OGÓRKI Z KURKUMĄ I CURRY
OGÓRKI Z KURKUMĄ I CURRY
Sałatka z ogórków w indyjskiej zalewie
Ogórki z kurkumą i curry to bardzo aromatyczna, przyjemnie wyważona w smaku słodko-kwaśna sałatka, która jest świetnym dodatkiem do obiadu lub kanapek. Przepis jest bardzo prosty. Jego przygotowanie nie sprawi wam trudności.
PRZETWORY DOMOWE Z OGÓRKÓW
Sezon ogórkowy trwa w pełni. Na przełomie lipca i sierpnia w mojej kuchni królują przetwory z ogórków.
OGÓRKI Z KURKUMĄ I CURRY
3 kg ogórków
ZALEWA
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki octu 10%
- 400 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżka kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
OGÓRKI Z KURKUMĄ I CURRY
Ogórki myję. Nieobrane kroję w plasterki i przekładam do dużej miski kuchennej lub garnka.
W drugim garnku przygotowuję zalewę. Wlewam wodę, ocet, musztardę, miód i aromatyczne przyprawy. Całość zagotowuję pod przykryciem; mieszam, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.
Gorącą zalewę wlewam na pokrojone ogórki, mieszam, przykrywam pokrywką i odstawiam na 4 godziny.
Ogórki przekładam do starannie umytych, wyparzonych słoików, dopełniam je zalewą, dokładnie zakręcam.
OGÓRKI Z KURKUMĄ I CURRY PASTERYZOWANIE
Na dno garnka kładę kuchenną ściereczkę (zapobiega to pękaniu słoików). Układam na niej słoiki z sałatką ogórkową w indyjskiej zalewie tak aby ne dotykały się wzajemnie. Wlewam zimną wodę. Jej poziom ma sięgać 1 cm poniżej zakrętek. Doprowadzam wodę do wrzenia gotując na małym ogniu. Słoiki pasteryzuję przez 5 minut licząc od chwili zagotowania.
Poznajcie również nasz przepis na pyszne
ogórki z kurkumą i curry
Komentarze
Prześlij komentarz