obsypuję owocami. 

 

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni

 


LUNCHBOX DO PRACY

Artykuł jest częścią naszego projektu  LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA i powstał we współpracy z marką Kohersen

Poznajcie również inne nasze przepisy przygotowane w ramach tego projektu:  

Łosoś z warzywami czyli pyszny obiad do pracy

Zielone smoothie ze szpinakiem i awokado

Białe smoothie z melonem

Czerwone smoothie z porzeczkami i arbuzem

Koktajl z buraka i czereśni 

Zapiekanka ziemniaczana pachnąca ziołami 

Pulpety w pomidorowo paprykowym sosie 

 

W ramach współpracy z marką KOHERSEN przygotowaliśmy dla Was również przepisy na pyszne lody i sorbety.

Sorbet z truskawek i mango

Sorbet ogórkowo miętowy 

 

jak zrobic idealna owsianke

jak zrobić idealną owsiankę 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI