TRYB JASNY/CIEMNY

PASTY KANAPKOWE

pasty kanapkowe

PASTY KANAPKOWE

Kolorowe pasty kanapkowe to świetny sposób na urozmaicenie śniadań.

W jesienne, zamglone poranki stawiam na kolorowe śniadania; takie do schrupania. Żegnajcie nudne kanapki. Na stół wjeżdżają złociste, chrupiące tosty i pyszne pasty kanapkowe. Przygotowuję je dla całej rodziny raz na 2-3 dni i przechowuję w wyparzonych słoikach w lodówce. Do tego aromatyczna, owocowa herbata i mamy dużo energii by zacząć nowy dzień.


pasty kanapkowe

 HUMMUS Z BURAKIEM

  • 0,5 puszki lub słoika gotowanej ciecierzycy (około 100 g)

  • 1 mały burak pieczony lub gotowany

  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

  • 1 łyżka pasty tahini

  • 1,5 łyżki oliwy

  • 1 ząbek czosnku

  • sól do smaku

Buraka gotuję lub piekę. W kuchni ważne jest planowanie. Nie gotuję jednego buraka specjalnie do zrobienia pasty kanapkowej, ale robię to przy okazji przygotowywania innych dań na przykład dodaję o jeden więcej burak do garnka gdy gotuję buraczki do sałatki lub owijam burek w folię i wkładam go do piekarnika gdy piekę w nim mięso na obiad. To takie przygotowywanie posiłków w stylu meal prep, w którym chodzi o skrócenie czasu jaki musisz poświęcić na codzienne przygotowywanie posiłków

 

Buraka studzę i obieram. Odcedzam ciecierzycę i przekładam ją do kielicha blendera żyrafowego. Dodaję pokrojonego buraka, sok z cytryny, oliwę, sól, pastę tahini. Całość miksuję na najwyższych obrotach. Jeśli pasta wydaje się za gęsta - dodaję do niej 1 – 2 łyżki wody.


pasty kanapkowe

HUMMUS ZE SZPINAKIEM


  • 0,5 puszki lub słoika gotowanej ciecierzycy (około 100 g)
  • 3 garście świeżego szpinaku baby
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
pasty kanapkowe


Wszystkie składniki przekładam do kielicha blendera żyrafowego lub malaksera i miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej pasty i gotowe. Trwa to dosłownie 2 minuty.


pasty kanapkowe

PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW I OLIWEK


  • 0,5 szklanki suszonych pomidorów odsączonych z oleju
  • 1 łyżka oleju z zalewy z pomidorów
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pierz do smaku

Wszystkie składniki przekładam do kielicha blendera żyrafowego lub malaksera i miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej pasty.


pasty kanapkowe

PASTA JAJECZNA

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

pasty kanapkowe

Obrane jajka rozdrabniam na dużych oczkach tarła, dodaje do nich cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę, natkę pietruszki, majonez, musztardę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszam.


pasty kanapkowe
 

TOSTER KOHERSEN Z KOLEKCJI MODERN MATT

 

Pasty kanapkowe doskonale smakują na chrupiących, rumianych tostach. Do ich przygotowania wykorzystuję Toster Kohersen Modern Matt B088, 900 W

 

Toster Kohersen z Kolekcji Modern Matt perfekcyjnie łączy w sobie klasyczny design i staranność wykonania przez co jest prawdziwą ozdobą kuchni. Jest funkcjonalny, trwały. To proste w formie, eleganckie urządzenia ze stali nierdzewnej z lekko matowym wykończeniem, dostępne w trzech ponadczasowych kolorach. Ma dwie komory do dwustronnego opiekania kromek, łatwą do czyszczenia tackę na okruchy oraz trzy funkcje: 

- opiekanie

- ponowne podgrzewanie

- rozmrażanie

Za pomocą pokrętła można wybrać jeden z 7 poziomów opiekania,  a sygnalizacja LED wskazuje, który z nich jest w danej chwili aktywny. Przycisk "stop" pozwala na natychmiastowe przerwanie działania urządzenia. Pieczywo opiekane jest równomiernie i po osiągnięciu odpowiedniego stopnia przyrumienienia automatycznie podnoszone. Urządzenie wyłącza się samoczynnie.

 

A do takich tostów z pastami kanapkowymi zawsze podaję gorącą, pyszną herbatę jesienną.

 
pasty kanapkowe


Artykuł powstał w ramach współpracy reklamowej z marką KOHERSEN 

pasty kanapkowe

pasty kanapkowe 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI