SAŁATKA Z OGÓRKÓW, MARCHEWKI I CEBULI
SAŁATKA Z OGÓRKÓW, MARCHEWKI I CEBULI
Tradycyjna sałatka na zimę z ogórków, marchewki i cebuli
Półki w piwnicy zapełniamy powoli przetworami.
Ogórków kiszonych robimy zdecydowanie najwięcej. Kiszonki to samo zdrowie. Obok nich stoją już rzędy słoików z sałatką z ogórków, marchewki i cebuli, ogórków konserwowych oraz moich ulubionych pikantnych ogórków z czosnkiem i ostrą papryką.
SAŁATKA Z OGÓRKÓW, MARCHEWKI I CEBULI
SAŁATKA Z OGÓRKÓW, MARCHEWKI I CEBULI
Ogórki kroję na plasterki o grubości około 3 mm; gdy są niewielkie, młode nie obieram ich ze skórki. Zasypuję je 3 łyżkami soli, dokładnie mieszam.
Marchewkę ścieram na tarle o grubych oczkach, dodaję do niej ½ łyżeczki soli, mieszam.
Cebulę kroję w cieniutkie piórka lub półkrążki, wsypuję do niej ½ łyżki soli, mieszam.
Nasolone warzywa odstawiam na 4 - 5 godzin.
Słoiki bardzo dokładnie myję i wyparzam.
Przygotowuję zalewę: do dużego garnka wlewam ocet, wodę, wsypuję cukier oraz ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i gorczycę. Zalewę zagotowuję pod przykryciem i wrzucam do niej kolejno wcześniej pokrojone i nasolone warzywa: ogórki, cebulę oraz startą marchewkę (wcześniej odciskam je z soku który puściły pod wpływem działania soli). Wszystkie składniki sałatki bardzo dokładnie mieszam w garnku. Całość zagotowuję.
Wrzącą sałatkę przekładam do wyparzonych słoików, dolewam do pełna gorącą zalewę i niezwłocznie zakręcam.
Nie pasteryzuję już słoików z sałatką.
PODZIEL SIĘ PRZEPISEM
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
Komentarze
Prześlij komentarz