CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI
Przepis na najlepsze ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto ucierane ze śliwkami to
jedno z najprostszych i jednocześnie najpyszniejszych domowych ciast. Jest idealnie puszyste, miękkie i pełne smakowitych owoców. Dziś witamy nim jesień.
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI - SKŁADNIKI
proporcje na blachę domową
* 250 g masła
* 300 g cukru
* 440 g mąki
* 6 jajek
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilia lub cukier wanilinowy
* ¼ szklanki mleka (62 g)
* 1,5 kg śliwek
* 2 łyżeczki cynamonu
* cukier puder do obsypania ciasta
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI - WYKONANIE
Jajka i masło wyjmuję wcześniej z lodówki. Muszą ogrzać się do temperatury pokojowej by później ciasto stało się pulchne i pięknie wyrosło.
Umyte śliwki kroję na połówki i wyjmuję
z nich pestki.
W międzyczasie piekarnik rozgrzewam do 180ºC
Mleko podgrzewam do temperatury pokojowej (nie należy do ciasta wlewać zimnego mleka wyjętego prosto z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).
Masło ucieram mikserem z cukrem aż zbieleje. Dosypuję cukier waniliowy.
Dodaję po 1 jajku za każdym razem miksując co najmniej 1 minutę przed wbiciem kolejnego.
Dolewam mleko.
Dosypuję mąkę i proszek do pieczenia.
Blachę domową wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem. Przekładam do niej ciasto. Wbijam w nie połówki śliwek i obsypuję je równomiernie dwoma łyżeczkami cynamonu.
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI - PIECZENIE
Ciasto ucierane ze śliwkami piekę 60 minut w 180 st. C (przed wyjęciem ciasta z piekarnika robię "test suchego patyczka" sprawdzając czy się dopiekło.
Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem i kroję na porcje.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
PRZEPISY ZE ŚLIWKAMI
Poznajcie inne nasze przepisy kulinarne z wykorzystaniem śliwek. "Klikając" w nazwę przepisu automatycznie przeniesiecie się na stronę z wybranym przepisem na naszym blogu.
CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI
To ciasto możecie upiec z dowolnymi, sezonowymi owocami (truskawkami, czereśniami, borówkami, jeżynami, malinami, agrestem, porzeczkami) lub rabarbarem więc nigdy Wam się nie znudzi.
ciasto ucierane ze śliwkami
Komentarze
Prześlij komentarz