KOKTAJL Z BURAKA I CZEREŚNI
KOKTAJL Z BURAKA I CZEREŚNI
Koktajl z buraka i czereśni to świetna propozycja na drugie śniadanie
Buraki, czereśnie, porzeczki, borówki, jeżyny to produkty które teraz zdobią stragany na placach targowych. Sięgam po nie łakomie delektując się ich smakiem i sycąc ich witalnością. To ten czas w roku gdy w zasięgu reki mamy mnóstwo najlepszych produktów. Koktajl z buraka i czereśni dzięki zmiksowanej formie szybko się wchłaniają z przewodu pokarmowego, zapewniając nam błyskawiczny przypływ sił oraz poprawę samopoczucia. Jego picie to świetny sposób na dostarczenie sobie energii oraz niezbędnej dla zdrowia i dobrej formy codziennej dawki witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy.
Koktajl z buraka i czereśni może być zdrowym, pełnowartościowym drugim śniadaniem lub dodatkiem do pożywnego obiadu, który zabierzecie ze sobą do pracy czy na uczelnię. Dodaje energii, wzmacnia układ odpornościowy oraz oczyszcza organizm z toksyn oraz wolnych rodników.
DLACZEGO WARTO DODAWAĆ BURAKI DO KOKTAJLI
Buraki
mają niską wartość kaloryczną (45 kcal/100g) i jednocześnie są cennym źródłem kwasu
foliowego, witamin z grupy B oraz minerałów (zawierają potas, sód, wapń,
magnez, fosfor, żelazo i cynk). Są pomocne w zapobieganiu i leczeniu anemii. Ich
piękny kolor to zasługa betaniny. Ten silny antyutleniacz chroni nas przed szkodliwym
działaniem wolnych rodników (ma właściwości przeciwnowotworowe) oraz aż czterokrotnie
zwiększa przyswajanie tlenu przez komórki (wspomaga układ krwionośny). Zawarty
w burakach błonnik pomaga regulować skład jelitowej flory bakteryjnej
(przeciwdziała zaparciom). Buraki pomagają również unormować poziom cholesterolu
oraz obniżać ciśnienie krwi. Ich jedzenia wzmacnia odporność organizmu na
choroby (zwłaszcza wirusowe). Warzywa te mają także właściwości zasadotwórcze (równoważą
zakwaszenie po nadmiernym spożyciu mięsa i słodyczy). Choć burak wydaje się nam pospolitym i zwyczajnym warzywem to jednak ma tę moc!
Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego warto je dodawać do koktajli.
ODKRYJCIE NA NOWO SMAK BURAKA
Buraki to jedno z moich ulubionych warzyw. Przez cały rok na wiele sposobów wykorzystuję je w kuchni robiąc z ich dodatkiem pyszne sałatki, pasty kanapkowe, barszcze oraz przygotowując z nich dodatki do dań głównych. Inspiracje i przepisy na dania z burakiem w roli głównej znajdziecie NA TEJ STRONIE BLOGA ZYCIE OD KUCHNI
Przez cały rok prawie zawsze mamy domowy zakwas z buraków. Do wyparzonego słoja wkładam obrane i pokrojone na kawałki buraki. Pomiędzy nie wrzucam obrane ząbki czosnku, 2 – 3 liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Całość zalewam ciepłą solanką tak by całkowicie przykryła ona buraki (na każdy litr wrzącej wody dodaję 1 łyżkę soli). Słój z zakwasem z buraków przykrywam kawałkiem kuchennego ręcznika papierowego przymocowanego do jego szyjki za pomocą gumki recepturki i odstawiam na kilka dni. Generalnie z zakwasem z buraków postępuję dokładnie tak samo jak z ogórkami małosolnymi. Jako starter fermentacji warto wlać do słoja 1 - 2 łyżki domowego kwasu z buraków lub soku z domowych ogórków kiszonych (ale nie jest to konieczne). Gotowy zakwas zlewam do czystych butelek i przechowuję w lodówce. Gdy się kończy jego zapas – nastawiam kolejny. Pijemy go na surowo i dodajemy do czerwonego barszczu (a w sezonie letnim również do botwinki).
KOKTAJL Z BURAKA I CZEREŚNI – SKŁADNIKI
* 1 młody burak czerwony + jego ogonki liściowe
* 150 g czereśni
* 100 g czerwonych porzeczek
* 100 g borówek amerykańskich
* 100 ml wody
Koktajl
z buraka i czereśni nie wymaga dodatku cukru, absolutnie wystarcza naturalna
słodycz czereśni, którą przyjemnie przełamuje orzeźwiająca kwasowość czerwonych
porzeczek.
Składników nie musicie ważyć. Tu nie potrzeba aptekarskiej dokładności. Weźcie garść jednych owoców, dosypcie garść drugich. Podjadanie w trakcie przygotowywania jest nie tylko dozwolone ale i wskazane :)
Do koktajlu z buraka i czereśni możecie zamiast czerwonych porzeczek dodać jeżyny, które są teraz dostępne na placach targowych.
KOKTAJL
Z BURAKA I CZEREŚNI- WYKONANIE
Burak cienko obieram ze skórki i kroję na kawałki.
Młode łodyżki liściowe buraka dzielę na mniejsze części.
Owoce myję na sitku.
Z czereśni usuwam pestki (wykorzystuję do tego drylownicę, ale równie sprawnie usuniecie pestki wypychając je z owoców zwykłą rurką do picia).
Porzeczki obieram z szypułek.
Składniki koktajlu umieszczam w kielichu blendera i dolewam wodę. Jej ilość możecie zmieniać by uzyskać pożądaną dla siebie konsystencję napoju. Całość miksuję próżniowo do uzyskania jednolitego, aksamitnego koktajlu.
Koktajl z buraka i czereśni przygotowuję w blenderze próżniowym KOHERSEN.
Technologia blendowania próżniowego polega na wyssaniu, odprowadzeniu tlenu z kielicha blendera przed rozpoczęciem pracy urządzenia. Dzięki temu tworzony napój nie ma kontaktu z tlenem (nie zachodzi w nim proces utleniania i utraty cennych witamin i enzymów), dłużej zachowuje świeżość oraz swój piękny, intensywny kolor i apetyczny wygląd, nie pieni się i nie rozwarstwia (nie dzieli się na frakcje klarowną i mętną).
Blender próżniowy Kohersen świetnie radzi sobie
z twardymi warzywami.Dzięki niemu koktajl z burakiem na idealnie aksamitną konsystencję co nie będzie możliwe do uzyskania w blenderze kielichowym o średniej mocy.
BLENDER PRÓŻNIOWY KIELICHOWY KOHERSEN
Czym różni się tradycyjny blender kielichowy od próżniowego blendera kielichowego?
Tradycyjny blender kielichowy w trakcie miksowania, pod wpływem obrotów ostrza, napowietrza miksowaną masę, wtłaczając w nią pęcherzyki powietrza co przyspiesza proces utleniania zawartych w niej składników odżywczych.
Koktajl z buraka i czereśni to o tej porze roku świetny pomysł na posiłek który można zabrania do pracy.
Blender próżniowy Kohersen zawiera w zestawie poręczny KUBEK PODRÓŻNY, który umożliwia zabranie świeżych soków i koktajli do pracy, na uczelnie lub w podróż czy na wycieczkę. Za pomocą przewodu podciśnienia można połączyć pokrywę kubka podróżnego z modułem podciśnienia znajdującym się w korpusie urządzenia. Dzięki temu uzyskuje się podciśnienie w kubku. Pokrywka kubka podróżnego utrzymuje podciśnienie przez długi czas przez co koktajl zachowuje dłużej świeżość i piękny kolor, nie zachodzą w nim procesy utlenia (koktajl nie traci cennych wartości odżywczych i enzymów), nie pieni się i nie rozwarstwia (nie dzieli się na frakcje klarowną i mętną).
Kluczem do zdrowia jest różnorodność
Codziennie staram się wypijać koktajl w innym kolorze, bo kolor spożywanego jedzenia ma wielkie znaczenie. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej korzystnych dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze. Wyróżniamy 6 grup kolorystycznych: białą, żółtą, pomarańczową, czerwona, zieloną i fioletową (niebieską). W tym koktajlu znajdują się czerwone i fioletowe warzywa i owoce.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
Artykuł jest częścią naszego projektu LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA i powstał we współpracy z marką Kohersen
Poznajcie również inne nasze przepisy przygotowane w ramach tego projektu:
Łosoś z warzywami czyli pyszny obiad do pracy
Zielone smoothie ze szpinakiem i awokado
Czerwone smoothie z porzeczkami i arbuzem
koktajl z buraka i czereśni
Powiem odważnie, czereśnie z burakiem, ale lubię spróbować ''dziwnych'' smaków nie mówię, że nie. 😋
OdpowiedzUsuńU Was ciagle wiosna! :D
OdpowiedzUsuń