TRYB JASNY/CIEMNY

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA PACHNĄCA ZIOŁAMI

 ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA PACHNĄCA ZIOŁAMI

zapiekanka ziemniaczana pachnaca ziołami

Zapiekanka ziemniaczana najlepszy przepis

Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na sycący, pyszny, aromatyczny obiad lub danie na imprezę czy spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie. Pachnie zniewalająco. Można ją przygotować w piekarniku lub na dużym grillu. Kryją się w niej proste składniki, nic wyszukanego, a jednak smakuje wybornie i trudno jej się oprzeć, bo połączenie ziemniaków i boczku to zawsze jest dobry plan.


Zapiekankę z ziemniakami pachnącą ziołami polecam wam również jako danie, które można zabrać do pracy nazajutrz po przygotowaniu (łatwo je odgrzać w mikrofalówce).  

 

zapiekanka ziemniaczana pachnaca ziołami
 

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA PACHNĄCA ZIOŁAMI

Ilość porcji - 5

* 1,5 kg ziemniaków – najlepsze będą gatunki przeznaczone do pieczenia

* 2 duże cebule

* 1 duża czerwona papryka

* 2 marchewki

* 1/3 pora

* 300 g pieczarek lub leśnych grzybów (najlepiej podgrzybków)

* 250 g boczku wędzonego (możecie kupić już pokrojony w paski)

* 500 g kiełbasy (np. podwawelskiej lub śląskiej)

* 200 g sera żółtego – świetnie sprawdzi się cheddar

* sól ziołowa – 1 łyżeczka

* świeżo zmielony pieprz – do woli

* 3 gałązki rozmarynu

* 3 ząbki czosnku

* pół pęczka zielonej pietruszki

* pół pęczka zielonej cebulki

* kilka gałązek tymianku i oregano

* 1 papryczka chili

* masło

* olej rzepakowy

 

Wykorzystane składniki można dowolnie modyfikować, pominąć któryś jeśli akurat nie macie go w lodówce lub dodać inny, który bardzo lubicie (np. kalarepę czy szparagi)

 

JAK ZROBIĆ ZAPIEKANKĘ ZIEMNIACZANĄ PACHNĄCA ZIOŁAMI

Ziemniaki i marchewkę obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w plasterki o grubości 3 mm.

Cebulę kroimy w piórka

Z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy ją na kawałki

Pieczarki i por kroje na plasterki.

Kiełbasę kroję w pół plastry, a boczek w słupki.

Zieloną cebulkę, zieloną pietruszkę, spiczaste listki rozmarynu, tymianek, oregano i papryczkę chili tnę wykorzystując nożyczki kuchenne (tak jest znacznie prościej i szybciej niż z wykorzystaniem noża).

Obrane ząbki czosnku rozdrabniam w wyciskarce.

Wszystkie składniki mieszam dokładnie w dużej kuchennej misce i przekładam do foremek których dno skropiłam wcześniej olejem rzepakowym lekko ugniatając na koniec. Na wierzchu każdej porcji kładę plasterek masła. Foremki szczelnie owijam folią aluminiową i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.  Szczelne owiniecie jest ważne. Dzięki niemu parz wodna nie ucieka, wszystkie smaki i aromaty wzajemnie się przenikają, a warzywa miękną. Optymalny czas pieczenia to 1godzina i 15 minut. Na 10 minut przed końcem rozcinam i rozchylam folię na foremkach, żeby składniki na wierzchu zapiekanki kusząco się zarumieniły. Gotową zapiekankę tuż przed podaniem posypuję startym serem cheddar oraz odrobiną świeżych ziół.

Zapiekankę ziemniaczaną można piec również w dużej formie żaroodpornej z pokrywą.

Latem takie zapiekanki w niewielkich foremkach aluminiowych często pieczemy na grillu. Przed ich położeniem nad żarem owijam foremki folią aluminiowa. Zdejmujemy ją na ostatnie 5 - 10 minut pieczenia. Całkowity czas pieczenia 1,5 godziny.

 

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni

 

zapiekanka ziemniaczana pachnaca ziołami

Domowy ogródek ziołowy

Zioła to bardzo ważny składnik dobrej kuchni. Dodają smaku i aromatu naszym potrawom. Wnoszą też dużo uroku do domu. Ich uprawa nie jest wymagająca. Można prowadzić ją w ogródku, na balkonie lub całorocznie na okiennym parapecie. W naszej kuchni zawsze stoi kilka doniczek ze świeżymi ziołami. Cieszą oko i są zawsze pod ręką w czasie gotowania. Do ich ścinania używam kuchennych nożyczek (nożem łatwo uszkodzić ich delikatne gałązki).
 

zapiekanka ziemniaczana pachnaca ziołami

 

Wielofunkcyjne nożyce kuchenne KOHERSEN

Nożyczki kuchenne KOHERSEN to uniwersalne narzędzie mające szerokie zastosowanie; mała rzecz która świetnie radzi sobie z różnymi zadaniami w kuchni ułatwiając, przyspieszając i usprawniając wykonywanie codziennych czynności. Przeznaczone są zarówno do przecinania opakowań produktów spożywczych, cięcia ziół i warzyw, porcjowania mięsa, skrobania i ciecia na kawałki ryb oraz do otwierania butelek. Przydają mi się również do cięcia kwiatów. 

 

Nożyczki kuchenne KOHERDEN to wysokiej jakości gadżet kuchenny łączy w sobie multifunkcjonalność, atrakcyjny design i klasyczną elegancje. Zaprojektowano je tak, by precyzyjnie rozwiązywały wiele naszych problemów. 

zapiekanka ziemniaczana pachnaca ziołami

Nożyce Kohersen są bardzo wygodne w użytkowaniu. Ich ostrza wykonane zostały ze stali nierdzewnej z domieszką tytanu. Dzięki temu są wytrzymałe oraz odporne na stępienie i pękanie. Mają  faliste wykończenie zapobiegające wyślizgiwaniu się przecinanego materiału. Uchwyt nożyc świetnie leży w dłoni, jest w pełni ergonomiczny. Wykonany został z  antypoślizgowego tworzywa zapewniającego pewny chwyt. To trwały i solidny produkt. 

zapiekanka ziemniaczana pachnąca ziołami
Nożyce Kohersen dają możliwość rozdzielenia ostrzy, dzięki czemu w łatwy sposób mogą zostać dokładnie umyte i osuszone. Ponowny ich montaż jest niezwykle łatwy. 

zapiekanka ziemniaczana pachnaca ziołami

DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA

Artykuł jest częścią naszego projektu  LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA i powstał we współpracy z marką Kohersen

Poznajcie również inne nasze przepisy przygotowane w ramach tego projektu:  

Łosoś z warzywami czyli pyszny obiad do pracy

Zielone smoothie ze szpinakiem i awokado

Białe smoothie z melonem

Czerwone smoothie z porzeczkami i arbuzem

Koktajl z buraka i czereśni

zapiekanka ziemniaczana pachnaca ziołami

 zapiekanka ziemniaczana pachnąca ziołami

 


Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI