SAŁATKA Z PĘCZAKU I LETNICH WARZYW
SAŁATKA Z PĘCZAKU I LETNICH WARZYW
Sałatka z kaszy jęczmiennej z sezonowymi warzywami
Przygotowanie sałatki z pęczaku i letnich warzyw w pierwszej chwili może wydać się wam pracochłonne i czasochłonne. To tylko pozory. Tę pyszną i zdrową sałatkę z pęczaku robię w stylu MEAL PREP czyli wykorzystuję w niej produkty, które przygotowałam wcześniej gotując inne dania. Planowanie to w kuchni podstawa! O co w tym chodzi? Chodzi o skrócenie czasu jaki musisz poświęcić na codzienne przygotowywanie pełnowartościowych posiłków.
Sałatka z pęczaku to idealne danie na kolację lub lekki obiad. Świetnie nadaje się też do zabrania w lunchboxie do pracy. Dodajemy ją do naszych propozycji w projekcie DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA
Pęczak, podobnie jak inne produkty jęczmienne zawiera witaminę PP / niacynę /, która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi i rozszerza naczynia krwionośne.
Według tradycyjnej chińskiej medycyny jęczmień ma działanie chłodzące. Oznacza to, że jest zalecany dla wszystkich, którzy mają nadciśnienie tętnicze.
SAŁATKA Z PĘCZAKU I LETNICH WARZYW - SKŁADNIKI
Proporcje na 3 - 4 porcje
* kasza pęczak - w ilości jaka mieści się w kubku o pojemności 250 ml
* 100 g bobu (w sezonie świeży, a poza sezonem mrożony; możecie zastąpić go również zielonym groszkiem)
* 100 g fasolki szparagowej
* 1 duża cebula czerwona marynowana
marynata do cebuli
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
* 3 małe buraki marynowane (z botwinką)
marynata do buraków
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz do smaku
* 2 marchewki
* świeże zioła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka drobno pokrojonej zielonej cebulki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka
posiekanych listków świeżej mięty
* przyprawy
- świeżo zmielony pieprz
* sos do sałatki z pęczaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki marynaty w której buraki nabierały smaku
SAŁATKA Z PĘCZAKU I LETNICH WARZYW - WYKONANIE
Gotowanie w stylu MEAL PREP
Większość składników do tej sałatki przygotowuję przy okazji gotowania innych potraw. Planowanie to podstawa w kuchni.
MEAL PREPPING to sztuka przemyślanego przygotowywania posiłków z wyprzedzeniem, np. na cały tydzień.
MEAL PREP to nie tylko takie tam „gotowanie pomidorowej na rosole z wczoraj”. To coś znacznie więcej. Kiedy przygotowujemy posiłki kierując się tą metoda nie tyle wykorzystujemy resztki jedzenia, co raczej celowo je generujemy z myślą o daniach które dzięki nim będziemy mogli łatwiej i szybciej przygotować w kolejnych dniach. Więcej o tym sposobie gotowania i przygotowywania posiłków przeczytacie w tym naszym artykule.
PĘCZAK
1. Kaszę gotuję na sypko stosując proporcje 1:3 (1 miarkę kaszy zalewam 3 miarkami wody).
Odmierzam kaszę. Jako miarkę stosuję kubek o pojemności 250 ml.
2. Pęczak wsypuję na sitko i przelewam obficie strumieniem zimnej wody. Wypłukaną kaszę przesypuję do garnka i zalewam ją zimną wodą w proporcji 1:3 czyli 1 miarkę kaszy zalewam 3 miarkami wody. Do wody wsypuję płaską łyżeczkę soli.
3. Garnek z kaszą przykrywam pokrywką i stawiam na małym ogniu. Gotuję około 25 – 30 minut do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. W tym czasie nie mieszam kaszy i nie podnoszę pokrywki garnka.
4. Gotową kaszę odstawiam do wystygnięcia.
GARNEK DO GOTOWANIA KASZY
Przy gotowaniu kaszy na sypko istotny jest wybór garnka. Ważne aby był to garnek w którym nic nie przywiera do jego dna i się nie przypala. Ja wykorzystuję
Garnek z powłoką DIAMOND Kohersen Black Cube 20 cm, 2,8 l
Jest on pokryty odporną na zarysowania powłoką BLACK CUBE, która swoją strukturą przypomina plaster miodu. Zapobiega ona przywieraniu potraw oraz wyjątkowo efektywnie rozprowadza ciepło na całej powierzchni użytkowej naczynia.
BURAKI
Od buraków odcinam botwinkę (liście i ich łodyżki),
wsadzam je do wody. Stoją sobie niczym bukiet kwiatów na moim kuchennym blacie.
Wykorzystam je później jak liście sałaty na przykład do robienia różnych
sałatek, jako dodatek do domowych burgerów czy jako jarzynę do obiadu (z dodatkiem pokrojonych małosolnych, posiekanej natki pietruszki i dodatkiem odrobiny oliwy smakują genialnie). Poznajcie również nasz przepis na
Wytrawną sałatkę z owocami i serem halloumi
Buraków nie obieram. Wkładam je do garnka, zalewam wodą i gotuję około 20 minut (aż zmiękną). Po ugotowaniu przelewam je zimną wodą, ściągam z nich skórkę (praktycznie sama odchodzi) i studzę.
MARYNOWANIE BURAKÓW
W naczyniu mieszam wszystkie składniki marynaty i wrzucam do niej pokrojone w cieniutkie plasterki buraki (większe plastry buraków kroję wcześniej na pół). Tak przygotowane buraki pozostawiam na minimum 30 minut aby nabrały smaku.
W PRAKTYCE
Zawsze przygotowuję większą ilość marynowanych buraków. Są wybornym dodatkiem do wielu dań. Przechowuję je w lodówce przez 3 – 4 dni.
MARYNOWANE BURAKI – PRZETWORY DOMOWE
Buraki marynuję również w słoikach. To jedne z moich ulubionych przetworów na zimę. Przepis podam Wam w najbliższym czasie.
MARCHEWKA
Marchewkę krótko gotuję (młodej wystarczy 10–15 minut). Obieram ją po wystudzeniu i kroję w plasterki.
CEBULA
Czerwoną cebulę kroję w bardzo cienkie
półkrążki. Wrzucam je do miseczki z marynatą (ocet jabłkowy, woda, olej, sól i
cukier) i pozostawiam na minimum 30 minut. W tym czasie kilkakrotnie mieszam.
FASOLKA SZPARAGOWA
Fasolkę myję, odcinam jej końcówki i gotuję w
lekko osolonej wodzie. Wystudzoną kroję na kawałki długości około 2,5 cm.
BÓB
Bób krótko gotuję wrzucając go do gotującej się, lekko osolonej wody. Młody jest gotowy już po 3–4 minutach (starszy potrzebuje chwilkę dłużej na ugotowanie). Gotowy bób przelewam zimną wodą, czekam aż przestygnie i obieram z łupinek.
SOS DO SAŁATKI Z PĘCZAKU
W miseczce mieszam 3 łyżki oliwy z 2 łyżkami marynaty z buraków.
SAŁATKA Z PĘCZAKU I LETNICH WARZYW
Do miski przekładam wystudzoną kaszę i dodaję do niej przygotowane wcześniej składniki: pokrojoną marchewkę, fasolkę szparagową, obrany bób, odsączoną z marynaty cebulę czerwoną, pokrojone zioła (natkę pietruszki, koperek, świeżą miętę i zieloną cebulkę). Dodaję sos i całość mieszam.
Sałatkę dzielę na 3 porcje. Do każdej dodaję marynowane buraki odsączone z zalewy oraz młode listki botwinki.
Artykuł jest częścią naszego projektu LUNCHBOX DO PRACY CZYLI DOMOWA DIETA PUDEŁKOWA i powstał we współpracy z marką Kohersen
sałatka z pęczaku i letnich warzyw
Komentarze
Prześlij komentarz