ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA PACHNĄCA ZIOŁAMI
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA PACHNĄCA ZIOŁAMI
Zapiekanka ziemniaczana najlepszy przepis
Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na sycący, pyszny, aromatyczny obiad lub danie na imprezę czy spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie. Pachnie zniewalająco. Można ją przygotować w piekarniku lub na dużym grillu. Kryją się w niej proste składniki, nic wyszukanego, a jednak smakuje wybornie i trudno jej się oprzeć, bo połączenie ziemniaków i boczku to zawsze jest dobry plan.
Zapiekankę z ziemniakami pachnącą ziołami polecam wam również jako danie, które można zabrać do pracy nazajutrz po przygotowaniu (łatwo je odgrzać w mikrofalówce).
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA PACHNĄCA
ZIOŁAMI
Ilość porcji - 5
* 1,5 kg ziemniaków – najlepsze będą gatunki przeznaczone do pieczenia
* 2 duże cebule
* 1 duża czerwona papryka
* 2 marchewki
* 1/3 pora
* 300 g pieczarek lub leśnych grzybów (najlepiej podgrzybków)
* 250 g boczku wędzonego (możecie kupić już pokrojony w paski)
* 500 g kiełbasy (np. podwawelskiej lub śląskiej)
* 200 g sera żółtego – świetnie sprawdzi się cheddar
* sól ziołowa – 1 łyżeczka
* świeżo zmielony pieprz – do woli
* 3 gałązki rozmarynu
* 3 ząbki czosnku
* pół pęczka zielonej pietruszki
* pół pęczka zielonej cebulki
* kilka gałązek tymianku i oregano
* 1 papryczka chili
* masło
* olej rzepakowy
Wykorzystane składniki można dowolnie modyfikować, pominąć któryś jeśli akurat nie macie go w lodówce lub dodać inny, który bardzo lubicie (np. kalarepę czy szparagi)
JAK ZROBIĆ ZAPIEKANKĘ ZIEMNIACZANĄ PACHNĄCA ZIOŁAMI
Ziemniaki i marchewkę obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w plasterki o grubości 3 mm.
Cebulę kroimy w piórka
Z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy ją na kawałki
Pieczarki i por kroje na plasterki.
Kiełbasę kroję w pół plastry, a boczek w słupki.
Zieloną cebulkę, zieloną pietruszkę, spiczaste listki rozmarynu, tymianek, oregano i papryczkę chili tnę wykorzystując nożyczki kuchenne (tak jest znacznie prościej i szybciej niż z wykorzystaniem noża).
Obrane ząbki czosnku rozdrabniam w wyciskarce.
Wszystkie składniki mieszam dokładnie w dużej kuchennej misce i przekładam do foremek których dno skropiłam wcześniej olejem rzepakowym lekko ugniatając na koniec. Na wierzchu każdej porcji kładę plasterek masła. Foremki szczelnie owijam folią aluminiową i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Szczelne owiniecie jest ważne. Dzięki niemu parz wodna nie ucieka, wszystkie smaki i aromaty wzajemnie się przenikają, a warzywa miękną. Optymalny czas pieczenia to 1godzina i 15 minut. Na 10 minut przed końcem rozcinam i rozchylam folię na foremkach, żeby składniki na wierzchu zapiekanki kusząco się zarumieniły. Gotową zapiekankę tuż przed podaniem posypuję startym serem cheddar oraz odrobiną świeżych ziół.
Zapiekankę ziemniaczaną można piec również w dużej formie żaroodpornej z pokrywą.
Latem takie zapiekanki w niewielkich foremkach aluminiowych często pieczemy na grillu. Przed ich położeniem nad żarem owijam foremki folią aluminiowa. Zdejmujemy ją na ostatnie 5 - 10 minut pieczenia. Całkowity czas pieczenia 1,5 godziny.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
Domowy ogródek ziołowy
Zioła to bardzo ważny składnik dobrej kuchni. Dodają smaku i aromatu naszym potrawom. Wnoszą też dużo uroku do domu. Ich uprawa nie jest wymagająca. Można prowadzić ją w ogródku, na balkonie lub całorocznie na okiennym parapecie. W naszej kuchni zawsze stoi kilka doniczek ze świeżymi ziołami. Cieszą oko i są zawsze pod ręką w czasie gotowania. Do ich ścinania używam kuchennych nożyczek (nożem łatwo uszkodzić ich delikatne gałązki).
Nożyczki kuchenne KOHERSEN to uniwersalne narzędzie mające szerokie zastosowanie; mała rzecz która świetnie radzi sobie z różnymi zadaniami w kuchni ułatwiając, przyspieszając i usprawniając wykonywanie codziennych czynności. Przeznaczone są zarówno do przecinania opakowań produktów spożywczych, cięcia ziół i warzyw, porcjowania mięsa, skrobania i ciecia na kawałki ryb oraz do otwierania butelek. Przydają mi się również do cięcia kwiatów.
Nożyczki kuchenne KOHERDEN to wysokiej jakości gadżet kuchenny łączy w sobie multifunkcjonalność, atrakcyjny design i klasyczną elegancje. Zaprojektowano je tak, by precyzyjnie rozwiązywały wiele naszych problemów.
Nożyce Kohersen są bardzo wygodne w użytkowaniu. Ich ostrza wykonane zostały ze stali nierdzewnej z domieszką tytanu. Dzięki temu są wytrzymałe oraz odporne na stępienie i pękanie. Mają faliste wykończenie zapobiegające wyślizgiwaniu się przecinanego materiału. Uchwyt nożyc świetnie leży w dłoni, jest w pełni ergonomiczny. Wykonany został z antypoślizgowego tworzywa zapewniającego pewny chwyt. To trwały i solidny produkt.
Nożyce Kohersen dają możliwość rozdzielenia ostrzy, dzięki czemu w łatwy sposób mogą zostać dokładnie umyte i osuszone. Ponowny ich montaż jest niezwykle łatwy.
DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA
Artykuł jest częścią naszego projektu LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA i powstał we współpracy z marką Kohersen
Poznajcie również inne nasze przepisy przygotowane w ramach tego projektu:
Łosoś z warzywami czyli pyszny obiad do pracy
Zielone smoothie ze szpinakiem i awokado
Czerwone smoothie z porzeczkami i arbuzem
zapiekanka ziemniaczana pachnąca ziołami
Rewelacyjna zapiekanka. Kapitalne kolory oraz zapach. Niesamowita praca.
OdpowiedzUsuńWczoraj wypróbowałam przepis, rewelacja!
OdpowiedzUsuń