PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI W BOCZKU
PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI W BOCZKU
Chrupiące placki ze szparagami
Za szparagami tęsknię cały rok. Zawsze czekam na maj, na tę chwilę gdy znów pojawią się na straganach. Te zielone lubię najbardziej; takie sprężyste, lekko chrupiące, jędrne. Mają subtelny, bardzo delikatny smak przywołujący na myśl mariaż zielonego groszku i kalarepy. Kojarzy mi się on z soczystą, wiosenną zielenią. Nic w tym dziwnego, bo to przecież jedne z pierwszych nowalijek. Zielone szparagi są dobre same w sobie. Lubią zarówno prostotę jak i luksus w kuchni. Dziś podam je w prosty sposób. Z boczkiem i ziemniakami zawsze grają w jednej drużynie. To takie idealne, sprawdzone trio smaków. Zapraszam Was na placki ziemniaczano marchewkowe podane z zielonymi szparagami w boczku.
PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI W BOCZKU
* 1 kg ziemniaków (tak mniej więcej, orientacyjnie; waga podana przed ich obraniem) wybieram mączyste gatunki
* 1 duża lub 2 mniejsze marchewki
* 1 cebula
* 1 jajko rozmiar L
* 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 ząbek czosnku
* sól ziołowa
* świeżo zmielony czarny pieprz
* olej rzepakowy do smażenia - jeśli macie dobrą patelnię to wystarczy minimalna jego ilość
* pęczek zielonych szparagów
* boczek wędzony w plastrach (potrzebujecie tyle plasterków boczku ile macie sztuk szparagów)
* świeży tymianek
JAKIE ZIEMNIAKI WYBRAĆ NA PLACKI
Wyróżnia się trzy typy kulinarne ziemniaków: A, B i C. Klasyfikacja ta opiera się na podstawie zawartości suchej masy i skrobi w bulwie, co wskazuje najwłaściwsze przeznaczenie danej odmiany. Na placki najlepsze są ziemniaki mączyste (TYP C), czyli takie, które zawierają więcej skrobi i łatwo rozpadają się. Mają one jasny i sypki miąższ. Są doskonałe na kluski, purée, placki, pyzy i kopytka. Odmiany: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw
Sprawdzą się też ziemniaki ogólnoużytkowe (TYP B). Odmiany: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante.
PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE WYKONANIE
1. Obieram ziemniaki, marchewkę i cebulę.
2. Warzywa na placki ścieram na grubych oczkach tarła. Dzięki temu staja się fantastycznie chrupiące. Pomaga mi w tym Robot do sałatek i deserów Kohersen
Lubię korzystać z tego urządzenia. Jest łatwe, intuicyjne w użyciu i utrzymaniu w czystości. Wszystkie plastikowe elementy robota do sałatek i deserów KOHERSEN wykonane zostały z tworzywa wolnego od szkodliwego BPA (Bisfenol A). Z jego pomocą można błyskawicznie kroić warzywa na 6 różnych sposobów szybko przygotowując pyszne i zdrowe dania. Poznaj mój przepis na łososia z warzywami
Robot ten ma w zestawie również nakładkę do lodów, która pozwala przygotowywać pyszne mrożone desery, które pokochacie w gorące dni
3. Starte warzywa odciskam z nadmiaru soku. Warto go pozostawić w osobnej miseczce i poczekać, aż na dnie zgromadzi się biały osad (to skrobia ziemniaczana). Po odlaniu płynu dodaję ja do ciasta na placki.
4. Do startych warzyw wbijam jajko i dodaję mąkę ziemniaczaną. Całość mieszam i doprawiam solą ziołową, świeżo zmielonym pieprzem oraz ząbkiem czosnku rozdrobnionym w wyciskarce.
5. Przygotowuję SZPARAGI Z BOCZKIEM
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Końce szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste.
Aby je oddzielić, należy chwycić szparaga w dłonie (jak na zdjęciu poniżej) i zgiąć. Szparag
zawsze pęknie w odpowiednim miejscu; tam, gdzie nie ma już włókien.
Myję je, osuszam, owijam w cieniutkie plasterki boczku wędzonego. Tworzą z nim doskonały duet smaków. Szparagi z boczkiem można grillować, smażyć na zwykłej lub grillowej patelni albo piec w piekarniku. Kiedy smażę placki ziemniaczano marchewkowe po prostu kładę je obok nich na patelni.
6. Smażenie placów i szparagów w boczku
Rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką skrapiam symboliczną ilością oleju i smażę na niej cienkie placki oraz szparagi w boczku, obracając je w trakcie na drugą stronę do chwili aż się kusząco zarumienią.
Do smażenia placków najlepiej sprawdzają się patelnie o nieprzywierającym dnie. Wybrałam patelnię Kohersen BLACK CUBE Wyróżnia ją niezwykle efektywna, wyjątkowo odporna na zarysowania powłoka DIAMOND zapobiegająca przywieraniu i umożliwiająca smażenie na minimalnej ilości tłuszczu. Trójwarstwowa budowa (stal nierdzewna - aluminium - stal nierdzewna) zapewnia niezwykłą trwałość i
odporność na uszkodzenia, dzięki czemu patelnia ta może służyć nam długie lata. Można
w niej również przyrządzać potrawy w piekarniku, w temperaturze do
260°C, co jest bardzo wygodne. Powierzchnia funkcyjna technologii BLACK CUBE posiada wyjątkową strukturę plastra miodu. Jest to kompozycja wypustek ze stali nierdzewnej oraz wklęsłej powierzchni pokrytej powłoką zapobiegającą przywieraniu.
7. Placki ziemniaczano marchewkowe z zielonymi szparagami w boczku podaje niezwłocznie po usmażeniu posypując je świeżym tymiankiem.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
Artykuł powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Kohersen
placki ziemniaczano marchewkowe z zielonymi szparagami w boczku
Komentarze
Prześlij komentarz