POWIDŁA ŚLIWKOWE Z WĘGIEREK
POWIDŁA ŚLIWKOWE Z WĘGIEREK
Domowe powidła śliwkowe z węgierek pieczone w piekarniku.
Do zrobienia powideł śliwkowych z węgierek potrzebujecie jedynie dojrzałe śliwki węgierki oraz dobrej jakości, odpowiednio duży garnek, w którym nic się nie przypala (może być to również naczynie żaroodporne lub gęsiarka). Przygotowanie tradycyjnych powideł śliwkowych wymaga od nas dużo cierpliwości, ale jest to trud, który na pewno się opłaca. Nie ma lepszego dodatku do świątecznego piernika niż powidła śliwkowe. Ich dodatek jest też wręcz niezbędny gdy robimy staropolski bigos. Drożdżowa chałka z kruszonkę posmarowana powidłami każdemu poprawi humor.
Powidła śliwkowe z węgierek z tego przepisu są tak pyszne, że od razu zabierzecie się za przygotowanie drugiej ich partii.
JAKIE ŚLIWKI WYBRAĆ NA POWIDŁA ŚLIWKOWE
Do zrobienia idealnych powideł śliwkowych potrzebujecie dobrze dojrzałe, miękkie śliwki węgierki. Znawcy tematu twierdzą, że najlepsze będą późne śliwki, takie z już lekko pomarszczoną skórką u nasady. To one są w naturalny sposób najsłodsze.
O WYŻSZOŚCI POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH PIECZONYCH W PIEKARNIKU NAD POWIDŁAMI SMAŻONYMI NA KUCHENCE
Smażenie powideł na kuchence wymaga od nas wielogodzinnego stania nad nimi, poświęcenia im mnóstwa uwagi i niemal ciągłego mieszania ich żeby się nie przypaliły. To dość zniechęcająca wizja. Zdecydowanie wolę piec powidła w piekarniku co daje mi znacząco większą swobodę gospodarowania własnym czasem. Powidła pieczone w piekarniku są równie pyszne jak te smażone tradycyjnie.
JAKI GARNEK WYBRAĆ DO ROBIENIA POWIDEŁ
Do robienia powideł śliwkowych najlepszy jest ciężki garnek z grubym dnem, który równomiernie się nagrzewa. Powinien mieć nieprzywierającą powłokę i jak największą średnicę, która pozwala na szybsze odparowywanie wody z owoców i redukcję. Ważne jest również aby nie miał plastikowych elementów (np. uchwytów) co daje możliwość przygotowywania powideł w piekarniku.
Mój garnek do zadań specjalnych ma pojemność 8,3 litra i mieści się w nim 6 kg wydrylowanych śliwek. To wystarczająco dużo owoców by jednorazowo przygotować sporą ilość słoiczków pysznych powideł lub dżemów. Można go używać na wszystkich rodzajach kuchenek (gazowej, elektrycznej, ceramicznej, halogenowej czy indukcyjnej) oraz piec w nim w piekarniku, w którym idealnie się mieści. Przygotowuję w nim zarówno wszelkiego rodzaju przetwory z owoców (powidła, dżemy i konfitury) jak i dania wytrawne wymagające dłuższego zapiekania:
dżem truskawkowo rabarbarowy z agrestem i porzeczkami
Z 6 kilogramów śliwek otrzymuję 2,8 litra powideł śliwkowych (u mnie to 8 słoików o pojemności 350 ml).
POWIDŁA ŚLIWKOWE
* 6 kg śliwek węgierek, które powinny być dobrze dojrzałe i miękkie (naturalnie najsłodsze są te już lekko pomarszczone).
* sok wyciśnięty z połowy cytryny
* 1 - 2 szklanki cukru (ilość cukru zależy od słodkości śliwek)
POWIDŁA ŚLIWKOWE WYKONANIE
PIERWSZY DZIEŃ PRZYGOTOWYWANIA POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH
Śliwki węgierki dokładnie myję pod zimną, bieżącą wodą.
Drugi etap przygotowywania powideł śliwkowych to drylowanie czyli usuwanie pestek z owoców. Wykorzystuję do tego mały, ostro zakończony nożyk. Mechaniczne drylownice w wypadku dobrze dojrzałych, bardzo miękkich owoców sprawdzają się gorzej.
Pozbawione pestek śliwki można pokroić na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Śliwki w czasie pieczenia rozpadną się.
Garnek przenoszę do nagrzanego piekarnika. Pierwszego dnia piekę powidła przez 4 godziny mieszając je co 30 minut. Po tym czasie garnek z powidłami wyjmuję z piekarnika, przykrywam i odstawiam w chłodne miejsce.
DRUGI DZIEŃ PRZYGOTOWYWANIA POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH
Zaczynam od spróbowania powideł. Oceniam poziom ich słodkości i kwasowości. Bardzo dojrzałe śliwki, takie już lekko
pomarszczone są słodsze i robione z nich powidła nie wymagają wcale
dodatku cukru. Zaufajcie swoim kubkom smakowym.
Jeśli do przygotowania powideł wykorzystacie, tak jak ja, śliwki
dojrzałe, ale jeszcze nie pomarszczone, to dodajcie do powideł 1 do 2
szklanek cukru (moja szklanka ma pojemność 250 ml) oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny (co doda powidłom więcej charakteru. Jeśli chcecie wzmocnić aromat powideł, to też jest właściwy moment na dodanie przypraw (2 łyżeczek cynamonu, kilku rozgniecionych na proszek goździków) oraz cukru waniliowego.
Piekarnik ponownie rozgrzewam do 200 stopni C i wstawiam do niego garnek z powidłami. Piekę je przez kolejne 2 - 2,5 godziny bez przykrycia. Tak jak poprzednio mieszam powidła co 30 minut.
Gotowe, gorące powidła przekładam do wyparzonych słoików, niezwłocznie je zakręcam i pozostawiam do wystudzenia.
Spodobał Ci się przepis na powidła śliwkowe z węgierek? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #zycieodkuchni
JAK ZROBIĆ POWIDŁA ŚLIWKOWE - PODSUMOWANIE
Do wyboru macie trzy metody przygotowywania powideł śliwkowych:
1. POWIDŁA ŚLIWKOWE SMAŻONE W GARNKU NA KUCHENCE
To
wielogodzinne, najczęściej rozłożone w czasie na 3 dni smażenie.
Każdego dnia smażymy je na małym ogniu po 2 godziny licząc czas od
chwili ich zagotowania. Powidła śliwkowe z węgierek przygotowywane
tradycyjnie w garnku na kuchence należy niemal cały czas mieszać aby
zapobiec ich przypaleniu. To pracochłonna metoda. Babcine powidła
śliwkowe z węgierek nie mają sobie równych, ale wymagają mnóstwa
poświęconej im pracy i naszego czasu.
2. POWIDŁA ŚLIWKOWE PIECZONE W PIEKARNIKU
Druga, jak już wiecie moja ulubiona metoda na zmierzenie się z powidłami śliwkowymi to pieczenie ich w piekarniku. Jest to znacznie wygodniejszy sposób. Swoim smakiem i aromatem w niczym nie ustępują powidłom mojej babci, które smażyła w gęsiarce na kuchence przez wiele godzin cierpliwie je mieszając. Pieczenie powideł śliwkowych w piekarniku wymaga od nas znacznie mniej zaangażowania, choć nie da się ukryć, że też trwa długo.
3. POWIDŁA ŚLIWKOWE ROBIONE W WOLNOWARZE
W
wolnowarze o pojemności 5,7 litra można jednorazowo
przygotować powidła z około 3 kg śliwek. To niewiele biorąc pod uwagę
czas jaki trwa cały proces. Pracę należy zaplanować na 2 dni. Pierwszego
dnia ustawiamy w urządzeniu tryb pracy LOW i czas 10 godzin. Po 4
godzinach uchylamy pokrywę aby para wodna mogła się wydostać. Drugiego
dnia wybieramy opcję HIGH i czas 8 godzin. Pokrywę urządzenia od
początku pozostawiamy uchyloną, a powidła mieszamy co 2 godziny. Bywa,
że po tym czasie powidła śliwkowe są nadal zbyt rzadkie i czas ich
pieczenia w wolnowarze musimy wydłużyć nawet o kilka kolejnych godzin.
Trwa to wiec długo. Gotowe, gorące powidła przekładamy do wyparzonych
słoików i niezwłocznie zakręcamy.
powidła śliwkowe z węgierek
Komentarze
Prześlij komentarz