PULPETY W POMIDOROWO PAPRYKOWYM SOSIE
PULPETY W POMIDOROWO PAPRYKOWYM SOSIE
Pulpety w pomidorowo paprykowym sosie to pyszne danie z charakterem
Jeżeli pulpety to dla was synonim nudy na talerzu to najwyższy czas by zmienić tę opinię. Dobrze doprawione i wyrobione mięso to pierwszy element tej smacznej układanki. Drugim jest aromatyczny sos przyrządzony ze świeżych, dojrzewających w pełnym słońcu warzyw. Sierpień to czas najsmaczniejszych pomidorów. Śmieją się teraz do nas ze wszystkich straganów na targowym placu. Wracając w pełni lata z zakupów mam je zawsze w koszyku. Są teraz aromatyczne, mięsiste, soczyste; w cudowny sposób łącza w sobie słodkie i kwaskowe nuty smakowe. Nie nudzą mi się. Ciągle łakomie po nie sięgam próbuję nasycić się ich smakiem zanim sezon się skończy, bo te dostępne na rynku od późnej jesieni nawet nie dorastają im do pięt. Podobnie jest z papryką. Teraz jest cudownie jędrna i soczysta. Gdy ją kroję sok aż tryska spod noża. Wystarczy jeszcze dodać do nich aromatyczne, świeże zioła i przepis na kulinarny sukces mamy już gotowy.
PULPETY W POMIDOROWO PAPRYKOWYM SOSIE
proporcje na 12 pulpetów
PULPETY MIĘSNE
* 1,1 kg mięsa z udźca indyka (waga podana bez skóry i kości)
* 2 łyżki grysiku (30 g)
* 1 duże jajko (rozmiar L)
* mąka do obtoczenia pulpetów przed ich smażeniem
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* 1 duży ząbek czosnku
* sól – z umiarem; na 1 kg mielonego mięsa wystarczy 3/4 płaskiej łyżeczki soli
* świeżo zmielony pieprz - do woli
SOS POMIDOROWO PAPRYKOWY
* 1 papryka czerwona
* 3 - 4 duże, mięsiste pomidory (poza sezonem wybierzcie 1 puszkę krojonych pomidorów bez skórki)
* 1 cebula
* ½ pora
* 1 papryczka chili
* sól – z umiarem
* świeżo zmielony pieprz – do woli
* 2 gałązki rozmarynu
* listki świeżej bazylii
* 1 łyżka oleju rzepakowego
Mięso mielę i przekładam do miski. Wbijam do niego jajko i dosypuję kaszę mannę. Oba te składniki są środkami spulchniającymi naszą masę mięsną. Stanowią również świetne jej spoiwo (nie musicie się obawiać, kasza manna w tej ilości będzie zupełnie niewyczuwalna w smaku). Całość doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i zmiażdżonym w wyciskarce czosnkiem.
Masa mięsna powinna być pulchna, dlatego należy ją starannie wyrobić zwilżoną w zimnej wodzie ręką.
Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formuję okrągłe pulpety (każdy o wadze około 50 g). Gotowe mięsne kulki obtaczam w mące.
Na patelni o wysokim brzegu rozgrzewam olej i krótko obsmażam na
nim pulpety ze wszystkich stron na złoty kolor.
SOS POMIDOROWO – PAPRYKOWY
Przygotowanie sosu zaczynam od rozdrobnienia warzyw. Cebulę, paprykę czerwoną i pora błyskawicznie siekam wykorzystując do tego mały, zgrabny i bardzo wydajny w pracy
robot do sałatek i deserów KOHERSEN
Warzywa do sosu możecie oczywiście tradycyjnie pokroić w kostkę nożem, ale urządzenie to znacząco skraca i ułatwia takie prace kuchenne.
Pomidory kolejno wkładam na około 30 sekund do garnka z wrzącą wodą, wyławiam je łyżką, opłukuję zimną wodą, obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Na drugiej patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju, wsypuję pokrojone warzywa i często mieszając duszę je przez około 3 - 4 minuty. Dodaję drobno posiekaną papryczkę chili oraz przygotowane wcześniej pomidory. Sos przyprawiam dodając sól i świeżo zmielony pieprz. Całość duszę na małym ogniu przez około 2 minuty od momentu zagotowania.
Sos pomidorowo paprykowy przelewam do patelni z obsmażonymi wcześniej pulpetami. Ma sięgać mniej więcej do ¾ wysokości pulpetów (w razie potrzeby dolejcie do sosu odrobinę wody). Do naczynia wkładam jeszcze 2 gałązki rozmarynu (nadadzą one daniu wspaniały aromat) i przykrywam je pokrywką.
Pulpety w pomidorowo paprykowym sosie duszę na
małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut lub gdy chcę dłużej zachować ciepło gotowego dania patelnię wstawiam na 20 minut
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Aby móc przyrządzić to danie w piekarniku trzeba używać patelnię, która nie ma plastikowych elementów (uchwytów czy gałek w pokrywce).
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
To idealna potrawa na rodzinny obiad. Świetnie smakuje zarówno z dodatkiem kaszy jak i makaronu, ryżu czy ziemniaków.
Pulpety w pomidorowo paprykowym sosie to również idealne danie do zabrania jako posiłek do pracy.
Naczynia kuchenne Kohersen Black Cube z powłoką Diamond
Codzienne przygotowywanie domowych posiłków możemy sobie znacznie ułatwić, usprawnić i przyspieszyć dzięki wykorzystaniu w kuchni nowoczesnych technologi. I nie mam tu na myśli tylko robotów kuchennych czy piekarników z innowacyjnymi funkcjami. Zdrowe i efektywne gotowanie zapewniają mi również nowoczesne patelnie i garnki. Warto w nie zainwestować z wielu powodów. Ja wybrałam naczynia kuchenne KOHERSEN z lini Black Cube.
Patelnia Saute z powłoką DIAMOND Kohersen Black Cube 26 cm, 3,6 l
Co wyróżnia naczynia kuchenne Kohersen Black Cube z powłoką Diamon?
nieprzywierająca powłoka
Powłoka BLACK CUBE® zapobiega przywieraniu potrawy do naczynia. Jest to możliwe dzięki kompozycji złożonej z wypustek ze stali nierdzewnej i wklęsłej powierzchni pokrytej powłoką non-stick. Gotowanie w tych naczyniach jest łatwiejsze i przyjemniejsze, nic się w nich nie przypala. Ich czyszczenie zajmuje mniej czasu oraz energii niż w przypadku tradycyjnych naczyń kuchennych przeznaczonych do gotowania.
trwałość i odporność na zarysowania
Zapobiegającą przywieraniu
powłoka Diamond znajdująca się na powierzchni oraz spodzie garnków i
patelni Kohersen pokryta jest siatką ze stali nierdzewnej, która tworzy
wzór przypominający swoim kształtem plaster miodu lub sześcienną kostkę (stąd
nazwa Black Cube czyli czarna kostka). Podczas mieszania potrawy łyżka lub kuchenna łopatka czy trzepaczka
ociera się o stalową kratkę, nie niszcząc przy tym nieprzywierającej powłoki Diamond. Nie musicie również obawiać się, że porysujecie ją metalowymi sztućcami.
Naczynia Kohersen® charakteryzuje hybrydowa konstrukcja TRI-PLY - korpus tworzą trzy warstwy: stal nierdzewna - aluminium - stal nierdzewna co zapewnia na długie lata użytkowania niezwykłą trwałość i odporność na odkształcenia.
oszczędność czasu i energii - efektywne gotowanie
Dwustronna powierzchnia funkcyjna technologii BLACK CUBE posiada wyjątkową strukturę plastra miodu. Pozwala ona na szybkie, równomierne rozprowadzanie ciepła co przyśpiesza przygotowywanie posiłków.
Wzmocnione i grube
dno pozwala zmagazynować temperaturę w naczyniu.
Gotowanie w naczyniach Kohersen trwa krócej i zmniejsza się zużycie energii.
naczynia bez PFOA i PFOS.
Naczynia Kohersen podczas użytkowania nie wydzielają do jedzenia szkodliwych substancji takich jak: PFOA i PFOS.
PFOS to skrót oznaczający sulfonian perfluorooktanu. Jest on wykorzystywany między innymi w procesie produkcji patelni teflonowych. PFOA to kwasy perfluorooktanowe. Są one również wykorzystywane do produkcji teflonu. Teflon jest bezpieczny dla naszego zdrowia tylko wtedy gdy jego stan jest nienaruszony i nie zostaje podgrzany do temperatury wyższej niż 250 stopni Celsjusza. Niestety oba te warunki w praktyce często są łamane. Już najdrobniejsze uszkodzenie powłoki teflonowej sprawia, że naczynie kuchenne nie nadaje się już do użycia, gdyż do pokarmów zaczynają przenikać wymienione powyżej szkodliwe związki, mogące być przyczyną miedzy innymi chorób układu hormonalnego oraz chorób płuc.
Równomierne rozprowadzanie ciepła w naczyniu skraca czas przygotowywania potrawy i tym samym zmniejsza utratę cennych dla naszego zdrowia witamin podczas ogrzewania jedzenia.
możliwość przygotowywania dietetycznych potraw
Zapobiegająca przywieraniu jedzenia powłoka naczyń Kohersen daje możliwość użycia minimalnej ilości tłuszczu w procesie przygotowania potraw.
zachowanie naturalnego smaku i aromatu
Komponenty wykorzystane do produkcji naczyń Kohersen nie wpływają na smak i zapach przygotowywanych w nich potraw. Jedzenie zachowuje swój naturalny smak i aromat.
wygoda użytkowania
Garnki i patelnie Kohersen z lini Black Cube zostały dobrze zaprojektowane i są bardzo wygodne w użytkowaniu. Ich uchwyty i gałki dobrze leżą w dłoni, są w pełni ergonomiczne.
Trójwarstwowa budowa ścian naczyć Kohersen nie uczyniła je nadmiernie ciężkimi co ułatwia sprawne operowanie nimi podczas gotowania.
Powłoka którą są pokryte nie absorbuje zapachów z potraw, nie zmienia barwy pod wpływem działania soków z warzyw i owoców i jest odporna na działanie kwasów spożywczych.
styl, elegancja i wszechstronność zastosowania
Patelnie i garnki z linii BLACK CUBE zachwycają nowoczesnym, eleganckim
designem, który doskonale wpisuje się zarówno w nowoczesny jak i tradycyjny wystroj kuchni.
Można w nich gotować na każdym typie kuchenki (gazowej, elektrycznej, ceramicznej, halogenowej czy indukcyjnej), oraz zapiekać przygotowywane dania w piekarniku (uchwyty ani gałki patelni, garnków i pokrywek Kohersen nie mają w swojej konstrukcji elementów plastikowych mogących ulec stopieniu w wyniku działania wysokiej temperatury w piekarniku).
łatwe mycie i oszczędność wody
Naczynia Kohersen z innowacyjną powierzchnią BLACK CUBE można myć w zmywarce. Ich mycie ręczne jest również łatwiejsze niż w przypadku tradycyjnych naczyń kuchennych do gotowania ze względu na powlekającą je nieprzywierającą powłokę zapobiegającą przypalaniu się jedzenia. Dzięki ochronnej powłoce Diamond do ich mycia można bezpiecznie używać szorstkiej strony gabki kuchennej oraz twardej drucianej myjki.
Artykuł jest częścią naszego projektu LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA i powstał we współpracy z marką Kohersen
Poznajcie również inne nasze przepisy przygotowane w ramach tego projektu:
Łosoś z warzywami czyli pyszny obiad do pracy
Zielone smoothie ze szpinakiem i awokado
Czerwone smoothie z porzeczkami i arbuzem
Zapiekanka ziemniaczana pachnąca ziołami
pulpety w sosie pomidorowo paprykowym
Komentarze
Prześlij komentarz