TRYB JASNY/CIEMNY

KOKTAJL Z BURAKA I CZEREŚNI

KOKTAJL Z BURAKA I CZEREŚNI

koktajl z buraka i czeresni

 

Koktajl z buraka i czereśni to świetna propozycja na drugie śniadanie

Buraki, czereśnie, porzeczki, borówki, jeżyny to produkty które teraz  zdobią stragany na placach targowych. Sięgam po nie łakomie delektując się ich smakiem i sycąc ich witalnością. To ten czas w roku gdy w zasięgu reki mamy mnóstwo najlepszych produktów. Koktajl z buraka i czereśni dzięki zmiksowanej formie szybko się wchłaniają z przewodu pokarmowego, zapewniając nam błyskawiczny przypływ sił oraz poprawę samopoczucia. Jego picie to świetny sposób na dostarczenie sobie energii oraz niezbędnej dla zdrowia i dobrej formy codziennej dawki witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy.

 

Koktajl z buraka i czereśni może być zdrowym, pełnowartościowym drugim śniadaniem lub dodatkiem do pożywnego obiadu, który zabierzecie ze sobą do pracy czy na uczelnię. Dodaje energii, wzmacnia układ odpornościowy oraz oczyszcza organizm z toksyn oraz wolnych rodników. 

koktajl z buraka i czeresni

DLACZEGO WARTO DODAWAĆ BURAKI DO KOKTAJLI

Buraki mają niską wartość kaloryczną (45 kcal/100g) i jednocześnie są cennym źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz minerałów (zawierają potas, sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk). Są pomocne w zapobieganiu i leczeniu anemii. Ich piękny kolor to zasługa betaniny. Ten silny antyutleniacz chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (ma właściwości przeciwnowotworowe) oraz aż czterokrotnie zwiększa przyswajanie tlenu przez komórki (wspomaga układ krwionośny). Zawarty w burakach błonnik pomaga regulować skład jelitowej flory bakteryjnej (przeciwdziała zaparciom). Buraki pomagają również unormować poziom cholesterolu oraz obniżać ciśnienie krwi. Ich jedzenia wzmacnia odporność organizmu na choroby (zwłaszcza wirusowe). Warzywa te mają także właściwości zasadotwórcze (równoważą zakwaszenie po nadmiernym spożyciu mięsa i słodyczy). Choć burak wydaje się nam pospolitym i zwyczajnym warzywem to jednak ma tę moc!

Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego warto je dodawać do koktajli.

ODKRYJCIE NA NOWO SMAK BURAKA

Buraki to jedno z moich ulubionych warzyw. Przez cały rok na wiele sposobów wykorzystuję je w kuchni robiąc z ich dodatkiem pyszne sałatki, pasty kanapkowe, barszcze oraz przygotowując z nich dodatki do dań głównych.  Inspiracje i przepisy na dania z burakiem w roli głównej znajdziecie NA TEJ STRONIE BLOGA ZYCIE OD KUCHNI

koktajl z buraka i czeresni
 

Przez cały rok prawie zawsze mamy domowy zakwas z buraków. Do wyparzonego słoja wkładam obrane i pokrojone na kawałki buraki. Pomiędzy nie wrzucam obrane ząbki czosnku, 2 – 3 liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Całość zalewam  ciepłą solanką tak by całkowicie przykryła ona buraki (na każdy litr wrzącej wody dodaję 1 łyżkę soli). Słój z zakwasem z buraków przykrywam kawałkiem kuchennego ręcznika papierowego przymocowanego do jego szyjki za pomocą gumki recepturki i odstawiam na kilka dni. Generalnie z zakwasem z buraków postępuję dokładnie tak samo jak z ogórkami małosolnymi. Jako starter fermentacji warto wlać do słoja 1 - 2 łyżki domowego kwasu z buraków lub soku z domowych ogórków kiszonych (ale nie jest to konieczne). Gotowy zakwas zlewam do czystych butelek i przechowuję w lodówce. Gdy się kończy jego zapas – nastawiam kolejny. Pijemy go na surowo i dodajemy do czerwonego barszczu (a w sezonie letnim również do botwinki).

koktajl z buraka i czeresni
koktajl z buraka i czeresni

KOKTAJL Z BURAKA I CZEREŚNI – SKŁADNIKI

* 1 młody burak czerwony + jego ogonki liściowe

* 150 g czereśni

* 100 g czerwonych porzeczek

* 100 g borówek amerykańskich

* 100 ml wody

 

Koktajl z buraka i czereśni nie wymaga dodatku cukru, absolutnie wystarcza naturalna słodycz czereśni, którą przyjemnie przełamuje orzeźwiająca kwasowość czerwonych porzeczek.

Składników nie musicie ważyć. Tu nie potrzeba aptekarskiej dokładności.  Weźcie garść jednych owoców, dosypcie garść drugich. Podjadanie w trakcie przygotowywania jest nie tylko dozwolone ale i wskazane :)

Do koktajlu z buraka i czereśni możecie zamiast czerwonych porzeczek dodać jeżyny, które są teraz dostępne na placach targowych.

koktajl z buraka i czeresni

 

KOKTAJL Z BURAKA I CZEREŚNI- WYKONANIE

Burak cienko obieram ze skórki i kroję na kawałki.

Młode łodyżki liściowe buraka dzielę na mniejsze części.

Owoce myję na sitku.

Z czereśni usuwam pestki (wykorzystuję do tego drylownicę, ale równie sprawnie usuniecie pestki wypychając je z owoców zwykłą rurką do picia).

Porzeczki obieram z szypułek.

Składniki koktajlu umieszczam w kielichu blendera i dolewam wodę. Jej ilość możecie zmieniać by uzyskać pożądaną dla siebie konsystencję napoju. Całość miksuję próżniowo do uzyskania jednolitego, aksamitnego koktajlu. 

koktajl z buraka i czeresni
 

Koktajl z buraka i czereśni przygotowuję w  blenderze próżniowym KOHERSEN. 

Technologia blendowania próżniowego polega na wyssaniu, odprowadzeniu tlenu z kielicha blendera przed rozpoczęciem pracy urządzenia. Dzięki temu tworzony napój nie ma kontaktu z tlenem (nie zachodzi w nim proces utleniania i utraty cennych witamin i enzymów), dłużej zachowuje świeżość oraz swój piękny, intensywny kolor i apetyczny wygląd, nie pieni się i nie rozwarstwia (nie dzieli się na frakcje klarowną i mętną). 

Blender próżniowy Kohersen świetnie radzi sobie z twardymi warzywami.Dzięki niemu koktajl z burakiem na idealnie aksamitną konsystencję co nie będzie możliwe do uzyskania w blenderze kielichowym o średniej mocy.

BLENDER PRÓŻNIOWY KIELICHOWY KOHERSEN

 

koktajl z buraka i czeresni

 

Czym różni się tradycyjny blender kielichowy od próżniowego blendera kielichowego?

Tradycyjny blender kielichowy w trakcie miksowania, pod wpływem obrotów ostrza, napowietrza miksowaną masę, wtłaczając w nią pęcherzyki powietrza co przyspiesza proces utleniania zawartych w niej składników odżywczych. 

koktajl z buraka i czeresni
 

Koktajl z buraka i czereśni to o tej porze roku świetny pomysł na posiłek który można zabrania do pracy.

Blender próżniowy Kohersen zawiera w zestawie poręczny KUBEK PODRÓŻNY, który umożliwia zabranie świeżych soków i koktajli do pracy, na uczelnie lub w podróż czy na wycieczkę. Za pomocą przewodu podciśnienia można połączyć pokrywę kubka podróżnego z modułem podciśnienia znajdującym się w korpusie urządzenia. Dzięki temu uzyskuje się podciśnienie w kubku. Pokrywka kubka podróżnego utrzymuje podciśnienie przez długi czas przez co koktajl zachowuje dłużej świeżość i piękny kolor, nie zachodzą w nim procesy utlenia (koktajl nie traci cennych wartości odżywczych i enzymów), nie pieni się i nie rozwarstwia (nie dzieli się na frakcje klarowną i mętną).

koktajl z buraka i czeresni

Kluczem do zdrowia jest różnorodność

Codziennie staram się wypijać koktajl w innym kolorze, bo kolor spożywanego jedzenia ma wielkie znaczenie. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze.  Wyróżniamy 6 grup kolorystycznych:  białą, żółtą, pomarańczową, czerwona, zieloną i fioletową (niebieską). W tym koktajlu znajdują się czerwone i fioletowe warzywa i owoce. 

koktajl z buraka i czeresni

 

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni

 

Artykuł jest częścią naszego projektu  LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA i powstał we współpracy z marką Kohersen

Poznajcie również inne nasze przepisy przygotowane w ramach tego projektu:  

Łosoś z warzywami czyli pyszny obiad do pracy

Zielone smoothie ze szpinakiem i awokado

Białe smoothie z melonem

Czerwone smoothie z porzeczkami i arbuzem

koktajl z buraka i czeresni
 

koktajl z buraka i czereśni

 

Komentarze

  1. Powiem odważnie, czereśnie z burakiem, ale lubię spróbować ''dziwnych'' smaków nie mówię, że nie. 😋

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI