KAWOWE CIASTO Z GRUSZKAMI
KAWOWE CIASTO Z GRUSZKAMI
Proste ciasto kawowe z gruszkami
Już sam aromat kawowego ciasta z gruszkami wprawi was w błogostan, a jego smak z pewnością was zachwyci. To pyszny, bardzo efektowny i prosty w przygotowaniu deser.
O tej porze roku gruszki to jeden z moich ulubionych owoców. Pierwsze pojawiają się na straganach już latem, a później królują na nich przez całą jesień i zimę. Do deserów najchętniej wybieram gruszki odmiany Konferencja. Na podłużnych, dojrzałych owocach tej odmiany pojawia się u dołu rdzawobrązowy kolor. Są soczyste, słodkie i wystarczająco twarde, by można je było gotować i zapiekać w cieście w całości bez ryzyka że się rozpadną.
Jaką kawę wybrać do pieczenia ciasta lub przygotowania deseru?
Niezliczone bogactwo aromatów i smaków kawy tworzy jej złożone charakterystyki sensoryczne. Czy wiecie że kawa posiada ponad dwukrotnie szerszą paletę smaków i aromatów niż wino! Zaskakujące, prawda?
Wybierając kawę idealną do przygotowania kawowego ciasta z gruszkami szukałam mieszanki, w której na pierwszy plan wybijają się nuty czekoladowe.
VENOSA.PL to sklep internetowy, w którym wybór rodzajów i smaków kawy jest imponujący. Przy każdym produkcie zamieszczono bardzo szczegółowy opis, dzięki któremu z łatwością odnalazłam tu kawę o potrzebnym mi profilu smakowym - z intensywnym aromatem czekolady przełamanym
karmelem oraz wyrazistą słodyczą miodu. Jest wprost idealnym dodatkiem do tego ciasta.
KAWOWE CIASTO Z GRUSZKAMI
Podaję proporcje na 2 formy keksowe o wymiarach 11 cm x 25 cm wysokości 7,5 cm (wymiary podstawy 8,5 cm x 22 cm)
Moja miarka to szklanka o pojemności 200 ml
KAWOWE CIASTO Z GRUSZKAMI SKŁADNIKI
* 6 gruszek najlepiej odmiany Konferencja
Owoce powinny być dość twarde. Zbyt dojrzałe i miękkie puszczą za dużo soku podczas pieczenia co grozi pojawieniem się zakalca w cieście.
* 200 g masła
* 2 szklanki cukru (czyli 400 g)
* 4 kopiate łyżki kakao w proszku
* 4 duże jajka (rozmiar L)
* 2 szklanki mąki tortowej typ 450 (czyli 270 g)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 100 ml bardzo mocnego espresso
Espresso zaparzam w kawiarce z 2
miarek (czyli 14 g) świeżo zmielonej kawy o wyraźnie czekoladowej nucie smakowej
* 1 miarka bardzo drobno zmielonych ziaren kawy (7 g)
* 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
* szczypta soli
KAWOWE CIASTO Z GRUSZKAMI PRZEPIS
Przygotowanie kawowego ciasta z gruszkami rozpoczynam od zaparzenia bardzo mocnej kawy we włoskiej makinetce (kawiarce, czyli ciśnieniowym czajniczku). Potrzebujemy aż 2 miarki zmielonej kawy (czyli 14 g) do zaparzenia 100 ml espresso.
Do garnuszka przekładam masło, wsypuję cukier, kakao, cukier waniliowy, 1 miarkę drobno zmielonych ziaren kawy (7 g) i dolewam zaparzone wcześniej bardzo mocne espresso.
Całość podgrzewam stale mieszając aż do rozpuszczenia się i połączenia składników.
Teraz odlewam do małego naczynia 100 ml kawowej masy. Wykorzystamy ją później jako pyszną KAWOWĄ POLEWĘ NA CIASTO !
Pozostałą część kawowej masy studzę (garnuszek wkładam do większego naczynia z zimna wodą). W trakcie studzenia masę trzeba stale mieszać by równomiernie się schładzała i nie zastygała na ściankach garnka.
Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C
Formy keksowe wykładam papierem do pieczenia.
Gruszki obieram ze skórki uważając by nie urwać przy tym ogonków owoców. Będą one pełniły funkcję dekoracyjną w cieście. Odcinam cienkie kawałki spodu gruszek aby dać im prostą, stabilną podstawę pozwalającą na postawienie ich w cieście.
Rozdzielam białka i żółtka jaj.
Do białek dodaje szczyptę soli i ubijam je w misie miksera na sztywną pianę.
Dodaję do niej po jednym żółtku za każdym razem przez chwilę miksując.
Teraz wolnym strumieniem wlewam przestudzoną, ale wciąż jeszcze lekko płynną masę kawową. Całość miksuję na najwyższych obrotach miksera.
Do kawowego ciasta dosypuję mąkę i proszek do pieczenia i miksuję do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przelewam do 2 form keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Do każdego z nich wkładam po 3 gruszki.
Keksówki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piekę przez 55 - 60 minut (robię test suchego patyczka przed wyjęciem ciasta z piekarnika).
Wystudzone ciasto wyjmujemy z form i delikatnie zdejmujemy z niego papier do pieczenia.
W gorącej kąpieli wodnej podgrzewam pozostawiany wcześniej krem kawowy często go przy tym mieszając. Gdy jest ciepły odzyskuje płynną konsystencję. Polewam nim ciasto. Możemy to robić bezpośrednio przed podaniem deseru. Wtedy unoszący się ponad stołem kuszący aromat kawy staje się jeszcze bardziej intensywny.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
Materiał powstał w ramach współpracy reklamowej z firmą VENOSA.PL W tym sklepie internetowym oprócz aromatycznej kawy znajdziecie również duży wybór pysznych herbat oraz kuszących do nich dodatków w postaci naprawdę imponującej ilości odmian miodów i naturalnych syropów owocowych, konfitur, owoców w syropie i rumie, orzechów i drobnych słodkości.
kawowe ciasto z gruszkami
Komentarze
Prześlij komentarz