DROŻDŻÓWKI Z KREMEM PISTACJOWYM I KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
DROŻDŻÓWKI Z KREMEM PISTACJOWYM I KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
Drożdżówki ślimaczki z pistacjami
Drożdżówki z kremem pistacjowym i karmelizowanymi jabłkami tworzą zwinięte niczym skorupka ślimaka płaty delikatnego, puchatego ciasta otulone warstwami rozpustnie pysznego nadzienia z aromatycznego kremu pistacjowego i słodko-winnych, karmelizowanych jabłek. Smaki fantastycznie podkręcają się wzajemnie dodając charakteru tym drożdżowym bułeczkom. Świeże, lekko chrupiące pistacje przyjemnie kontrastują z mięciutkim ciastem, a cytrynowy lukier bajecznie lepi się do palców. Palce lizać! Uwielbiam te drożdżówki. Na koniec obsypuję je zawsze pokruszonymi, liofilizowanymi owocami, które dodają im uroku i jeszcze więcej smaku.
SCHRONISKO BUKOWINA
Pyszny krem pistacjowy znalazłam w sklepie internetowym Schronisko Bukowina
Ten smakołyk przyrządzono z naturalnych, wysokiej jakości składników, bez dodatku olejów utwardzonych, sztucznych konserwantów, aromatów i barwników. Idealnie pasuje do ciast, wypieków, deserów, owsianek, gofrów, naleśników, koktajli, pieczywa i oczywiście drożdżówek.
proporcje na 12
drożdżówek
CIASTO NA DROŻDŻÓWKI
540
g mąki pszennej
80 g
drobnego cukru do wypieków
1/3
łyżeczki soli
30 g
drożdży świeżych
80 g
masła
250
ml mleka
2
duże jajka
NADZIENIE
200 g (1 słoiczek) kremu pistacjowego
4 jabłka, najlepiej sprawdzą się szare renety
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
LUKIER CYTRYNOWY
sok wyciśnięty z połowy cytryny
około 2/3
szklanki cukru pudru
DODATKI
20 - 25 orzeszków pistacjowych niesolonych
2 łyżki owoców liofilizowanych (wybrałam truskawki i maliny)
DROŻDŻÓWKI Z KREMEM PISTACJOWYM I KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI - SPOSÓB WYKONANIA
Podgrzewam mleko do temperatury 24-30°C.
Odważam mąkę i cukier.
Masło rozpuszczam stawiając garnuszek na małym ogniu. Stale je mieszam pilnując żeby się nie przypaliło.
Przygotowuję zaczyn drożdżowy:
Do miseczki przekładam drożdże, dodaję do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i dolewam około 5 łyżek ciepłego mleka; całość mieszam do rozpuszczenia drożdży i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Czekam aż drożdże zaczną pracować - zaczyn zwiększy swoją objętość i zmieni konsystencję (będzie przypominał zastygającą galaretkę).
Mąkę przesiewam do misy miksera, dosypuję cukier i sól, dodaję przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy, wbijam 2 jajka i dolewam resztę ciepłego mleka. Ciasto wyrabiam przez 3 minuty, dodaję do niego rozpuszczone, lekko przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto przez kolejne 10 minut. Ja tę pracę powierzam mikserowi planetarnemu wykorzystując końcówką w kształcie haka (ustawiam prędkość na poziomie 1). Jeśli nie macie miksera o dużej mocy pozostaje wam ręczne wyrabianie ciasta. Jak to mówią „nie ma tego złego…” – ciasto drożdżowe lubi ciepło naszych dłoni, a dla nas jego wyrabianie to dodatkowo niezłe ćwiczenie fizyczne. Dobrze wyrobione ciasto łatwo odchodzi od miski i dłoni nie przyklejając się do nich; jest miękkie, gładkie i elastyczne. Formuję z niego kulę, pozostawiam ją w misce, na którą nakładam woreczek foliowy i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto podwoi swoją objętość).
FORMA DO PIECZENIE
Drożdżówki z kremem pistacjowym i karmelizowanymi jabłkami piekę w wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach 23 x 33 cm (to tzw. blacha domowa).
NADZIENIE Z JABŁEK
Umyte jabłka kroję na ćwiartki, obieram je ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w poprzek w plastry. Na patelnię wsypuję cukier. Gdy się rozpuści wsypuję jabłka, całość mieszam i duszę przez około 10 minut. Nadzienie z jabłek doprawiam cynamonem i studzę.
FORMOWANIE DROŻDŻOWYCH BUŁECZEK-ŚLIMACZKÓW
Wyrośnięte ciasto przekładam na oprószony mąką blat kuchenny (lub
stolnicę) i rozwałkowuję go na prostokąt o wymiarach 40 cm x 50 cm. Ciasto
jest bardzo elastyczne i miękkie. Z łatwością daje się formować. Przed
rozwałkowaniem możecie rozciągać je dłońmi jeśli uznacie, że ułatwi wam to pracę (ja właśnie tak robię).
Wzdłuż krótszego boku prostokąta z ciasta drożdżowego naprzemiennie rozsmarowuję pasy z kremu pistacjowego i karmelizowane jabłka.
Teraz nasz prostokąt ciasta powoli i z delikatnością zaczynam ściśle zwijać wzdłuż jego krótszego boku. Robię to tak, jakbym zwijała roladę. Przy tej czynności bardzo pomocny jest kuchenny skrobak, którym bez trudu podbieram ciasto, unoszę je z blatu i zwijam.
Powstały wałek z ciasta drożdżowego o długości około 40 cm kroję ostrym nożem (najlepiej oprószonym mąką) na 12 równych kawałków (każdy ma mniej więcej 3–3,5 cm szerokości). Kawałki ciasta przekładam od razu na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia pozostawiając pomiędzy nimi odstępy (w 4 rzędach układam po 3 bułeczki). Drożdżówki przykrywam kuchenną ściereczką i pozostawiam je na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (w tym czasie podwoją objętość; będą się stykać ze sobą brzegami).
PIECZENIE DROŻDŻÓWEK Z PISTACJOWYM KREMEM I KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
Formę z drożdżówkami wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC i piekę 25 minut aż się lekko zrumienią. Drożdżówki z kremem pistacjowym i karmelizowanymi jabłkami wyjmuję z pieca i studzę je.
OZDABIANIE DROŻDŻÓWEK
W miseczce rozcieram łyżeczką sok z cytryny z cukrem pudrem do połączenia się składników. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty – odrobinę soku z cytryny. Drożdżówki polewam cytrynowym lukrem. Kiedy lukier lekko stężeje drożdżówki posypuję posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i pokruszonymi owocami liofilizowanymi.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
Artykuł powstał w ramach współpracy reklamowej z marką SCHRONISKO BUKOWINA.
drożdżówki z kremem pistacjowym i karmelizowanymi jabłkami
Komentarze
Prześlij komentarz