ZUPA KREM Z SOCZEWICY
ZUPA KREM Z SOCZEWICY
Zupa z czerwonej soczewicy
Zacznę od tego, że bardzo lubię zupy. Smakują mi zarówno te tradycyjne, gotowane według babcinych przepisów, jak i te tworzone z większą fantazją charakterystyczną dla nurtu fusion. Kojarzą mi się z domem, rodziną i spokojem. Nigdy mi się nie nudzą, bo przyrządzam je z sezonowych składników i o każdej porze roku smakują przez to nieco inaczej. Latem gęsta zupa staje się jednogarnkowym daniem obiadowym sycąc, dodając energii i nawadniając jednocześnie, a zimą i jesienią jest najprzyjemniejszym sposobem na rozgrzanie żołądka.
PROJEKT ON I ONA W KUCHNI
Lubimy z mężem wspólnie gotować i lubimy się też w kuchni wzajemnie zaskakiwać. Mając nieco inne podejście do gotowania, od czasu do czasu, realizujemy nasz projekt ON I ONA W KUCHNI. Przy jego tworzeniu mamy sporo zabawy.
Jedna baza podstawowych produktów trafia na nasz kuchenny stół. Wyznaczamy sobie jeden temat przewodni, przed gotowaniem rozmawiamy robiąc wspólnie
zakupy - mamy wiec na starcie gotowania te same produkty i inspiracje, a i tak w efekcie końcowym powstają dwie kulinarne
interpretacje, czyli dwa różne dania przygotowane z tych samych bazowych
składników. Projektem tym zachęcamy was do
kulinarnych eksperymentów, do tego by przepis traktować jedynie jako inspirację
dla własnej kulinarnej fantazji.
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Tym razem tematem przewodnim w naszym projekcie ON I ONA W KUCHNI była zupa z czerwonej soczewicy.
Okazuje się, że z tych samych składników można przygotować zupełnie różne zupy. Różnią się nie tylko smakiem i konsystencją, ale również techniką gotowania i czasem niezbędnym do ich przygotowania.
ANNA: Cenię sobie wygodę i oszczędność czasu. Gotując zawsze staram się w maksymalnym stopniu wykorzystywać roboty i urządzenia kuchenne. W tej edycji naszego projektu przygotowałam zupę krem z czerwonej soczewicy w blenderze gotującym. Minimalizuje on stopień mojego zaangażowania w proces gotowania, dając mi jednocześnie maksimum satysfakcji z przyrządzonych w nim posiłków. (Taką zupę możecie również ugotować w garnku i później zmiksować blenderem żyrafowym.)
PIOTR: W kuchni jestem większym tradycjonalistą niż Ania. Gotując zupę z czerwonej soczewicy sięgnąłem więc po garnek. Wybrałem jednak zaawansowany technologicznie model, w którym nic się nie przypala. Ja też cenię nowe technologie dbające o nasze zdrowie i środowisko naturalne. Poświęciłem więcej czasu na przygotowanie składników, na ich dokładniejsze krojenie, ale w efekcie miałem możliwość przyrządzić jednorazowo większą ilość pysznej zupy niż Ania (ją ograniczyła pojemność kielicha blendera) i nie musiałem kolejnego dnia gotować.
ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY SKŁADNIKI
* 110 g czerwonej soczewicy
* 480 g warzyw (waga podana po obraniu); w tym:
- 180 g ziemniaków
- 90 g marchewki
- 50 g pietruszki
- 60 g selera
- 100 g pora
* 800 ml wody albo bulionu z pieczonych warzywnego lub mięsnego
* 1 łyżka oliwy z oliwek - dodajemy ją gdy zupę gotujemy na wodzie (w przygotowanym wcześniej bulionie wegetariańskim lub mięsnym jest tłuszcz i nie trzeba go już dodawać).
* przyprawy
- 1 papryczka chili lub 1 łyżeczka ostrego sosu np. Sambal Oelek
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku (przygotowując zupę na wywarze warzywnym lub mięsnym należy wziąć pod uwagę przyprawy dodane już do bulionu)
* dodatki
- 150 g wędzonego boczku pokrojonego w słupki
- natka pietruszki
- groszek ptysiowy
Zależnie od preferencji zupę krem z soczewicy możecie przygotować na mięsnym lub warzywnym bulionie.
BULION Z PIECZONYCH WARZYWNY SKŁADNIKI
- 4 marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1/2 dużego selera (lub 1 mały)
- 2 cebule w łupinach
- 1 por
- 1 główka czosnku pozostawiona w łupinach
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek do skropienia warzyw
- dodatkowo kilka pomidorków koktajlowych
- przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe
Dokładny opis i wszystkie sekrety przygotowania pysznego bulionu z pieczonych warzyw znajdziecie NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA
BULION MIĘSNY SKŁADNIKI
- 1 ćwiartka kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 1/2 pora
- sól, pieprz, liść laurowy, świeży lubczyk
Taki bulion gotuję nie tylko specjalnie jako podstawę zupy z soczewicy. Przyrządzam go w większej ilości (wykorzystując proporcjonalnie więcej składników) mniej więcej raz w
tygodniu z myślą o daniach, które dzięki niemu będę mogła później łatwiej i szybciej
przygotować w kolejnych dniach.
Gotowy bulion przechowuję w pudełku
próżniowym (by dłużej zachował świeżość) lub po wcześniejszym
zredukowaniu zamrażam go w dużych pojemnikach na lód (co jest bardzo
praktyczne, bo takie domowe kostki bulionowe wystarczy
potem tylko dorzucić do gotującej się potrawy by
błyskawicznie wzbogacić jej smak i zintensyfikować aromat).
BULION MIĘSNY WYKONANIE
Mięso wkładam do zimnej i
nieposolonej wody. Bulion gotuję na bardzo małym ogniu. Stosując te trzy proste zasady ugotujecie zawsze pyszny rosół lub bulion. Warzywa (marchewkę, pietruszkę,
seler i pora) dodaję później (około 30 minut po zagotowaniu się wody z drobiem) bo mają delikatniejszą strukturę
niż mięso. Wygotowanie z nich składników smakowych zajmuje mniej czasu. W tym samym momencie dodaję do bulionu pieprz, liść laurowy i lubczyk. Solę na samym końcu, dopiero po zakończeniu gotowania bulionu.
ZUPA KREM Z SOCZEWICY GOTOWANA W BLENDERZE KOHERSEN
Obrane warzywa kroję na kawałki i przekładam do szklanego kielicha blendera Kohersen, w którym jednorazowo można przygotować 1400 ml pysznej zupy. Łączna waga wykorzystanych warzyw nie powinna przekraczać 480 g. Pozwala to na przygotowanie kremowej zupy o idealnej gęstości i konsystencji.
Do warzyw dosypuję 110 g czerwonej soczewicy i wlewam około 800 ml ugotowanego wcześniej bulionu lub wody. Przy gotowaniu gorącej zupy lub sosu objętość dodanych do kielicha produktów nie może przekraczać 1400 ml (ten graniczny poziom jest wyraźnie zaznaczony na szklanym kielichu urządzenia).
Gotując kremową zupę z czerwonej soczewicy wykorzystuję automatyczny trybu pracy wybierając program "zupa krem". Reszta dzieje się już automatycznie bez naszego udziału. Możecie spokojnie zająć się inną pracą, a w tym czasie blender gotujący przygotuje dla Was aksamitnie gładką, cudownie aromatyczną, pyszną i pożywną zupę. Nic się nie przypali i nie wykipi nawet jeśli w tym czasie zrobicie sobie drzemkę.
ZUPA KREM Z SOCZEWICY GOTOWANA W GARNKU
Taką zupę możecie również ugotować w garnku i później zmiksować
blenderem żyrafowym. Obrane warzywa przed dodaniem do zupy należy pokroić w równą, drobną kostkę.
NAJLEPSZE DODATKI DO ZUPY Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Zupa z czerwonej soczewicy najlepiej smakuje z dodatkiem
zrumienionego na suchej patelni boczku wędzonego pokrojonego w słupki oraz groszku ptysiowego i posiekanej natki pietruszki.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
Blender gotujący Kohersen NB800A, 800 W, 1,75 l
BLENDER KOHERSEN Z FUNKCJĄ GOTOWANIA - WIELOFUNKCYJNOŚĆ I WSZECHSTRONNOŚĆ UŻYTKOWANIA
Wielofunkcyjność to cecha najlepszych urządzeń kuchennych. Pozwala na zaoszczędzenie i miejsca w kuchni i naszego wolnego czasu. Blender gotujący Kohersen potrafi znacznie więcej niż zwykły blender. To jedno urządzenie umożliwia przygotowanie zup oraz ciepłych i zimnych napojów, a także musów o różnej konsystencji i gęstości. Dzięki niemu z łatwością robię pyszne, zdrowe i świeże zupy-krem, sorbety, pasty kanapkowe, sosy, smoothie, koktajle i napoje. W znaczący sposób ułatwia wprowadzenie i utrzymanie zdrowej diety. Sprzęt posiada zespół noży o 6 ostrzach wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które zapewniają idealnie gładką konsystencję każdego dania. Blender gotujący Kohersen wyposażony został w silnik o mocy 800 W dający temu urządzeniu prędkość 22 000 obrotów na minutę.
Do wyboru mamy 10 poziomów prędkości, 3 poziomy podgrzewania, i 6 automatycznych trybów pracy: „Sok”, „Pulpa”, „Gęsta zupa”, „Zupa krem”, „Sorbet”, „Podgrzewanie”. Wystarczy przekręcić pokrętło, aby wybrać odpowiedni tryb pracy lub skorzystać z manualnego wyboru prędkości miksowania i dopasować ją do swoich aktualnych potrzeb.
BEZPIECZEŃSTWO DLA NASZEGO ZDROWIA
BPA FREE - urządzenie wykonano z materiałów nie zawierających szkodliwego dla naszego zdrowia BPA czyli bisfenolu A. Jest to organiczny związek chemiczny z grupy fenoli, stosowany często do produkcji tworzyw sztucznych. Badania naukowe potwierdzają jego potencjalnie negatywny wpływ na nasz organizm. Może on powodować zakłócanie pracy układu hormonalnego i nerwowego, wpływać na działanie układu rozrodczego oraz tarczycy, a także może wywoływać między innymi bezpłodność, otyłość, cukrzycę oraz przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych.
Wszystko to czyni blender gotujący Kohersen świetnym pomocnikiem dla rodziców. W szybki i łatwy sposób można przygotować w nim zdrowe posiłki dla niemowląt.
Ze względu na brak obecności BPA w blenderze gotującym Kohersen można bezpiecznie przygotowywać posiłki nawet dla niemowląt.
ŁATWOŚĆ I WYGODA UŻYTKOWANIA
Blender gotujący Kohersen jest łatwy i wygodny w użytkowaniu i obsłudze. Ma intuicyjny w opanowaniu panel sterowania z wygodnym pokrętłem oraz wyświetlaczem OLED.
Szklany kielich urządzenia o pojemności 1.75 litra jest wyjątkowo odporny na uszkodzenia.
Urządzenie jest bardzo łatwe w czyszczeniu. Wystarczy wlać wodę wraz z detergentem do mycia naczyń do brudnego kielicha (nie przekraczając połowy maksymalnej pojemności), nacisnąć kilkukrotnie przycisk Pulse, wypłukać kielich pod bieżącą wodą i gotowe.
Jednorazowo w blenderze można ugotować jedynie 1400 ml zupy, co może być niewystarczającą ilością dla dużej rodziny.
Artykuł
powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Kohersen
zupa krem z soczewicy
Komentarze
Prześlij komentarz