BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA
BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA
Najlepsza babka drożdżowa na Wielkanoc
Smak tej babki drożdżowej to smak wielkanocnych świąt mojego dzieciństwa. Dziś mam dla was przepis ze starego, rodzinnego zeszytu mojej Babci Ireny. Ta babka drożdżowa zachwycała już swym smakiem i aromatem wiele pokoleń. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, lekkie niczym piórko; kusi zapachem wanilii i masła. Cytrynowy lukier dodaje jej charakteru i cudownie kontrastuje z delikatną, subtelną słodyczą ciasta. Babka długo zachowuje świeżość, nie wysycha. Jest łatwa w upieczeniu.
Babkę drożdżową wielkanocną możecie upiec z dodatkiem rodzynek, żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej lub bez bakalii. Ja najchętniej dodaję do niej żurawinę. Chcąc dodatkowo podkręcić jeszcze owocowe aromaty obsypuję ją pokruszonymi owocami liofilizowanymi, które w pełni zachowują swój naturalny smak i aromat. Moja babka drożdżowa pachnie wtedy cudownie i staje się prawdziwą królową wielkanocnego stołu.
BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA
Proporcje
na 1 formę z kominem.
Moja forma na babkę ma średnicę 25 cm, wysokość 8,5 cm i pojemność około 2,3 litra.
SKŁADNIKI:
400 g mąki pszennej tortowej typ 450
250 ml mleka ( czyli 250 g mleka)
120 g cukru
80 g masła + masło do wysmarowania formy na babkę
30 g drożdży świeżych
4 żółtka (jajka rozmiar L)
100 g rodzynek lub żurawiny (opcjonalnie)
1 laska wanilii lub 1 cukier z prawdziwą wanilią (w razie braku dodajcie cukier wanilinowy)
szczypta soli
LUKIER CYTRYNOWY
3 łyżki soku z cytryny
100 g cukru pudru
DEKORACJE BABKI DROŻDŻOWEJ WIELKANOCNEJ
owoce
liofilizowane - truskawki, maliny (można je kupić np. w dziale spożywczym sieci drogerii Rossmann)
kwiatki bratków
BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA PRZEPIS
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW NA BABKĘ DROŻDŻOWĄ WIELKANOCNĄ
* Podgrzewam mleko do temperatury 24-30°C. Ma być letnie, a nie gorące.
* Odważam mąkę, cukier, mleko i drożdże.
* Na małym ogniu rozpuszczam w garnuszku masło. Stale je mieszam pilnując żeby się nie przypaliło.
* Robię zaczyn drożdżowy:
Wykorzystując odważone wcześniej składniki do miseczki przekładam drożdże, dodaję do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i dolewam około 5 łyżek ciepłego mleka; całość mieszam do rozpuszczenia drożdży i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 do 15 minut. Czekam aż drożdże zaczną pracować - zaczyn zwiększy swoją objętość i zmieni konsystencję (będzie przypominał zastygającą galaretkę).
* Rodzynki lub żurawinę przesypuję na sitko i przelewam je gorącą wodą. pozostawiam je na sitku żeby dobrze obciekły.
PRZEPIS NA BABKĘ DROŻDŻOWĄ
Ciasto na babkę drożdżową wielkanocną możecie wyrabiać ręcznie mieszając je w misce drewnianą łyżką lub przy użyciu miksera planetarnego z wykorzystaniem końcówki w kształcie haka.
Mąkę przesiewam do misy miksera, dosypuję do niej cukier i sól. Całość mieszam łyżką. Dodaję przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy, 4 żółtka, miąższ z 1 laski wanilii (lub cukier waniliowy) i dolewam resztę ciepłego mleka. Ciasto wyrabiam przez 3 minuty (powierzam tę pracę mikserowi planetarnemu wykorzystując końcówką w kształcie haka i ustawiając prędkość na poziomie 1 lub 2). Po tym czasie dodaję do ciasta na babkę wielkanocną rozpuszczone, lekko przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto przez kolejne 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto łatwo odchodzi od miski i dłoni nie przyklejając się do nich; jest miękkie, gładkie i elastyczne. Na końcu do ciasta na babkę drożdżową dodaję osuszone i oprószone szczyptą mąki rodzynki lub żurawinę (co zapobiega to ich opadaniu w cieście).
Z ciasta formuję kulę i pozostawiam ją w misie miksera, na którą nakładam woreczek foliowy i odstawiamy na 60 - 75 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta (w tym czasie podwoi ono swoją objętość).
PRZYGOTOWANIE FORMY DO PIECZENIA
Formę
na babkę dokładnie smaruję masłem nie pomijając żadnego jej zagłębienia. Niektóre formy należy również obsypać drobną bułką tartą lub mąką żeby później móc łatwo wyjąć z nich babkę.
DRUGIE WYRASTANIE CIASTA NA BABKĘ DROŻDŻOWĄ WIELKANOCNĄ
Wyrośnięte ciasto odgazowuję naciskając na nie dłonią. Pomagając sobie kuchennym skrobakiem do ciasta przekładam je z misy miksera do formy do pieczenia, którą przykrywam foliowym woreczkiem (pozostawiając ciastu miejsce na wyrastanie) i odstawiam na około 45 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA PIECZENIE
Piekarnik rozgrzewam do 170°C (góra – dół, bez termoobiegu)
Formę z wyrośniętym ciastem na babkę drożdżową wielkanocną wstawiam do nagrzanego piekarnika ustawiając ją na kratce na drugim od dołu poziomie i piekę przez 40 - 45 minut (przed wyjęciem ciasta z piekarnika robię test „suchego patyczka”). Podczas pieczenia góra drożdżowej baby wielkanocnej szybko ciemnieje. Po około 25 minutach od rozpoczęcia pieczenia nakrywam ją więc kawałkiem papieru do pieczenia (robię to pośpiesznie żeby nie wychłodzić piekarnika) i kontynuuję pieczenie ciasta. Upieczoną babkę wielkanocną wyjmuję od razu z piekarnika, wyciągam ją z formy i pozostawiam na kratce do wystudzenia.
LUKIER CYTRYNOWY
Do cukru pudru dolewam stopniowo sok z cytryny. Całość energicznie ucieram, aż do osiągnięcia pożądanej gęstości lukru (ma być gęsty, ale nadal lejący). Ostudzoną babkę drożdżową wielkanocną polewam lukrem i posypuję ją pokruszonymi w palcach owocami liofilizowanymi. Możecie ozdobić ją również jadalnymi kwiatami (np. bratka) lub płatkami migdałów.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
POZNAJ INNE NASZE PRZEPISY NA BABKI WIELKANOCNE
Babka piaskowa Babka majonezowa
ZBIÓR NASZYCH PRZEPISÓW WIELKANOCNYCH
Pod powyższym linkiem znajdziecie zbiór naszych rodzinnych przepisów na dania wielkanocne, a wśród nich są: mazurki, serniki, baby, sałatki, jajka faszerowane, zakwas na barszcz, tradycyjny barszcz wielkanocny, rolady mięsne, sosy, rolady warzywne i wiele innych pysznych dań.
babka drożdżowa wielkanocna
Aż mi się święta przypomniały! :D
OdpowiedzUsuńSUPER!!!