AJERKONIAK DOMOWY LIKIER JAJECZNY
Ajerkoniak domowy likier jajeczny
Jak zrobić ajerkoniak
Ajerkoniak to pyszny likier domowy przygotowany na bazie żółtek jaj, cukru i alkoholu. Jest
słodki, gęsty, delikatny i aksamitnie gładki przez co lubią go pić głównie panie. Ja najchętniej wykorzystuję
go jako syrop smakowy do kawy. Można wzbogacić nim również smak kremów do ciast
i tortów lub polać lody.
kawa z ajerkoniakiem
Ajerkoniak vs adwokat
Adwokat (nazwa oryginalna - advocaat) to holenderski, gęsty likier, którego głównymi składnikami są jajka, wanilia, cukier (lub miód), mleko lub śmietana i brandy. Oryginalną recepturę opracował Eugen Verpoorten. Zawartość alkoholu w adwokacie wynosi 17,5%.
Ajerkoniak to polska, domowa wersja tego
popularnego likieru jajecznego. Brendy zastąpiono w nim spirytusem lub wódką.
O wyższości ajerkoniaku nad nalewką owocową
Warto też wspomnieć o wyższości ajerkoniaku nad nalewką owocową. Naszym likierem jajecznym możemy delektować się już na następny dzień po jego przygotowaniu, a domowa nalewka owocowa w tym czasie jeszcze długo będzie testować naszą cierpliwość i silną wolę leżakując przez kilka miesięcy w celu nabrania pełni smaku i aromatu.
Ajerkoniak to świetna baza do przygotowania różnych likierów smakowych
Podstawowy przepis na ajerkoniak można wzbogacać
tworząc nowe, ciekawe kompozycje smakowe dodając do niego ziarna wanilii, kakao, rozpuszczoną czekoladę (gorzką, mleczną lub białą), kawę (mocne espresso) lub cynamon. Zależnie od wykorzystywanych dodatków smakowych należy lekko zmodyfikować ilość cukru lub/i mleka w przepisie bazowym na domowy likier jajeczny.
Ajerkoniak to dobry pomysł na prezent
Ładnie ozdobiona butelka własnoręcznie przygotowanego ajerkoniaku to doskonały pomysł na prezent świąteczny lub imieninowy dla przyjaciół i bliskich.
AJERKONIAK DOMOWY LIKIER JAJECZNY
Likier jajeczny warto przygotować z jajek "zerówek". Będzie miał wtedy ładniejszy, bardziej intensywny kolor.
Ajerkoniak składniki na domowy likier jajeczny
7 żółtek
200 g cukru
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
100 ml mleka 3,2 % tłuszczu
250 ml spirytusu
Ajerkoniak – jak zrobić domowy likier jajeczny
Jajka delikatnie myjemy i sparzamy je wrzątkiem. W tym celu do naczynia wlewamy wrzącą wodę i pomagając sobie przy tym łyżką zanurzamy w niej na kilka sekund umyte wcześniej jajka (kiedy w przepisie wykorzystujemy surowe jajka, to jest to taka standardowa procedura chroniąca nas przed salmonellą).
Oddzielamy żółtka jaj od białek. Żółtka wbijamy do misy miksera. Przygotujemy z nich ajerkoniak, a białka wykorzystamy później do upieczenia bezy (nic się nie zmarnuje #zerowaste).
Do żółtek dosypujemy cukier i ubijamy je mikserem na kogel mogel (czyli do chwili aż zbieleją, a powstający z nich krem stanie się puszysty i nabierze jednolitej, aksamitnie gładkiej konsystencji). To jest ta chwila, w której musimy wykazać się wyjątkowo silną wolą i nie podjadać.
Do kogla mogla stopniowo, porcjami dodajemy mleko skondensowane (i później mleko 3.2 %) i miksujemy całość jeszcze przez chwilę,
Teraz przychodzi pora na dodanie alkoholu. Ajerkoniak można przygotować na bazie spirytusu lub wódki. Dodanie spirytusu podnosi ilość procentów w naszym likierze jajecznym oraz sprawia, że ajerkoniak staje się znacznie gęściejszy niż ten przygotowany z dodatkiem czystej wódki. Konsystencja gęstego majonezu znacząco utrudnia jego spożycie i dlatego w przepisie pojawia się również mleko 3,2 %. Dodając je regulujemy gęstość ajerkoniaku. Na końcu dla uzyskania wspaniałego aromatu warto dodać do ajerkoniaku ziarenka z laski wanilii.
UWAGA! jeśli do zrobienia ajerkoniaku wykorzystujecie wódkę zamiast spirytusu to nie dolewajcie już mleka 3,2%
Gotowy ajerkoniak rozlewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu. Jest gotowy już na następny dzień po przygotowaniu. Najlepiej smakuje pity w niewielkich ilościach po uprzednim schłodzeniu w lodówce.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
ajerkoniak domowy likier jajeczny
Ile można przechowywać ajerkoniak i w jakich warunkach?
OdpowiedzUsuńBardzo długo w lodówce /chłodzie. Ale jest raczej do spożycia od razu/ po krótkim przegryzieniu. Ten na spirytusie z niewielkim dodatkiem mleka oczywiście
Usuń