TRYB JASNY/CIEMNY

CIASTO NA PIERNIK STAROPOLSKI

CIASTO NA PIERNIK STAROPOLSKI

Przepis na świąteczny piernik staropolski.

 

ciasto na piernik staropolski

Pierwszy świąteczny zapach, który wkrada się do naszego domu to zapach piernika. Jest korzenny, intensywny; skrywany później na czas skruszenia w szczelnie zamkniętych słojach lub puszkach, by w świąteczne dni rozejść się po wszystkich zakamarkach domu.

 

Kulinarne przygotowania do świąt Bożego Narodzenia rozpoczynamy już w drugiej połowie listopada od zrobienia ciasta na piernik staropolski. Musi ono dojrzewać w chłodzie (lodówce lub spiżarni) przez 2 do 5 tygodni. Jego smak i aromat jest niesamowity. 

 

ciasto na piernik staropolski

 

SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIERNIK STAROPOLSKI

Proporcje na 3 duże pierniki


* 350 g cukru
* 500 g miodu
* 250 g masła
* 125 g mleka
* 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (15 g)
* 3 jajka
* 1 kg mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki soli
* 60 g przyprawy do piernika

* 100 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

ciasto na piernik staropolski

     

PRZYPRAWA DO PIERNIKA STAROPOLSKIEGO

Przyprawę do piernika warto zrobić samodzielnie. My zawsze sami ją przygotowujemy komponując aromatyczną mieszankę z ulubionej proporcji składników. Jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a różnica w smaku i aromacie jest ogromna. Poznajcie nasz przepis:

PRZYPRAWA DO PIERNIKA

ciasto na piernik staropolski


PRZYGOTOWANIE CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI

Masło, miód i cukier przekładam do garnuszka i stale mieszając podgrzewam na małym ogniu do połączenia się i rozpuszczenia składników. Całość studzę mieszając co kilka minut. Chłodną, miodowo-maślaną masę przekładam do misy miksera.

W zimnym mleku rozpuszczam sodę oczyszczoną dokładnie ją mieszając i wlewam ją do misy miksera; miksuję ją przez kilka sekund z masą miodowo-maślaną na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.


ciasto na piernik staropolski

Teraz wbijam jajka i znów na chwilę włączam mikser. Na końcu do ciasta na piernik staropolski wsypuję przyprawę do piernika, sól i przesianą mąkę. Ponownie miksuję do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.

Na tym etapie do ciasta na piernik staropolski  warto (ale nie jest to konieczne) dodać dużą garść posiekanych orzechów i wmieszać je w ciasto.

 

DOJRZEWANIE CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI

Gotowe ciasto na piernik staropolski przekładam do szklanego naczynia.  Do tego celu możecie wykorzystać również naczynie emaliowane lub ceramiczne. Przykrywam je  folią spożywczą lub lnianą ściereczką i pozostawiam w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, na 2 do 6 tygodni, by powoli dojrzewało.

 

JAK DŁUGO DOJRZEWA CIASTO NA PIERNIK STAROPOLSKI

Im dłużej ciasto poleży w lodówce, tym upieczony z niego piernik staropolski będzie pyszniejszy. Ciasto powinno leżakować przed pieczeniem nawet 5 - 6 tygodni.

 

KIEDY PIECZEMY PIERNIK STAROPOLSKI

Piernik staropolski pieczemy 5 dni przed planowanym podaniem. Bezpośrednio po upieczeniu placki piernikowego ciasta są twarde, lecz już po upływie 2-3 dni kruszeją i niemal rozpływają się w ustach. Wtedy oblewamy je czekoladą i dekorujemy. Z praktycznego punktu widzenia jest to bardzo wygodne. Po pierwsze w odpowiednim momencie, jeszcze przed największymi przedświątecznymi zakupami, zwalniamy miejsce w lodówce, a po drugie piekąc piernik wcześniej rozkładamy sobie prace w kuchni na etapy, co jest przed świętami niezwykle cenne.

ciasto na piernik staropolski

CO MOŻNA UPIEC Z CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI?

Z dojrzałego ciasta na piernik staropolski piekę klasyczny, przekładany powidłem śliwkowym piernik oblany czekoladą i udekorowany orzechami. Do jego przygotowania wykorzystuję domowe powidła śliwkowe z węgierek
 

ciasto na piernik staropolski
Z ciasta na piernik staropolski piekę również pyszne pierniczki lub robię świąteczny tort piernikowy przekładany masą grysikową.


 

ciasto na piernik staropolski

 

Po upływie 2 do 6 tygodni dojrzewania ciasto jest już gotowe do pieczenia najlepszego polskiego piernika. Poznajcie nasz przepis na PIERNIK STAROPOLSKI

ciasto na piernik staropolski
Ciasto na piernik staropolski.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI