TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA Z PĘCZAKU I LETNICH WARZYW

salatka z peczaku i letnich warzyw

SAŁATKA Z PĘCZAKU I LETNICH WARZYW

Sałatka z kaszy jęczmiennej z sezonowymi warzywami

Przygotowanie sałatki z pęczaku i letnich warzyw w pierwszej chwili może wydać się wam pracochłonne i czasochłonne. To tylko pozory. Tę pyszną i zdrową sałatkę z pęczaku robię w stylu MEAL PREP czyli wykorzystuję w niej produkty, które przygotowałam wcześniej gotując inne dania.  Planowanie to w kuchni podstawa! O co w tym chodzi? Chodzi o skrócenie czasu jaki musisz poświęcić na codzienne przygotowywanie pełnowartościowych posiłków.

 

Sałatka z pęczaku to idealne danie na kolację lub lekki obiad. Świetnie nadaje się też do zabrania w lunchboxie do pracy. Dodajemy ją do naszych propozycji w projekcie DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA  

KASZA PĘCZAK JĘCZMIENNY

Kasza pęczak to całe, obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. W przemyśle jest traktowany głównie jako półprodukt, z którego wyrabia się kaszę jęczmienną perłową lub łamaną. Jako najmniej przetworzone ziarno jęczmienia zachowuje najwięcej cennych składników odżywczych.
Pęczak, podobnie jak inne produkty jęczmienne zawiera witaminę PP / niacynę /, która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi i rozszerza naczynia krwionośne.
Według tradycyjnej chińskiej medycyny jęczmień ma działanie chłodzące. Oznacza to, że jest zalecany dla wszystkich, którzy mają nadciśnienie tętnicze.

 


salatka z peczaku i letnich warzyw

SAŁATKA Z PĘCZAKU I LETNICH WARZYW - SKŁADNIKI

Proporcje na 3 - 4 porcje

* kasza pęczak - w ilości jaka mieści się w kubku o pojemności 250 ml

* 100 g bobu (w sezonie świeży, a poza sezonem mrożony; możecie zastąpić go również zielonym groszkiem)

* 100 g fasolki szparagowej

* 1 duża cebula czerwona marynowana

   marynata do cebuli

  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli

* 3 małe buraki marynowane  (z botwinką)

   marynata do buraków

  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

* 2 marchewki

* świeże zioła

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno pokrojonej zielonej cebulki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty

* przyprawy

  • świeżo zmielony pieprz

* sos do sałatki z pęczaku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki marynaty w której buraki nabierały smaku

 

salatka z peczaku i letnich warzyw

SAŁATKA Z PĘCZAKU I LETNICH WARZYW - WYKONANIE

Gotowanie w stylu MEAL PREP

Większość składników do tej sałatki przygotowuję przy okazji gotowania innych potraw. Planowanie to podstawa w kuchni.

MEAL PREPPING to sztuka przemyślanego przygotowywania posiłków z wyprzedzeniem, np. na cały tydzień.

MEAL PREP to nie tylko takie tam „gotowanie pomidorowej na rosole z wczoraj”. To coś znacznie więcej. Kiedy przygotowujemy posiłki kierując się tą metoda nie tyle wykorzystujemy resztki jedzenia, co raczej celowo je generujemy z myślą o daniach które dzięki nim będziemy mogli łatwiej i szybciej przygotować w kolejnych dniach. Więcej o tym sposobie gotowania i przygotowywania posiłków przeczytacie w tym naszym artykule.

PĘCZAK

1. Kaszę gotuję na sypko stosując proporcje 1:3 (1 miarkę kaszy zalewam 3 miarkami wody).

Odmierzam kaszę. Jako miarkę stosuję kubek o pojemności 250 ml.

2. Pęczak wsypuję na sitko i przelewam obficie strumieniem zimnej wody. Wypłukaną kaszę przesypuję do garnka i zalewam ją zimną wodą w proporcji 1:3 czyli 1 miarkę kaszy zalewam 3 miarkami wody. Do wody wsypuję płaską łyżeczkę soli.

3. Garnek z kaszą przykrywam pokrywką i stawiam na małym ogniu. Gotuję około 25 – 30 minut do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. W tym czasie nie mieszam kaszy i nie podnoszę pokrywki garnka.

4. Gotową kaszę odstawiam do wystygnięcia.

 

salatka z peczaku i letnich warzyw

GARNEK DO GOTOWANIA KASZY

Przy gotowaniu kaszy na sypko istotny jest wybór garnka. Ważne aby był to garnek w którym nic nie przywiera do jego dna i się nie przypala. Ja wykorzystuję

Garnek z powłoką DIAMOND Kohersen Black Cube 20 cm, 2,8 l

Jest on pokryty odporną na zarysowania powłoką BLACK CUBE, która swoją strukturą przypomina plaster miodu. Zapobiega ona przywieraniu potraw oraz wyjątkowo efektywnie rozprowadza ciepło na całej powierzchni użytkowej naczynia.

salatka z peczaku i letnich warzyw

BURAKI

Od buraków odcinam botwinkę (liście i ich łodyżki), wsadzam je do wody. Stoją sobie niczym bukiet kwiatów na moim kuchennym blacie. Wykorzystam je później jak liście sałaty na przykład do robienia różnych sałatek, jako dodatek do domowych burgerów czy jako jarzynę do obiadu (z dodatkiem pokrojonych małosolnych, posiekanej natki pietruszki i dodatkiem odrobiny oliwy smakują genialnie). Poznajcie również nasz przepis na

Wytrawną sałatkę z owocami i serem halloumi

Buraków nie obieram. Wkładam je do garnka, zalewam wodą i gotuję około 20 minut (aż zmiękną). Po ugotowaniu przelewam je zimną wodą, ściągam z nich skórkę (praktycznie sama odchodzi) i studzę.

 

salatka z peczaku i letnich warzyw

 

MARYNOWANIE BURAKÓW

W naczyniu mieszam wszystkie składniki marynaty i wrzucam do niej pokrojone w cieniutkie plasterki buraki (większe plastry buraków kroję wcześniej na pół). Tak przygotowane buraki pozostawiam na minimum 30 minut aby nabrały smaku.

W PRAKTYCE

Zawsze przygotowuję większą ilość marynowanych buraków. Są wybornym dodatkiem do wielu dań. Przechowuję je w lodówce przez 3 – 4 dni.

 

salatka z peczaku i letnich warzyw

 MARYNOWANE BURAKI – PRZETWORY DOMOWE

Buraki marynuję również w słoikach. To jedne z moich ulubionych przetworów na zimę. Przepis podam Wam w najbliższym czasie.

salatka z peczaku i letnich warzyw

MARCHEWKA

Marchewkę krótko gotuję (młodej wystarczy 10–15 minut). Obieram ją po wystudzeniu i kroję w plasterki.

CEBULA

Czerwoną cebulę kroję w bardzo cienkie półkrążki. Wrzucam je do miseczki z marynatą (ocet jabłkowy, woda, olej, sól i cukier) i pozostawiam na minimum 30 minut. W tym czasie kilkakrotnie mieszam.

FASOLKA SZPARAGOWA

Fasolkę myję, odcinam jej końcówki i gotuję w lekko osolonej wodzie. Wystudzoną kroję na kawałki długości około 2,5 cm.

BÓB

Bób krótko gotuję wrzucając go do gotującej się, lekko osolonej wody. Młody jest gotowy już po 3–4 minutach (starszy potrzebuje chwilkę dłużej na ugotowanie). Gotowy bób przelewam zimną wodą, czekam aż przestygnie i obieram z łupinek.

SOS DO SAŁATKI Z PĘCZAKU

W miseczce mieszam 3 łyżki oliwy z 2 łyżkami marynaty z buraków.

 

SAŁATKA Z PĘCZAKU I LETNICH WARZYW

Do miski przekładam wystudzoną kaszę i dodaję do niej przygotowane wcześniej składniki: pokrojoną marchewkę, fasolkę szparagową, obrany bób, odsączoną z marynaty cebulę czerwoną, pokrojone zioła (natkę pietruszki, koperek, świeżą miętę i zieloną cebulkę). Dodaję sos i całość mieszam.

Sałatkę dzielę na 3 porcje. Do każdej dodaję marynowane buraki odsączone z zalewy oraz młode listki botwinki.

Artykuł jest częścią naszego projektu  LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA i powstał we współpracy z marką Kohersen

 

salatka z peczaku i letnich warzyw
 sałatka z pęczaku i letnich warzyw

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI