TRYB JASNY/CIEMNY

PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI W BOCZKU

placki ziemniaczano marchewkowe z zielonymi szparagami w boczku 

PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI W BOCZKU

Chrupiące placki ze szparagami

Za szparagami tęsknię cały rok. Zawsze czekam na maj, na tę chwilę gdy znów pojawią się na straganach. Te zielone lubię najbardziej; takie sprężyste, lekko chrupiące, jędrne. Mają subtelny, bardzo delikatny smak przywołujący na myśl mariaż zielonego groszku i kalarepy. Kojarzy mi się on z soczystą, wiosenną zielenią. Nic w tym dziwnego, bo to przecież jedne z pierwszych nowalijek. Zielone szparagi są dobre same w sobie. Lubią zarówno prostotę jak i luksus w kuchni. Dziś podam je w prosty sposób. Z boczkiem i ziemniakami zawsze grają w jednej drużynie. To takie idealne, sprawdzone trio smaków. Zapraszam Was na placki ziemniaczano marchewkowe podane z zielonymi szparagami w boczku.

placki ziemniaczano marchewkowe z zielonymi szparagami w boczku

PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI W BOCZKU

* 1 kg ziemniaków (tak mniej więcej, orientacyjnie; waga podana przed ich obraniem) wybieram mączyste gatunki

* 1 duża lub 2 mniejsze marchewki

* 1 cebula

* 1 jajko rozmiar L

* 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

* 1 ząbek czosnku

* sól ziołowa

* świeżo zmielony czarny pieprz

* olej rzepakowy do smażenia - jeśli macie dobrą patelnię to wystarczy minimalna jego ilość

* pęczek zielonych szparagów

* boczek wędzony w plastrach (potrzebujecie tyle plasterków boczku ile macie sztuk szparagów)

* świeży tymianek 

 placki ziemniaczano marchewkowe z zielonymi szparagami w boczku


JAKIE ZIEMNIAKI WYBRAĆ NA PLACKI

Wyróżnia się trzy typy kulinarne ziemniaków: A, B i C. Klasyfikacja ta opiera się na podstawie zawartości suchej masy i skrobi w bulwie, co wskazuje najwłaściwsze przeznaczenie danej odmiany. Na placki najlepsze są ziemniaki mączyste (TYP C), czyli takie, które zawierają więcej skrobi i łatwo rozpadają się. Mają one jasny i sypki miąższ. Są doskonałe na kluski, purée, placki, pyzy i kopytka. Odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw

Sprawdzą się też ziemniaki ogólnoużytkowe (TYP B). Odmiany: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante.

PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE WYKONANIE

1. Obieram ziemniaki, marchewkę i cebulę.

2. Warzywa na placki ścieram na grubych oczkach tarła. Dzięki temu staja się fantastycznie chrupiące. Pomaga mi w tym Robot do sałatek i deserów Kohersen

Lubię korzystać z tego urządzenia. Jest łatwe, intuicyjne w użyciu i utrzymaniu w czystości. Wszystkie plastikowe elementy robota do sałatek i deserów KOHERSEN wykonane zostały z tworzywa wolnego od szkodliwego BPA (Bisfenol A). Z jego pomocą można błyskawicznie kroić warzywa na 6 różnych sposobów szybko przygotowując pyszne i zdrowe dania. Poznaj mój przepis na łososia z warzywami 

placki ziemniaczano marchewkowe z zielonymi szparagami w boczku

 

Robot ten ma w zestawie również nakładkę do lodów, która pozwala przygotowywać pyszne mrożone desery, które pokochacie w gorące dni

sorbet  truskawek i mango

sorbet ogórkowo miętowy 

 

placki ziemniaczano marchewkowe z zielonymi szparagami w boczku

3. Starte warzywa odciskam z nadmiaru soku. Warto go pozostawić w osobnej miseczce i poczekać, aż na dnie zgromadzi się biały osad (to skrobia ziemniaczana). Po odlaniu płynu dodaję ja do ciasta na placki. 

4. Do startych warzyw wbijam jajko i dodaję mąkę ziemniaczaną. Całość mieszam i doprawiam solą ziołową, świeżo zmielonym pieprzem oraz ząbkiem czosnku rozdrobnionym w wyciskarce. 


placki ziemniaczano marchewkowe z zielonymi szparagami w boczku

5. Przygotowuję SZPARAGI Z BOCZKIEM

Zielone szparagi nie wymagają obierania. Końce szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste. Aby je oddzielić, należy chwycić szparaga w dłonie (jak na zdjęciu poniżej) i zgiąć. Szparag zawsze pęknie w odpowiednim miejscu; tam, gdzie nie ma już włókien.


placki ziemniaczano marchewkowe z zielonymi szparagami w boczku
Zielone szparagi nie wymagają również długiej obróbki cieplnej. Powinny pozostać lekko chrupiące i jędrne. Wtedy są najsmaczniejsze.

Myję je, osuszam, owijam w cieniutkie plasterki boczku wędzonego. Tworzą z nim doskonały duet smaków. Szparagi z boczkiem można grillować, smażyć na zwykłej lub grillowej patelni albo piec w piekarniku.  Kiedy smażę placki ziemniaczano marchewkowe po prostu kładę je obok nich na patelni.

placki ziemniaczano marchewkowe z zielonymi szparagami w boczku

6. Smażenie placów i szparagów w boczku

Rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką skrapiam symboliczną ilością oleju  i smażę na niej cienkie placki oraz szparagi w boczku, obracając je w trakcie na drugą stronę do chwili aż się kusząco zarumienią.

Do smażenia placków najlepiej sprawdzają się patelnie o nieprzywierającym dnie. Wybrałam patelnię Kohersen BLACK CUBE Wyróżnia ją niezwykle efektywna, wyjątkowo odporna na zarysowania powłoka DIAMOND zapobiegająca przywieraniu i umożliwiająca smażenie na minimalnej ilości tłuszczu.  Trójwarstwowa budowa (stal nierdzewna - aluminium - stal nierdzewna) zapewnia niezwykłą trwałość i odporność na uszkodzenia, dzięki czemu patelnia ta może służyć nam długie lata. Można w niej również przyrządzać potrawy w piekarniku, w temperaturze do 260°C, co jest bardzo wygodne. Powierzchnia funkcyjna technologii BLACK CUBE posiada wyjątkową strukturę plastra miodu. Jest to kompozycja wypustek ze stali nierdzewnej oraz wklęsłej powierzchni pokrytej powłoką zapobiegającą przywieraniu.

placki ziemniaczano marchewkowe z zielonymi szparagami w boczku

 

7. Placki ziemniaczano marchewkowe z zielonymi szparagami w boczku podaje niezwłocznie po usmażeniu posypując je świeżym tymiankiem.

PODZIEL SIĘ PRZEPISEM

Spodobał Ci się ten przepis?  Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni

 

Artykuł powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Kohersen
 

placki ziemniaczano marchewkowe z zielonymi szparagami w boczku

placki ziemniaczano marchewkowe z zielonymi szparagami w boczku

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI