TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM

sałatka z grillowanym serem

SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM

Owocowa sałatka z grillowanym serem.

Na pożegnanie lata stawiam na stole pyszną sałatkę z grillowanym serem. Łączę w niej soczystość i świeżość dojrzałych w pełnym słońcu owoców z lekką pikanterią marynowanych warzyw. Czarny, młotkowany pieprz i wyjątkowy sos dodają jej charakteru. 

Sałatka z grillowanym serem świetnie smakuje jako dodatek do mięs z grilla. 

sałatka z grillowanym serem

Pamiętajcie, że to ostatnia chwila by w tym roku przygotować tę sałatkę z prawdziwym oscypkiem. Ten ręcznie robiony na Podhalu ser owczy wytwarzany jest tylko od maja do połowy października, w okresie wypasu owiec na halach.


sałatka z grillowanym serem

SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM

* 200 g sera odpowiedniego do grillowania - doskonale sprawdzi się w tej roli oscypek, ser górski lub ser halloumi

* 200 g sałaty - wybierzcie mieszankę różnych gatunków

* 2 duże, soczyste pomarańcze

* 1 ananas świeży lub 1 puszka ananasa w plastrach

* 5 moreli lub 2 brzoskwinie

* 100 g malin

* 2 marynowane buraki (przepis znajdziecie poniżej)

MARYNATA DO BURAKÓW

  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka wody1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka miodu lub cukru1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

SOS DO SAŁATKI Z GRILLOWANYM SEREM

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki marynaty w której buraki nabierały smaku

DODATKI DO SAŁATKI Z GRILLOWANYM SEREM

  • pieprz młotkowany (lub grubo mielony)

  • świeże listki mięty

 

Wyborną oliwę z oliwek Toscano IGP Farchioni oraz ser odpowiedni do grillowania znajdziecie w sklepie SCHRONISKO BUKOWINA


sałatka z grillowanym serem

SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM WYKONANIE

Przygotowanie sałatki z grillowanym serem rozpoczynam od ugotowania i zamarynowania buraków.

BURAKI

Buraków nie obieram. Wkładam je do garnka, zalewam wodą i gotuję około 20 minut (aż zmiękną). Po ugotowaniu przelewam je zimną wodą, ściągam z nich skórkę (praktycznie sama odchodzi) i studzę.

MARYNOWANIE BURAKÓW

W naczyniu mieszam wszystkie składniki marynaty i wrzucam do niej pokrojone w cieniutkie plasterki buraki (większe plastry buraków kroję wcześniej na pół). Tak przygotowane buraki pozostawiam na minimum 30 minut aby nabrały smaku.

W PRAKTYCE

Zawsze przygotowuję większą ilość marynowanych buraków. Są wybornym dodatkiem do wielu dań. Przechowuję je w lodówce przez 3 – 4 dni.

 

sałatka z grillowanym serem

ANANAS 

Do tej sałatki możecie wykorzystać świeży owoc ananasa lub sięgnąć po owoce z puszki.

OBIERANIE ANANASA


1. Owoc ananasa kładę na desce i odcinam jego zielony pióropusz z liści oraz spód.
2. Teraz ananasa ustawiam pionowo na desce i ostrym nożem prowadzonym z góry na dół ścinam kolejne pasy skórki dookoła owocu. 

3. Usuwam pozostałe na powierzchni owocu ciemne i twarde części.
4. Obrany owoc ananasa kroję w plastry.
5. Ze środka każdego plastra wycinam twardy rdzeń.

Plastry ananasa kroję na połówki i grilluję z obu stron na rozgrzanej, skropionej oliwą patelni.

 

GRILLUJĘ SER


Sięgam po ser odpowiedni do grillowania (może być to oscypek, ser górski lub ser halloumi) i kroję go w plastry.

Patelnie grillową rozgrzewam i skrapiam oliwą.

Układam na niej plastry sera i grilluję je z obu stron uzyskując apetyczne, złoto-rumiane paski na ich powierzchni.

Plastry sera zdejmujemy z patelni.

GRILLUJĘ MORELE (LUB BRZOSKWINIE)

Owoce kroję w cząstki i kładę na rozgrzanej, skropionej oliwą patelni grillowej. Grilluję je około 2 minuty z każdej strony. Nie należy tego procesu zbytnio przedłużać, aby owoce zbytnio nie zmiękły. Cukry mają się jedynie lekko skarmelizować, a smak owoców nabrać większej wyrazistości.

FILETUJĘ POMARAŃCZE

Ostrym nożem wykrawam zgrabne cząstki soczystych owoców pozbawiając je albedo (białej części skórki) oraz błonek. W tym celu:

1. Myję i sparzam wrzącą wodą skórkę pomarańczy.
2. Ostrym nożem ścinam skórkę na czubku i spodzie owoców.
3. Pomarańcze kładę na desce. Teraz ścinam skórkę na granicy miąższu, tak kierując nóż z góry na dół, by zachować kulisty kształt owocu.
4. Pomarańczę biorę do ręki i kolejno wycinam zgrabne, soczyste cząstki spomiędzy błonek owocu.

sałatka z grillowanym serem

SOS DO SAŁATKI Z GRILLOWANYM SEREM

W miseczce mieszam 3 łyżki oliwy z oliwek z 2 łyżkami marynaty z buraków.

SKŁADANIE SAŁATKI Z GRILLOWANYM SEREM

Na półmisku rozkładam porwane liście sałaty. Na nich układam plasterki marynowanych buraków, wyfiletowane cząstki pomarańczy, grillowane kawałki moreli oraz grillowane plastry sera i ananasa. Całość obsypuję malinami, listkami aromatycznej mięty, młotkowanym pieprzem i skrapiam sosem.


Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Schronisko Bukowina. 

sałatka z grillowanym serem
 sałatka z grillowanym serem 

 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI