TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ
Tydzień Kuchni Polskiej
TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ CZYLI KULINARNE OBCHODY ŚWIĘTA NIEPODLEGŁOŚCI
Trwa Tydzień Kuchni Polskiej, czyli kulinarne obchody Święta Niepodległości. Jest to flagowy element programu POLSKIE SKARBY KULINARNE, którego od lat mecenasem jest Makro Polska. Program został zpoczatkowany w 2018 roku w stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości.
Stoliki możecie rezerwować na stronie www.tydzien-kuchni-polskiej.pl.
Po wejściu na stronę najpierw wybieracie województwo, potem miasto i restaurację, którą chcecie odwiedzić. potem wystarczy wskazać datę, godzinę, ilość gości, menu A lub B i można już zarezerwować stolik.
Tydzień Kuchni Polskiej potrwa w tym roku od 11 do 20 listopada.
TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ TO AKCJA WAŻNA WIELOWYMIAROWO
Pozwala nam powrócić do trochę zapomnianych smaków, na nowo odkryć tradycyjne polskie dania i rozsmakować się w ich bardziej współczesnych aranżacjach. Dzięki Tygodniowi Kuchni Polskiej przywracamy do życia wielopokoleniowe tradycje, co pomaga nam budować poczucia dumy z często na nowo odkrywanej bogatej, polskiej kultury kulinarnej.
Obudzone na nowo zainteresowanie polską kuchnią opartą na naszych lokalnych, sezonowych produktach automatycznie zmienia też nasze zachowania konsumenckie, a tym samym lokalny rynek. To my konsumenci i nasze świadome, cierpliwie powtarzane wybory dyktują kierunek rozwoju, stają się wsparciem i motorem działania dla producentów tradycyjnej, regionalnej żywności, dla hodowców i przetwórców, dla całej lokalnej gospodarki. Bywa że ktoś wcześniej nigdy nie jadł polskiej jagnięciny, dziczyzny, kaczki czy gęsiny, nie próbował wcześniej rzepy, brukselki czy jarmużu i nie wiedział jak cudowne sery robią nasi polscy serowarzy. To za sprawą Tygodnia Kuchni Polskiej odkrył jak wspaniale takie mięso, ser i warzywa smakują i będzie ich później poszukiwał w sklepach.
Taki festiwal restauracyjny pomaga kształtować kulturę bywania i świętowania w restauracjach i przyczynia się do rozwoju polskiej sceny gastronomicznej. Dzięki specjalnym cenom festiwalowym zachęca nas gości do odwiedzania i poznawania nowych miejsc na restauracyjnej mapie naszego miasta, regionu i kraju.
Tydzień Kuchni Polskiej jest również działaniem proekologicznym. Kiedy podczas zakupów wybieramy rodzime, naturalne i sezonowe produkty to wpływamy tym samym na zachowanie bioróżnorodności upraw i hodowli zwierząt. Sięgając po nasze polskie warzywa i owoce, a nie po te importowane zza siedmiu mórz, zmniejszamy również ślad węglowy naszych zakupów. A wszystko to dlatego, że odkryliśmy w trakcie Tygodnia Kuchni Polskiej jak fantastycznie mogą smakować polskie produkty i polskie dania podane w tradycyjnej lub bardziej nowatorskiej formie (na przykład poddane dekonstrukcji czy przygotowane z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych).
Festiwal restauracyjny funkcjonujący w schemacie wcześniejszego wyboru menu i wcześniejszej rezerwacji stolików przez gości jest w duchu #zerowaste, przyczynia się do ograniczania marnowania żywności (z góry wiadomo jakie dania i jaką ich ilość zamówią goście restauracji).
Prawdziwa kuchnia polska to kuchnia regionów; jest różnorodna, czerpie z całego bogactwa natury którym mamy szczęście się otaczać. Od zawsze oparta była na składnikach, które rodziła polska ziemia. Były w śród nich trochę zapominane dziś kasze, zboża, fasole i groch, były susze owocowe, warzywne i grzybowe oraz kiszonki i całe bogactwo warzyw i ziół. Każda pora roku smakowała inaczej. To co zachwycało zawsze w polskiej kuchni to bardzo kreatywne podejście do tych prostych składników, które wyraża się w ogromnej ilości regionalnych przepisów. Dodatkowo w każdym regionie silnie odczuwalne były różne wpływy innych kultur na naszą kuchnię: litewskie, rosyjskie, austriackie, niemieckie, żydowskie, francuskie (co ma silne historyczne, dziejowe uzasadnienie). To dodatkowo wzbogacało naszą kuchnię i czyniło ją ciekawszą. Dlatego dla mnie wymarzone menu kuchni polskiej oparte jest o lokalne i sezonowe produkty. To oznacza, że o każdej porze roku i w każdym regionie Polski to moje wymarzone menu będzie inne i charakterystyczne dla danego obszaru. W trakcie podróży po Polsce chcę móc odkrywać bogate dziedzictwo naszej kulinarnej kultury. I pozostając w temacie odkrywania, to właśnie dzięki tegorocznej edycji Tygodnia Kuchni Polskiej mogłam odkryć jak cudownie smakuje wielkopolska, bardzo treściwa zupa, a właściwie danie jednogarnkowe o jakże wdzięcznej nazwie parzybroda.
Niepodległość świętujmy kulinarnie!
PRZEDSMAK TYGODNIA KUCHNI POLSKIEJ
Tydzień Kuchni Polskiej poprzedziło branżowe wydarzenie odbywajace się w Krakowie i Warszawie pod wspólną nazwą Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej. W krakowskiej restauracji Trzy Rybki czekały na gości wydarzenia cztery „przystanki kulinarne”. Gospodarzem spotkania był Krzysztof Żurek, szef kuchni w Hotelu Starym. Pyszne, regionalne dania przygotowali również Zbigniew Sonik i Jakub Kowalczyk z krakowskiej Akademii Inspiracji MAKRO. Nie zabrakło ciekawych opowieści o tradycjach kuchni polskiej. Spotkanie poprowadziła Magdalena Figurna, Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej, MAKRO Cash & Carry Polska oraz Szymon Gatlik z Kraków Food & Travel - Szymon Gatlik. Za prezentację i selekcję win odpowiedzialna była sommelierka Marzena Czarnota. Wśród zaprezentowanych win pojawiło się między innymi polskie wino - Srebrne, Cuvée Blanc z Winnicy Srebrna Góra (wino ze Srebrnej Góry dedykowane dla sieci Makro). Spotkanie podsumował i zakończył Paweł Koperek, Senior Target Group Manager HoReCa, MAKRO Polska.
Małopolski kulinarny przystanek częstował krokietami z pstrąga wędzonego w cieście kefirowym, kaczką po krakowsku z kaszą gryczaną i modrą kapustą oraz małdrzykami, czyli serowymi placuszkami. W menu wielkopolskim zachwyciła mnie zupa o uroczej nazwie parzybroda podana z czerwoną kapustą oraz tartoletki będące wariacją na temat świętomarcińskiego rogala. Podhalańska kuchnia serwowała moskole z rydzami i góralskim serem i rozpływającą się w ustach jagnięcinę, a Kuchnia Artystów czarowała wzmacniającym barszczem czerwonym, którym ponoć raczył się Ignacy Paderewski oraz bigosem według przepisu słynnej Neli Rubinstein.
.
TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ W RESTAURACJI TRZY RYBKI W KRAKOWSKIM HOTELU STARYM
Z okazji trwającego Tygodnia Kuchni Polskiej mieliśmy wielką
przyjemność odwiedzić krakowską restaurację Trzy Rybki, która mieści się w HOTELU STARYM
Fasada budynku Hotelu Starego na pierwszy rzut oka wygląda skromnie. Wystarczy jednak przekroczyć jego drzwi by znaleźć się w eleganckich, niezwykle starannie odrestaurowanych i oryginalnie zaaranżowanych wnętrzach. Idąc do restauracji przechodzimy przez hotelowe patio. Kamienne ściany i posadzki współistnieją tutaj z potęgującym wrażenie dużej przestrzeni przeszklonym dachem, który nadaje temu pięknemu wnętrzu nieco industrialny charakter. Restauracja Trzy Rybki zachwyca atmosferą, elegancją i stylem. Tradycja niezwykle zgrabnie łączy się tu z nowoczesnością zarówno w wystroju wnętrza jak i w menu. W renesansowych pomieszczeniach uwagę przykuwają unikalne żebrowane sklepienia oraz ceglane, nieotynkowane ściany, charakterystyczne kamienne filary, portale nad drzwiami i subtelna ornamentyka gotyckiego okna, co pięknie kontrastuje z nowoczesnym wystrojem sal restauracyjnych. Klasyczne, skórzane fotele zapowiadają wygodę. Kolor obrusów pięknie koresponduje z delikatnym błękitem gotyckiego sklepienia tworząc ciepłą, miłą atmosferę.
W Restauracji Trzy Rybki trzydaniowe festiwalowe menu Tygodnia Kuchni Polskiej przygotowane przez Krzysztofa Żurka, wieloletniego Szefa Kuchni tej restauracji, zmienia się w prawdziwą ucztę.
AMUSE-BOUCHE
Brioche (maślana bułeczka) / karmelizowana kiszona kapusta / ser bursztyn / konfitura żurawinowa
PRZYSTAWKI:
TATAR WOŁOWY Z OWCZYM SEREM I RUKWIĄ WODNĄ
Polędwica wołowa drobno siekana / domowej roboty ketchup / sól, świeżo zmielony pieprz / musztarda francuska / mix świeżych ziół: trybula, pietruszka, koper / płatki trufli / drobne grzanki / majonez o smaku musztardy dijon / marynowane borowiki
KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z TOSTOWANYMI PESTKAMI I SMAŻONYM FOIE GRAS
Krem z pieczonych buraków na bazie białych warzyw (pietruszka, czosnek, cebula) / śmietana /prażone pestki słonecznika i dyni / rukiew wodna / oliwa chrzanowa / smażone foie gras
DANIA GŁÓWNE:
POLĘDWICA WOŁOWA ASSIETTE Z SELERA, GRZYBAMI I SOSEM PORTO
Polędwica wołowa smażona medium / assiette z selera: puree z selera oraz kiszony seler / smażone grzyby shitake / ragout z grzybów / sos na bazie czerwonego wina oraz wina porto
JAGNIĘCINA Z BURAKAMI I BIAŁĄ RZEPĄ
Łopatka jagnięca przygotowywana metodą sous vide przez 12 godzin w 75 stopniach C/ sos jagnięcy na bazie białego wina / pieczony ziemniak / puree z jabłek / świeże zioła oraz podawany osobno karmelizowany burak / biała rzepa / przyprawa dukkah (kminek rzymski, kolendra, pieprz, sól, biały sezam, orzechy laskowe)
PREDESER
Kruszonka migdałowa / lody o smaku śliwowicy / konfitura ze śliwek
DESERY:
BIAŁA CZEKOLADA Z ORZECHAMI MAKADAMIA I ŻELEM MALINOWYM
Pod kopułą z białej czekolady kryje się krem na bazie białej czekolady, z dodatkiem rumu oraz lody o smaku czarnej porzeczki / na wierzchu żel o smaku malin oraz krem z białej czekolady i starty orzech makadamia
TARTA Z BERGAMOTKĄ, BEZĄ, YUZU I LODAMI CYTRYNOWYMI
Tarta cytrynowa bazująca na yuzu (rodzaj azjatyckiej cytryny) i bergamotce / lody o smaku cytrynowym z dodatkiem sosu angielskiego / patyczki bezowe / pianki marshmallow
TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ I BIAŁO CZERWONY TORT
Chcąc mieć swój udział w Tygodniu Kuchni Polskiej opublikowaliśmy dla Was na blogu przepis na pyszny biało czerwony tort. Staje on zawsze na naszym stole 11 listopada. Jest takim pięknym, kolorowym i trochę nowoczesnym akcentem wśród tradycyjnych dań kuchni polskiej, które w tym dniu przygotowujemy. Narodowe Święto Niepodległości można celebrować na wiele sposobów. My zachęcamy Was do kulinarnego świętowania. Link do przepisu
TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ - KONKURS Z NAGRODAMI
Z okazji trwającego Tygodnia Kuchni Polskiej zorganizowaliśmy dla Was w naszych mediach społecznościowych konkurs z nagrodami w postaci: książki „Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)” oraz notesu gastronomicznego, które zostały wydane i ufundowane przez Makro Polska.
„Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)”
Książka ta to doskonały prezent nie tylko dla miłośników polskiej kuchni i gotowania, ale również dla osób interesujących się historią i kulturą. Dzięki niej poznacie potrawy pochodzące z różnych regionów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski: z terenów pod wpływami austriackimi, rosyjskimi, pruskimi, kuchni żydowskiej i wojskowej (w tym także przepisy na ulubione potrawy Józefa Piłsudskiego). Sprawi ona również przyjemność językoznawcom i osobom ceniącym kulturę słowa ukazując jak zmieniał się język polski na przestrzeni ostatnich stu lat. Jest to wydanie polsko-angielskie wiec sprawdzi się także doskonale gdy będziemy chcieli zaprezentować nasz narodowy dorobek kulinarny i kulturowy gościom, współpracownikom lub przyjaciołom z zagranicy.
TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ W NASZYCH MEDIACH SPOŁECZNOŚCIOWYCH
Więcej zdjęć, filmów i informacji znajdziecie w naszych mediach społecznościowych:
UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ W SWOICH MEDIACH SPOŁECZNOŚCIOWYCH
Spodobał Ci się ten artykuł? Uważasz, że prezentuje wartościowe treści? Będzie nam miło jeśli udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
Tydzień Kuchni Polskiej
Komentarze
Prześlij komentarz