ZUPA DYNIOWA NA BULIONIE Z PIECZONYCH WARZYW
ZUPA DYNIOWA NA BULIONIE Z PIECZONYCH WARZYW
Zupa krem z dyni
Jesienią i zimą zupy to najprzyjemniejszy sposób na rozgrzanie żołądka. Sycą, dodają energii i poprawiają nam nastrój. Ich intensywne kolory rekompensują nam brak słońca. W tej roli szczególnie dobrze sprawdza się zupa dyniowa oraz zupa z pieczonej papryki
Jaka dynia jest najlepsza na zupę?
Gotując zupę wybierzcie dynię piżmową, dynię hokaido, prowansalską lub zwyczajną. Te gatunki dyni idealnie nadają się na zupę i są powszechnie łatwo dostępne w sklepach i na placach targowych.
ZUPA DYNIOWA NA BULIONIE Z PIECZONYCH WARZYW SKŁADNIKI
* 700 g miąższu dyni (waga podana po obraniu dyni i usunięciu z niej gniazd nasiennych). To mniej więcej 1/2 dyni piżmowej
* 700 ml bulionu z pieczonych warzyw lub drobiowego rosołu
* 2 ząbki czosnku
* 1 papryczka chili lub 1 łyżeczka ostrego sosu Sambal Oelek
* około 3 cm kawałek świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Dynia świeża czy mrożona
Przygotowując
zupę dyniową na bulionie z pieczonych warzyw możecie wykorzystać dynię
świeżą (jest początek marca, a świeże dynie są nadal dostępne w
sklepach), a poza sezonem śmiało sięgnijcie po dynię mrożoną. Z mrożoną dynią sprawa jest jeszcze
łatwiejsza, bo jest ona już obrana i pokrojona na kawałki. Do gotowania zupy dyniowej możecie również wykorzystać przygotowane przez siebie wcześniej mrożone puree dyniowe.
ZUPA DYNIOWA NA BULIONIE Z PIECZONYCH WARZYW SPOSÓB WYKONANIA
ETAP PIERWSZY – PRZYGOTOWANIE BULIONU Z PIECZONYCH WARZYW
Gotowanie mojej ulubionej wersji zupy dyniowej zaczynam od przyrządzenia bulionu z pieczonych warzyw. To etap niezbędny, ale ze wszech miar wart zachodu.
BULION Z PIECZONYCH WARZYW
Bulion z pieczonych warzyw to wyśmienita baza do przyrządzania wszelkich zup, sosów, gulaszów i innych dań jednogarnkowych. Dodaje im głębi smaku i aromatu wzbogacając je przy tym o cenne wartości odżywcze. Taki bulion gotuję nie tylko specjalnie jako podstawę zupy dyniowej. Przyrządzam go w większej ilości mniej więcej raz w tygodniu z myślą o daniach, które dzięki niemu będę mogła później łatwiej i szybciej przygotować w kolejnych dniach. Gotowy bulion przechowuję w pudełku próżniowym (by dłużej zachował świeżość) lub po wcześniejszym zredukowaniu zamrażam go w dużych pojemnikach na lód (co jest bardzo praktyczne, bo takie domowe kostki bulionowe wystarczy potem tylko dorzucić do gotującej się potrawy by błyskawicznie wzbogacić jej smak i zintensyfikować aromat).
SKŁADNIKI
Do przygotowania bulionu z pieczonych warzyw będziecie potrzebowali
4 marchewki
2 duże pietruszki
1/2 dużego selera (lub 1 mały)
2 cebule w łupinach
1 por
1 główka czosnku pozostawiona w łupinach
1 - 2 papryczki chili (ilość dodanych papryczek musicie
dostosować do ich ostrości i własnych upodobań – możecie zacząć od jednej)
1,5 łyżki oliwy z oliwek do skropienia warzyw
dodatkowo kilka pomidorków koktajlowych
przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe
Dokładny opis i wszystkie sekrety przygotowania pysznego bulionu z pieczonych warzyw znajdziecie NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA
GOTUJ KREATYWNIE
Gotując zupę dyniową bulion z pieczonych warzyw możecie zastąpić rosołem z wczoraj.
ETAP DRUGI – GOTOWANIE ZUPY DYNIOWEJ NA BULIONIE Z PIECZONYCH WARZYW
Zupę dyniową na bulionie z pieczonych warzyw możecie przyrządzić na dwa sposoby, czyli tradycyjnie ugotować ją w garnku i później zmiksować blenderem żyrafowym lub przygotować ją z wykorzystaniem blendera gotującego.
Bardzo lubię ułatwiać sobie i usprawniać pracę w kuchni więc polecam Wam szczególnie ten drugi sposób przyrządzania zupy dyniowej z wykorzystaniem Blendera Kohersen z funkcją gotowania. Od kilku miesięcy jest to jeden z moich ulubionych pomocników kuchennych. Pozwala on przygotować pyszną, gorącą, pożywną zupę-krem bez konieczności wykorzystywania do tego innych urządzeń, a to oznacza mniej pracy i mniej zmywania.
ZUPA DYNIOWA GOTOWANA W BLENDERZE KOHERSEN
Dużym, ostrym nożem dzielę dynię na pół, a potem na mniejsze części. Tak łatwiej jest obrać ją później ze skórki i pozbawić ją gniazd nasiennych. Około 700 - 750 g oczyszczonej dyni kroję w dużą kostkę i przekładam do szklanego kielicha blendera Kohersen, który jednorazowo umożliwia przygotowanie 1400 ml pysznej zupy.
Teraz wlewam 700 ml ugotowanego wcześniej bulionu z pieczonych warzyw. Przy gotowaniu gorącej zupy lub sosu objętość dodanych do kielicha produktów nie może przekraczać 1400 ml (ten graniczny poziom jest wyraźnie zaznaczony na szklanym kielichu urządzenia).
Do zupy dodaję jeszcze obrany i pokrojony na plastry kawałek imbiru oraz pokrojoną papryczkę chili (lub 1 łyżeczkę sosu Sambal Oelek). 2 duże ząbki czosnku dorzucam do zupy dyniowej pod sam koniec jej gotowania poprzez otwieraną miarkę znajdującą się w pokrywie urządzenia (chcę maksymalnie zachować ich aromat i smak).
Gotując zupę dyniową na bulionie z pieczonych warzyw wykorzystuję automatyczny trybu pracy wybierając program "zupa krem". Reszta dzieje się już automatycznie bez naszego udziału. Możecie spokojnie zająć się inną pracą, a w tym czasie blender gotujący przygotuje dla Was aksamitnie gładką, cudownie aromatyczną, pyszną, rozgrzewającą zupę. Nic się nie przypali i nie wykipi.
NAJLEPSZE DODATKI DO ZUPY DYNIOWEJ
Zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw najlepiej smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego, grzanek z razowego chleba lub prażonych pestek dyni.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
Blender gotujący Kohersen NB800A, 800 W, 1,75 l
BLENDER KOHERSEN Z FUNKCJĄ GOTOWANIA
Blender gotujący Kohersen umożliwia przygotowanie zup oraz ciepłych i zimnych napojów, a także musów o różnej konsystencji i gęstości. Dzięki niemu z łatwością robię pyszne, zdrowe i świeże zupy-krem, sorbety, pasty kanapkowe, sosy, smoothie, koktajle i soki. Sprzęt posiada zespół noży o 6 ostrzach wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które zapewniają idealnie gładką konsystencję każdego dania. Blender gotujący Kohersen wyposażony został w silnik o mocy 800 W dający temu urządzeniu prędkość 22 000 obrotów na minutę.
WIELOFUNKCYJNOŚĆ I WSZECHSTRONNOŚĆ UŻYTKOWANIA
Jedno urządzenie i wiele możliwości; to się szczególnie dobrze sprawdza gdy zależy nam na zaoszczędzeniu miejsca w kuchni. Do wyboru mamy 10 poziomów prędkości, 3 poziomy podgrzewania, i 6 automatycznych trybów pracy: „Sok”, „Pulpa”, „Gęsta zupa”, „Zupa krem”, „Sorbet”, „Podgrzewanie”. Wystarczy przekręcić pokrętło, aby wybrać odpowiedni tryb pracy lub skorzystać z manualnego wyboru prędkości i dopasować ją do swoich aktualnych potrzeb.
BEZPIECZEŃSTWO DLA NASZEGO ZDROWIA
BPA FREE - urządzenie wykonano z materiałów nie zawierających szkodliwego dla naszego zdrowia BPA czyli bisfenolu A. Jest to organiczny związek chemiczny z grupy fenoli, stosowany często do produkcji tworzyw sztucznych. Badania naukowe potwierdzają jego potencjalnie negatywny wpływ na nasz organizm. Może on powodować zakłócanie pracy układu hormonalnego i nerwowego, wpływać na działanie układu rozrodczego oraz tarczycy, a także może wywoływać między innymi bezpłodność, otyłość, cukrzycę oraz przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych.
Ze względu na brak obecności BPA tym blenderze można przygotowywać posiłki nawet dla niemowląt
ŁATWOŚĆ I WYGODA UŻYTKOWANIA
Blender gotujący Kohersen jest łatwy i wygodny w użytkowaniu i obsłudze. Ma intuicyjny w opanowaniu panel sterowania z wygodnym pokrętłem z wyświetlaczem OLED.
Szklany kielich urządzenia o pojemności 1.75 litra jest wyjątkowo odporny na uszkodzenia.
Jednorazowo w blenderze można ugotować jedynie 1400 ml zupy, co może być niewystarczającą ilością dla dużej rodziny.
LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA
Zupa dyniowa na bulionie z pieczonych warzyw to pyszne, sycące danie, które możecie zabrać ze sobą jako obiad do pracy. Taki domowy posiłek w ciągu dnia doda wam energii.
Do przechowywania i jako lunchbox doskonale sprawdzają się pudełka próżniowe FoodSaver Fresh
Artykuł jest częścią naszego projektu LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA i powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Kohersen
W ramach tego projektu przygotowaliśmy dla was między innymi przepisy na:
Komentarze
Prześlij komentarz