PIERNIKOWY TORT
PIERNIKOWY TORT
Najlepszy piernikowy tort świąteczny
Piernikowy tort zawsze gości na naszym stole w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Pyszne, mięciutkie, aromatyczne ciasto piernikowe przekładam powidłami śliwkowymi i delikatną masą grysikową i pokrywam masą z ciemnej czekolady. Te smaki i aromaty idealnie się komponują. Piernikowy tort świąteczny ozdabiam domkami i gwiazdkami z piernika.
PIERNIKOWY TORT SKŁADNIKI
proporcje na tortownicę o średnicy 18 cm
* 120 ml ciemnego piwa ( typu Guinness)
* 200 g mąki
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1
łyżeczka proszku do pieczenia
* 20 g (2 łyżki) kakao w proszku
* 2 łyżeczki cynamonu mielonego
* 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
* 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* 5 goździków rozdrobnionych w moździerzu (lub dokładnie rozgniecionych wałkiem
do ciasta na desce)
* 135 g masła + masło do wysmarowania formy do pieczenia
* 2 jajka
* 100 ml miodu
* 100 g cukru
* 1 słoik powideł śliwkowych: 2 łyżki powideł do ciasta + powidła do przełożenia warstw upieczonego piernika
MASA GRYSIKOWA DO PRZEŁOŻENIA PIERNIKOWEGO TORTU
* 2,5 szklanki mleka 2 % tłuszczu
* 100 g (½ szklanki) cukru
* cukier z prawdziwą wanilia lub cukier wanilinowy
* 6 łyżek grysiku (kaszy manny)
* 100 g masła
DODATKOWO
* powidła śliwkowe
MASA CZEKOLADOWA DO WYKOŃCZENIA PIERNIKOWEGO TORTU
* 120 g polewy czekoladowej lub czekolady 60 % kakao
* 200 g serka mascarpone
DEKORACJE PIERNIKOWEGO TORTU
* pierniki i domki z piernika (przepis poniżej)
* drobne cukrowe ozdoby (gwiazdki)
* świeże owoce żurawiny pokrojone w plastry
PIERNIKOWY TORT WYKONANIE
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia; papier na dnie dodatkowo smaruję masłem.
Do garnuszka wlewam piwo, dodaję do niego masło i miód. Całość podgrzewam do rozpuszczenia i połączenia się składników; studzę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
W misce łączę suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową i pieprz.
W misie miksera ucieram całe jajka z cukrem. Dodaję do nich suche składniki, 2 łyżki powideł śliwkowych oraz przestudzone masło z piwem i miodem; miksuję do uzyskania jednolitego ciasta i przekładam je do formy.
Piernik
wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 55 – 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem ciasta z piekarnika robię test suchego patyczka.
Upieczony piernik studzę w formie. Po wystudzeniu rozpinam obręcz tortownicy,
delikatnie zdejmuję z ciasta papier do pieczenia i kroję je na 3 placki.
MASA GRYSIKOWA
Mleko wlewam do rondelka, dosypuje do niego cukier i cukier z wanilią, całość podgrzewam na małym ogniu. Do gorącego mleka, stale mieszając, wsypuję grysik. Nie przerywając mieszania całość gotuję przez około 2 minuty licząc czas od chwili rozpoczęcia wrzenia. Powstaje bardzo gęsta grysikowa masa. Czekam aż grysik na mleku całkiem wystygnie.
W misie miksera ucieram masło na biały krem. Dodaję do niego po jednej łyżce przestudzony grysik na mleku za każdym razem miksując przez chwilę masę. Gotową masę grysikową wkładam na chwilę do lodówki.
PIERNIKOWY TORT – SKŁADANIE
Na paterze układam pierwszy krążek piernikowego ciasta. Zapinam na nim obręcz tortownicy. Pomiędzy tortownicę i ciasto piernikowe wsuwam przycięty do odpowiedniej długości pasek folii rantowej (pozostawiam zawsze kilkucentymetrowy kawałek folii do zrobienia zakładki). Ułatwia mi to późniejsze wyjęcie piernikowego tortu z tortownicy z idealnie gładkim brzegiem.
Na piernikowym blacie rozsmarowuję 2 łyżki śliwkowych powideł. Na nie przekładam trochę więcej niż 1/3 masy grysikowej. Rozsmarowuję ją równomiernie, przykrywam drugim blatem piernikowym i delikatnie go dociskam.
Drugi blat piernikowy smaruję (dokładnie tak jak pierwszy) 2 łyżkami powideł śliwkowych. Na nie przekładam masę grysikową (znów trochę więcej niż 1/3), rozsmarowuję ją, przykrywam 3 blatem i delikatnie go dociskam.
Trzeci blat pokrywam pozostała masa grysikową, którą wyrównuję nożem starając się uzyskać równą powierzchnię.
Piernikowy tort wkładam do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
MASA CZEKOLADOWA
Polewę o smaku czekolady deserowej (lub czekoladę 60 % kakao) rozpuszczam w kąpieli wodnej. W tym celu do niewielkiego garnka wlewam wodę, mniej więcej do 1/3 jego wysokości. Po jej zagotowaniu na garnku kładę metalową lub ceramiczną miseczkę i wsypujemy do niej pastylki polewy o smaku czekolady deserowej (lub połamaną na małe kawałki czekoladę). Mieszając ją czekam aż się rozpuści. Ważne jest aby dno miseczki nie dotykało lustra wody. Czekolada ma się rozpuścić nad gorącą parą. Zachowując ostrożność zdejmuję z garnka miseczkę z rozpuszczoną czekoladą. Teraz często mieszając kuchenną trzepaczką czekam na chwilę aż czekolada się ostudzi, ale nadal będzie zachowywać płynną strukturę. Do przestudzonej, ale nadal płynnej czekolady dodaję 200 g serka mascarpone i mieszam masę energicznie do uzyskania jednolitego kremu. Masę czekoladową schładzam w lodówce przez minimum 20 minut.
Schłodzony piernikowy tort wyjmuję z lodówki. Rozpinam obręcz tortownicy, delikatnie zdejmuję folię rantową (jeśli jej nie założycie to przed rozpięciem tortownicy nie zapomnijcie wykroić tort nożem z obręczy).
Wierzch tortu oraz jego boki pokrywam schłodzona w lodówce masą czekoladową. Wygładzam ją cukierniczym nożem starając się nadać tortowi ładny kształt.
PIERNIKOWY TORT DEKOROWANIE
Do dekoracji piernikowego tortu wykorzystuję małe pierniki w kształcie gwiazdek oraz domki z piernika z „witrażykami” w oknach, które dodatkowo zdobię lukrem królewskim (cukier puder wymieszany z białkiem jajka) oraz gotowymi ozdobami cukrowymi (np. w kształcie maleńkich śniegowych gwiazdek).
Jak zrobić domki z piernika z witrażykami w oknach?
Na kartce papieru lub kartce z bloku technicznego rysuję sobie kształty domków. Wycinam je nożyczkami tworząc szablony. Nakładam je później na rozwałkowane piernikowe ciasto i wycinam z niego nożem odpowiednie kształty. Uwierzcie mi nie jest to trudne.
#zaufajmijestemarchitektem
CIASTO NA PIERNIKI
Z tego przepisy piekę zarówno świąteczne pierniczki w różnych kształtach jak i pierniki na choinkę z witrażami oraz domki z piernika. Ciasteczka piernikowe po upieczeniu chowam do szczelnego pojemnika żeby zmiękły.
Ciasto na pierniki z witrażykami składniki
* 400 g
mąki
* 250 g miodu
* 100 g masła
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczki cynamonu
* 5 goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru
* 100 G KOLOROWYCH LANDRYNEK
Domki z piernika z witrażykami w oknach
Miód,
masło, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki podgrzewam w garnku do
momentu aż masło się roztopi; studzę.
Dodaję mąkę i sodę oczyszczoną. Początkowo mieszam składniki łyżką, a potem
dłońmi zagniatam miękkie ciasto.
Ciasto po schłodzeniu w lodówce rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie na
grubość ok 3 milimetrów. Przykładam
szablony domków przygotowane z papieru i wycinam je nożem z ciasta. Domki
z piernika układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz nożem wycinam
w nich okna.
Landrynki rozdrabniam w malakserze i używając łyżeczki wsypuję je do otworów w piernikach.
W piernikach, które potem chcę zawiesić na choince robię dziurki przez które potem przewlekam po ich upieczeniu sznureczki do ich zawieszania na choince.
Domki z piernika pieczenie
Pierniki piekę w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut. W trakcie pieczenia cukierki się rozpuszczą i zespolą z piernikowym ciastem. Po upieczeniu wyjmuję blachę z piekarnika. Pierniki muszą pozostać przez około 10 minut na papierze do pieczenia (zsuwam go ostrożnie z blachy na tacę lub blat kuchenny) - w tym czasie pierniki schłodzą się na tyle, że "witrażyk" zastygnie. Następnie przytrzymując papier delikatnie je odklejam.
WIĘCEJ NASZYCH ŚWIĄTECZNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA
piernikowy tort
Komentarze
Prześlij komentarz