TRYB JASNY/CIEMNY

SOK Z ARONII


sok z aronii

SOK Z ARONII

Domowy sok z aronii z niewielką ilością cukru 

W soku z aronii kryje się całe bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Warto go zrobić bo dzięki swoim właściwościom jest wsparciem dla naszego układu odpornościowego i wspiera prawidłowe widzenie (jest wykorzystywany w pro­fi­lak­ty­ce cho­rób oczu). Są w nim również zawarte sub­stan­cje ko­rzyst­nie wpły­wa­ją­ce na kon­dy­cję naszych na­czyń krwio­no­śnych.

Sok z aronii jest doskonałym uzupełnieniem codziennej, dobrze zbilansowanej diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym i w okresie przesilenia wiosennego. Jest pysznym dodatkiem do herbaty lub wody. Można nim również polać placki, racuchy, budyń czy owsiankę.

sok z aronii


Do świeżego, wypijanego na bieżąco soku z aronii lub soku owocowego z dodatkiem aronii nie dodaję cukru. Inaczej jest z przetworami. Przygotowując "na zimę" sok owocowy musimy go w jakiś sposób zabezpieczyć przed zepsuciem. Do wyboru mamy długą pasteryzację (która znacząco obniży ilość witamin w soku) albo dodatek cukru (który jest naturalnym konserwantem). Robiąc soki owocowe staram się maksymalnie skrócić czas ich gotowania i maksymalnie ograniczyć dodatek cukru. 

sok z aronii

Kiedy zrobić sok z aronii?

Sok z aronii można zrobić już późnym latem bo owoce zaczynają dojrzewać w połowie sierpnia, ale można też go przygotować późną jesienią. Jeśli pozwolimy im jak najdłużej pozostać na krzakach i dojrzewać będą bogatsze w antocyjany i naturalne cukry. Owoce aronii nie opadają po pierwszych przymrozkach, więc sok z aronii można zrobić nawet późną jesienią.

JAK ZROBIĆ SOK Z ARONII NA ZIMĘ

Składniki na sok z aronii

* 6 kg owoców aronii 
* 0,5 kg cukru
* sok wyciśnięty z 1 cytryny
* 10 liści czarnej porzeczki lub wiśni  (ich dodatek wzbogaca smak, ale nie jest konieczny)

Słoiki i butelki na sok z aronii

Robienie soku z aronii zaczynam od przygotowania słoików lub butelek na sok. Słoiki i zakrętki bardzo dokładnie myję. Słoiki wyparzam zanurzając je kolejno na 3 minuty w gotującej się wodzie. Na końcu wrzucam do gotującej się wody pokrywki słoików i wyławiam je po krótkiej chwili. Soki owocowe świetnie przechowują się w butelkach po czystej wódce. Takie butelki zakręcam niezwłocznie po ich opróżnieniu i odstawiam do późniejszego wykorzystania. Nie trzeba ich potem ani myć, ani wyparzać. Wystarczy wlać do nich wrzący sok owocowy, zakręcić i odstawić. Taki sok nie wymaga również pasteryzowania. Od kilkunastu lat tak robię i soki nigdy się nie psują. Takie ponowne wykorzystanie butelek wpisuje się w ideę nie marnowania zasobów #zerowest

Przemrażanie owoców aronii

Świe­że owoce aro­nii są lekko cierp­kie w smaku. Wiele osób zniechęca to do ich jedzenia. Chcąc pozbyć się tej cierp­ko­ści wystarczy owoce prze­mro­zić.  Owoce aronii dokładnie myję pod bieżącą wodą i obrywam je z szypułek. Tak przygotowane owoce przekładam do woreczków i umieszczam je w zamrażalniku na minimum 2 doby. Ten prosty zabieg znacząco po­pra­wia ich smak.

Przemrożone owoce wyjmuję z zamrażalnika, przesypuję je do miski kuchennej i pozostawiam do rozmrożenia.

sok z aronii

Sok z owoców aronii

Rozmrożone owoce przepuszczam partiami przez sokowirówkę ustawioną na tryb pracy pozwalający uzyskać klarowny sok. Aronia ma dużo bardzo drobnych pestek, co może skutkować koniecznością kilkukrotnego przepłukiwania z nich sitka urządzenia (wszystko zależnie od typu sokowirówki jaki posiadacie; nie zawsze jest to konieczne). Ja przed dalszą pracą przepłukuję sitko sokowirówki każdorazowo po napełnieniu się pojemnika z wytłokami czyli pozostałymi po wyciskaniu soku resztkami owoców Sok z aronii bardzo brudzi dłonie, więc warto tę czynność robić w rękawiczkach. Pozyskany sok powinien być klarowny. W razie potrzeby można przecedzić go przez gazę.

Uzyskany sok z aronii odstawiam na bok, a wytłoki z owoców przekładam do garnka. Dolewam do nich 1,5 litra wody, dodaję liście czarnej porzeczki i gotuję przez 10 minut licząc od chwili ich zagotowania by maksymalnie pozyskać kryjący się w nich sok. Odcedzam uzyskany wywar przez bardzo drobne sitko wyłożone dodatkowo gazą i łączę je z pozyskanym wcześniej czystym sokiem z aronii. Całość doprowadzam do wrzenia, dodaję sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz cukier do smaku (około 0,5 kg).  Sok ponownie zagotowuję i trzymając garnek na minimalnym ogniu nalewam wyparzoną wcześniej chochelką do butelek lub słoików. Niezwłocznie je zamykam i odstawiam do przestudzenia. Słoików i butelek z sokiem nie pasteryzuję.

sok z aronii


sok z aronii

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI