SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM
SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM
Pyszna sałatka z czarnego ryżu, pieczonej papryki, zielonego groszku i oliwek
Podstawą tej pysznej sałatki jest włoski, pełnoziarnisty ryż czarny. Z pieczoną czerwoną papryką, zielonym groszkiem cukrowym i oliwkami tworzy na talerzu kompozycję, która kusi nie tylko swoim smakiem i aromatem, ale również feerią żywych barw. Sałatka z czarnym ryżem smakuje wybornie o każdej porze dnia. Może być dodatkiem do pełnowartościowego śniadania, doskonałym obiadem zabranym do pracy w lunchboxie czy pożywnym daniem na kolacje.
SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM SKŁADNIKI
- czarny ryż - 1 miarka o pojemności 200 ml
- 3 czerwone papryki
- 2 łyżki pokrojonych w plastry zielonych oliwek
- 100 g zielonego groszku (w sezonie wybierzcie świeży groszek, a poza sezonem mrożony)
- 100 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej (w sezonie wykorzystajcie świeżą, a poza sezonem mrożoną)
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 50 g sera Parmigiano Reggiano - wybrałam włoski parmezan dojrzewający 30 miesięcy
- kilka listków sałaty rzymskiej
- kilka listków świeżej bazylii
SOS
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Włoskie produkty wykorzystane w sałatce z czarnym ryżem (oliwa z oliwek Toscano IGP Farchioni, ser parmezan 30 miesięcy Parmigiano Reggiano, zielone oliwki krojone Coelsanus, pełnoziarnisty czarny ryż Gallo) znajdziecie w sklepie SCHRONISKO BUKOWINA
NAJWAŻNIEJSZY JEST PRODUKT
Niezależnie od tego co gotujecie, to zawsze najważniejszy jest produkt. Jego jakość, świeżość, pochodzenie i oryginalność decydują o smaku, aromacie, walorach odżywczych i wyglądzie waszego dania. Tu nie ma kompromisów. Z produktu złej jakości nie przygotujecie dobrego dania. Dobry przepis to nie wszystko. Sekretem dobrej kuchni są dobre składniki. Podrabiany
parmezan nigdy nie będzie smakował jak oryginalny włoski ser. Włoskie produkty uznawane na całym świecie za synonim doskonałości i
autentyczności są często podrabiane. Z danych
organizacji włoskich rolników Coldiretti wynika, że parmezan jest najczęściej
kradzionym i podrabianym serem na świecie. Choć brzmi to wręcz niewiarygodnie,
to w 2014 roku działacze Coldiretti odnotowali, że po raz pierwszy
produkcja podróbek parmezanu i pokrewnego mu sera z północy Włoch o nazwie
Grana Padano była na świecie wyższa od ilości wyprodukowanych oryginalnych
produktów. To właśnie dlatego tak ważne jest by znać pochodzenie produktów, które trafiają na nasz stół i wybierać właściwie ich dostawców.
SKLEP SCHRONISKO BUKOWINA
Schronisko Bukowina prowadzi restaurację, sklep internetowy, oraz hurtownię produktów włoskich. Jest bezpośrednim importerem włoskich produktów. Pochodzą one z pewnych źródeł, trafiają do tego sklepu prosto od producentów. Kupicie tu sery ze sprawdzonych serowarni, gdzie cały proces wytwarzania odbywa się pod ścisłą kontrolą – od etapu wypasania krów, aż po sezonowanie sera. Oliwy i przetwory w słoikach sprowadzają bezpośrednio od włoskich plantatorów. Cenią sobie lokalne wyroby, dlatego w sklepie Schronisko Bukowina nie znajdziecie produktów z masowej produkcji. Standardem przy zamówieniu do godziny 13:00 jest dostawa do klienta następnego dnia roboczego. Nieważne, czy jesteś z Krakowa, Katowic, Wrocławia, Gdańska czy Lublina - Schronisko Bukowina stara się, aby najlepsze produkty trafiły do Ciebie już na następny dzień!
SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM
Jej podstawą jest pełnoziarnisty ryż czarny - Gallo. Uprawiany jest on głównie na polach ryżowych Piemontu oraz w dolinie Tirso na Sardyni. Powstał poprzez skrzyżowanie chińskiego czarnego ryżu z włoskim ryżem risotto. Jego ziarna są duże i sycące, mają lekko orzechowy smak. Zawierają więcej cennych białek, witamin, składników mineralnych i aminokwasów egzogennych w porównaniu do białego ryżu. Czarny ryż wyróżnia, spośród wszystkich odmian ryżu, największa zawartość antyoksydantów w ziarnach. Czarny ryż ma niski indeks glikemiczny (po jego spożyciu nie pojawia się gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi).
CZARNY RYŻ - SPOSÓB GOTOWANIA
Czarny ryż gotuję zgodnie ze wskazaniami umieszczonymi na opakowaniu produktu - zalewam go wodą w proporcjach 1:2 (czyli 1 miarka ryżu i 2 miarki wody), dodaję 1/4 łyżeczki soli i gotuję pod przykryciem przez 18 minut.
W czasie gotowania czarny ryż nieznacznie zmienia barwę z czarnej na ciemnofioletową.
PIECZENIE CZERWONEJ PAPRYKI
Piekarnik rozgrzanym do 200 stopni C.
Papryki kroję na połówki. Wycinam z nich gniazda nasienne i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wkładam do rozgrzanego piekarnika na 25-30 minut. Upieczone papryki powinny być miękkie, a ich skórka lekko przypalona.
Gorące papryki wkładam do miski i niezwłocznie przykrywam ją szczelnie folią spożywczą. Kiedy przestygną ściągam folię z miski i zdejmuję skórkę z papryki. Nie jest to trudne zadanie, wystarczy ją w jednym miejscu leciutko podważyć i praktycznie sama schodzi z papryki.
Tak przygotowane papryki kroję w paski.
ZIELONY GROSZEK - GOTOWANIE
Zielony groszek wrzucam do wrzącej, lekko posolonej wody i gotuję 3 do 5 minut aż zmięknie. Ugotowany groszek odcedzam i przelewam na sitku zimną wodą co zatrzymuje dalszy proces gotowania (nie chcę by stał się za miękki).
FASOLKA SZPARAGOWA - GOTOWANIE
Świeżą fasolkę szparagową myję pod bieżącą wodą. Z każdego strąka odcinam ogonki sprawdzając przy tym czy nie ciągnie się za nimi łyko (w razie potrzeby staram się je usunąć).
Fasolkę wkładam do zimnej, lekko posolonej wody. Czas gotowania należy kontrolować wyławiając po paru minutach strąk i próbując go:
Fasolka żółta: 5-12 minut od zagotowania wody
Fasolka zielona: 8-18 minut od zagotowania wody
Fasolkę mrożoną gotuję zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu wrzucając ją do wrzącej wody.
Ugotowaną, przestudzoną fasolką kroję na kawałki o długości około 2 cm.
LIŚCIE BAZYLII
Świeże liście bazylii drobno siekam.
PARMEZAN
Ser skrobię ostrym nożem tworząc szerokie wióry.
SOS DO SAŁATKI Z CZARNYM RYŻEM
Włoskie oliwy stanowią niezastąpioną bazę smaku i aromatu sosu do sałatki z czarnym ryżem. Wybierajcie zawsze te, które posiadają certyfikat IGP (Indicazione Geografica Protetta), który potwierdza pochodzenie i jakość produktu.
W miseczce mieszam wszystkie składniki sosu.
SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM - PODANIE
Do miski przekładam ugotowany, wystudzony czarny ryż. Dodaję ugotowany zielony groszek, fasolkę szparagową i pokrojone w plastry, aromatyczne zielone oliwki.
Dodaję pokrojoną w paski pieczona paprykę, plastry pomidorków koktajlowych, posiekaną bazylię oraz plastry parmezanu. Całość polewam sosem, mieszam i dekoruję liśćmi sałaty rzymskiej.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
Artykuł powstał w ramach współpracy reklamowej z marką SCHRONISKO BUKOWINA.
sałatka z czarnym ryżem
Pyszny posiłek to najlepszy sposób na poprawę humoru!
OdpowiedzUsuń