PASTY KANAPKOWE
Kolorowe pasty kanapkowe to świetny sposób na urozmaicenie śniadań.
W jesienne, zamglone poranki stawiam na
kolorowe śniadania; takie do schrupania. Żegnajcie nudne kanapki. Na stół
wjeżdżają złociste, chrupiące tosty i pyszne pasty kanapkowe. Przygotowuję je
dla całej rodziny raz na 2-3 dni i przechowuję w wyparzonych słoikach w
lodówce. Do tego aromatyczna, owocowa herbata i mamy dużo energii by zacząć
nowy dzień.
0,5 puszki lub słoika gotowanej ciecierzycy (około 100 g)
1 mały burak pieczony lub gotowany
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżka pasty tahini
1,5 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Buraka gotuję lub piekę. W kuchni ważne jest planowanie. Nie gotuję jednego buraka specjalnie do zrobienia pasty kanapkowej, ale robię to przy okazji przygotowywania innych dań na przykład dodaję o jeden więcej burak do garnka gdy gotuję buraczki do sałatki lub owijam burek w folię i wkładam go do piekarnika gdy piekę w nim mięso na obiad. To takie przygotowywanie posiłków w stylu meal prep, w którym chodzi o skrócenie czasu jaki musisz poświęcić na codzienne przygotowywanie posiłków.
Buraka studzę i obieram. Odcedzam ciecierzycę i przekładam ją do kielicha blendera
żyrafowego. Dodaję pokrojonego buraka, sok z cytryny, oliwę, sól, pastę tahini.
Całość miksuję na najwyższych obrotach. Jeśli pasta wydaje się za gęsta -
dodaję do niej 1 – 2 łyżki wody.
HUMMUS ZE SZPINAKIEM
- 0,5 puszki lub słoika gotowanej ciecierzycy (około 100 g)
- 3 garście świeżego szpinaku baby
- 1 łyżka pasty tahini
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wszystkie składniki przekładam do kielicha blendera żyrafowego lub malaksera i
miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej pasty i gotowe. Trwa to dosłownie 2 minuty.
PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW I OLIWEK
- 0,5 szklanki suszonych pomidorów odsączonych z oleju
- 1 łyżka oleju z zalewy z pomidorów
- 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pierz do smaku
Wszystkie składniki przekładam do kielicha blendera żyrafowego lub malaksera i miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej pasty.
PASTA JAJECZNA
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 0,5 cebuli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- 0,5 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Obrane jajka rozdrabniam na dużych oczkach tarła, dodaje do nich cebulę
pokrojoną w bardzo drobną kostkę, natkę pietruszki, majonez, musztardę, sól i
pieprz. Całość dokładnie mieszam.
TOSTER KOHERSEN Z KOLEKCJI MODERN MATT
Pasty kanapkowe doskonale smakują na chrupiących, rumianych tostach. Do ich przygotowania wykorzystuję Toster Kohersen Modern Matt B088, 900 W
Toster Kohersen z Kolekcji Modern Matt perfekcyjnie łączy w sobie klasyczny design i staranność wykonania przez co jest prawdziwą ozdobą kuchni. Jest funkcjonalny, trwały. To proste w formie, eleganckie urządzenia ze stali nierdzewnej z lekko matowym wykończeniem, dostępne w trzech ponadczasowych kolorach. Ma dwie komory do dwustronnego opiekania kromek, łatwą do czyszczenia tackę na okruchy oraz trzy funkcje:
- opiekanie
- ponowne podgrzewanie
- rozmrażanie
Za pomocą pokrętła można wybrać jeden z 7 poziomów opiekania, a sygnalizacja LED wskazuje, który z nich jest w danej chwili aktywny. Przycisk "stop" pozwala na natychmiastowe przerwanie działania urządzenia. Pieczywo opiekane jest równomiernie i po osiągnięciu odpowiedniego stopnia przyrumienienia automatycznie podnoszone. Urządzenie wyłącza się samoczynnie.
A do takich tostów z pastami kanapkowymi zawsze podaję gorącą, pyszną herbatę jesienną.
Komentarze
Prześlij komentarz