CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
Przepis na najlepsze ciasto z truskawkami i rabarbarem.
Ten czas gdy wiosna niepostrzeżenie staje się latem niesie ze sobą zawsze mnóstwo przyjemności. Pierwsze tego roku truskawki nabrały już w pełni słodyczy w czerwcowym słońcu.
Upływ czasu odmierzam teraz zmieniającymi się kwiatami w bukietach na stole. W minionych tygodniach liliowe bzy i białe kule kaliny zastąpiły wiosenne tulipany i żonkile. Teraz trwa czas piwonii i truskawek.
Lubię gdy dom pachnie ciastem z truskawkami. To taki kojący aromat magicznie przywołujący w pamięci beztroskie czasy dzieciństwa. Biorę w dłonie kubek zimnego mleka i kawałek ciasta z truskawkami i rabarbarem. Rozsiadam się wygodnie w fotelu stojącym pod oknem. Ciepłe promienie słońca i słodycz owoców zatopionych w mięciutkim, puszystym cieście przynoszą błogostan. Proste, drobne przyjemności; proste, domowe ciasto; takie z przepisu Babci; pełne owoców i oprószone cukrem pudrem. Pyszne! Jest bardzo proste w wykonaniu, zawsze się udaje. Koniecznie je upieczcie :)
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM - SKŁADNIKI
proporcje na kwadratową formę do pieczenia o wymiarach: 25 cm x 25 cm
* 200 g masła
* 250 g cukru
* 370 g mąki
* 5 jajek
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub miąższ z 1 laski wanilii lub
cukier wanilinowy
* 50 g mleka (około ¼ szklanki)
* 600 g truskawek
* 300 g rabarbaru
* cukier puder do obsypania ciasta
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM - WYKONANIE
Jajka i masło wyjmuję wcześniej z lodówki. Muszą ogrzać się do temperatury pokojowej by później ciasto stało się pulchne i pięknie nam wyrosło.
Z truskawek odrywam szypułki.
Rabarbar kroję na kawałki o długości około 1,5 cm.
Mleko podgrzewam do
temperatury pokojowej. Nie należy do ciasta wlewać zimnego mleka
W międzyczasie piekarnik rozgrzewam do 180ºC
Masło ucieram mikserem z cukrem aż zbieleje. Dodaję miąższ z 1 laski wanilii lub cukier waniliowy.
Dodaję po 1 jajku za każdym razem miksując ciasto przez 1 minutę przed wbiciem kolejnego.
Dolewam mleko; znów chwila zamieszania.
Dosypuję mąkę i proszek do
pieczenia; miksuję do połączenia się składników i uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
Formę wykładam papierem do
pieczenia i smaruję niewielką ilości masła. Przekładam do niej ciasto; wyrównuję je bez większej staranności i wbijam w nie gęsto całe truskawki (nawet tych dużych nie kroję) oraz
kawałki rabarbaru. Nie wciskam ich głęboko. Podczas pieczenia rosnące ciasto i tak je pochłonie.
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI - PIECZENIE
Formę z ciastem ucieranym z truskawkami i rabarbarem wkładam na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180ºC i piekę przez 55 - 60 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika robię "test suchego patyczka" sprawdzając czy się dopiekło.
Podczas studzenia truskawki lekko zapadają się w cieście tworząc urocze fale.
Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem i kroję na porcje.
SMACZNEGO :)
CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI
Ciasto ucierane możecie upiec z dowolnymi, sezonowymi owocami: truskawkami,
czereśniami (na zdjęciu poniżej), wiśniami, borówkami, jeżynami, malinami, agrestem, porzeczkami,
morelami, brzoskwiniami lub rabarbarem więc nigdy Wam się nie znudzi. Poznajcie nasze przepisy na:
ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
proporcje na blachę domową o wymiarach 26 x 36 cm
* 250 g masła
* 300 g cukru
* 440 g mąki
* 6 jajek
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub miąższ z 1 laski wanilii lub
cukier wanilinowy
* ¼ szklanki mleka (62 g)
* 1 kg truskawek
*400 g rabarbaru
* cukier puder do obsypania ciasta
ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem
Komentarze
Prześlij komentarz