SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM
SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM
Owocowa sałatka z grillowanym serem.
Na pożegnanie lata stawiam na stole pyszną sałatkę z grillowanym serem. Łączę w niej soczystość i świeżość dojrzałych w pełnym słońcu owoców z lekką pikanterią marynowanych warzyw. Czarny, młotkowany pieprz i wyjątkowy sos dodają jej charakteru.
Sałatka z grillowanym serem świetnie smakuje jako dodatek do mięs z grilla.
Pamiętajcie, że to ostatnia chwila by w tym roku przygotować tę sałatkę z prawdziwym oscypkiem. Ten ręcznie robiony na Podhalu ser owczy wytwarzany jest tylko od maja do połowy października, w okresie wypasu owiec na halach.
SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM
* 200 g sera odpowiedniego do grillowania - doskonale sprawdzi się w tej roli oscypek, ser górski lub ser halloumi
* 200 g sałaty - wybierzcie mieszankę różnych gatunków
* 2 duże, soczyste pomarańcze
* 1 ananas świeży lub 1 puszka ananasa w plastrach
* 5 moreli lub 2 brzoskwinie
* 100 g malin
* 2 marynowane buraki (przepis znajdziecie poniżej)
MARYNATA DO BURAKÓW
- 3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka wody1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu lub cukru1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
SOS DO SAŁATKI Z GRILLOWANYM SEREM
- 3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki marynaty w której buraki nabierały smaku
DODATKI DO SAŁATKI Z GRILLOWANYM SEREM
pieprz młotkowany (lub grubo mielony)
świeże listki mięty
Wyborną oliwę z oliwek Toscano IGP Farchioni oraz ser odpowiedni do grillowania znajdziecie w sklepie SCHRONISKO BUKOWINA
SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM WYKONANIE
Przygotowanie sałatki z grillowanym serem rozpoczynam od ugotowania i zamarynowania buraków.
BURAKI
Buraków nie obieram. Wkładam je do garnka, zalewam wodą i gotuję około 20 minut (aż zmiękną). Po ugotowaniu przelewam je zimną wodą, ściągam z nich skórkę (praktycznie sama odchodzi) i studzę.
MARYNOWANIE BURAKÓW
W naczyniu mieszam wszystkie składniki marynaty i wrzucam do niej pokrojone w cieniutkie plasterki buraki (większe plastry buraków kroję wcześniej na pół). Tak przygotowane buraki pozostawiam na minimum 30 minut aby nabrały smaku.
W PRAKTYCE
Zawsze przygotowuję większą ilość marynowanych buraków. Są wybornym dodatkiem do wielu dań. Przechowuję je w lodówce przez 3 – 4 dni.
ANANAS
Do tej sałatki możecie wykorzystać świeży owoc ananasa lub sięgnąć po owoce z puszki.
OBIERANIE ANANASA
1. Owoc ananasa kładę na desce i odcinam jego zielony pióropusz z liści oraz spód.
2. Teraz ananasa ustawiam pionowo na desce i ostrym nożem prowadzonym z góry na dół ścinam kolejne pasy skórki dookoła owocu.
3. Usuwam pozostałe na powierzchni owocu ciemne i twarde części.
4. Obrany owoc ananasa kroję w plastry.
5. Ze środka każdego plastra wycinam twardy rdzeń.
Plastry ananasa kroję na połówki i grilluję z obu stron na rozgrzanej, skropionej oliwą patelni.
GRILLUJĘ SER
Sięgam po ser odpowiedni do grillowania (może być to oscypek, ser górski lub ser halloumi) i kroję go w plastry.
Patelnie grillową rozgrzewam i skrapiam oliwą.
Układam na niej plastry sera i grilluję je z obu stron uzyskując apetyczne, złoto-rumiane paski na ich powierzchni.
Plastry sera zdejmujemy z patelni.
GRILLUJĘ MORELE (LUB BRZOSKWINIE)
Owoce kroję w cząstki i
kładę na rozgrzanej, skropionej oliwą patelni grillowej. Grilluję je
około 2 minuty z każdej strony. Nie należy tego procesu zbytnio przedłużać, aby owoce zbytnio nie zmiękły. Cukry mają się jedynie lekko
skarmelizować, a smak owoców nabrać większej wyrazistości.
FILETUJĘ POMARAŃCZE
Ostrym nożem wykrawam zgrabne cząstki soczystych owoców pozbawiając je albedo (białej części skórki) oraz błonek. W tym celu:
1. Myję i sparzam wrzącą wodą skórkę pomarańczy.
2. Ostrym nożem ścinam skórkę na czubku i spodzie owoców.
3. Pomarańcze kładę na desce. Teraz ścinam skórkę na granicy miąższu, tak kierując nóż z góry na dół, by zachować kulisty kształt owocu.
4. Pomarańczę biorę do ręki i kolejno wycinam zgrabne, soczyste cząstki spomiędzy błonek owocu.
SOS DO SAŁATKI Z GRILLOWANYM SEREM
W miseczce mieszam 3 łyżki oliwy z oliwek z 2 łyżkami marynaty z buraków.
SKŁADANIE SAŁATKI Z GRILLOWANYM SEREM
Na półmisku rozkładam porwane liście sałaty. Na nich układam plasterki marynowanych buraków, wyfiletowane cząstki pomarańczy, grillowane kawałki moreli oraz grillowane plastry sera i ananasa. Całość obsypuję malinami, listkami aromatycznej mięty, młotkowanym pieprzem i skrapiam sosem.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Schronisko Bukowina.
sałatka z grillowanym serem
Komentarze
Prześlij komentarz