CIASTO NA PIERNIK STAROPOLSKI
CIASTO NA PIERNIK STAROPOLSKI
Przepis na świąteczny piernik staropolski.
Pierwszy świąteczny zapach, który wkrada się do naszego domu to zapach piernika. Jest korzenny, intensywny; skrywany później na czas skruszenia w szczelnie zamkniętych słojach lub puszkach, by w świąteczne dni rozejść się po wszystkich zakamarkach domu.
Kulinarne przygotowania do świąt Bożego Narodzenia rozpoczynamy już w drugiej połowie listopada od zrobienia ciasta na piernik staropolski. Musi ono dojrzewać w chłodzie (lodówce lub spiżarni) przez 2 do 5 tygodni. Jego smak i aromat jest niesamowity.
SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIERNIK STAROPOLSKI
Proporcje na 3 duże pierniki
* 350 g cukru
* 500 g miodu
* 250 g masła
* 125 g mleka
* 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (15 g)
* 3 jajka
* 1 kg mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki soli
* 60 g przyprawy do piernika
* 100 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
PRZYPRAWA DO PIERNIKA STAROPOLSKIEGO
Przyprawę do piernika warto zrobić
samodzielnie. My zawsze sami ją przygotowujemy komponując aromatyczną mieszankę z ulubionej proporcji składników. Jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a różnica w smaku i aromacie jest ogromna. Poznajcie nasz przepis:
PRZYGOTOWANIE CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI
Masło, miód i cukier przekładam do garnuszka i stale mieszając podgrzewam na
małym ogniu do połączenia się i rozpuszczenia składników. Całość studzę mieszając
co kilka minut. Chłodną, miodowo-maślaną masę przekładam do misy miksera.
W zimnym mleku rozpuszczam sodę oczyszczoną dokładnie ją mieszając i wlewam ją
do misy miksera; miksuję ją przez kilka sekund z masą miodowo-maślaną na
niskich obrotach miksera do połączenia się składników.
Teraz wbijam jajka i znów na chwilę włączam mikser. Na końcu do ciasta na piernik staropolski wsypuję przyprawę do piernika, sól i przesianą mąkę. Ponownie miksuję do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
Na tym etapie do ciasta na piernik staropolski warto (ale nie jest to konieczne) dodać dużą garść posiekanych orzechów i wmieszać je w ciasto.
DOJRZEWANIE CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI
Gotowe ciasto na piernik staropolski przekładam
do szklanego naczynia. Do tego celu
możecie wykorzystać również naczynie emaliowane lub ceramiczne. Przykrywam je folią spożywczą lub lnianą ściereczką i pozostawiam
w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, na 2 do 6 tygodni, by powoli
dojrzewało.
JAK DŁUGO DOJRZEWA CIASTO NA PIERNIK
STAROPOLSKI
Im dłużej ciasto poleży w lodówce, tym upieczony
z niego piernik staropolski będzie pyszniejszy. Ciasto powinno leżakować przed
pieczeniem nawet 5 - 6 tygodni.
KIEDY PIECZEMY PIERNIK STAROPOLSKI
Piernik staropolski pieczemy 5 dni przed planowanym podaniem. Bezpośrednio po upieczeniu placki piernikowego ciasta są twarde, lecz już po upływie 2-3 dni kruszeją i niemal rozpływają się w ustach. Wtedy oblewamy je czekoladą i dekorujemy. Z praktycznego punktu widzenia jest to bardzo wygodne. Po pierwsze w odpowiednim momencie, jeszcze przed największymi przedświątecznymi zakupami, zwalniamy miejsce w lodówce, a po drugie piekąc piernik wcześniej rozkładamy sobie prace w kuchni na etapy, co jest przed świętami niezwykle cenne.
CO MOŻNA UPIEC Z CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI?
Z dojrzałego ciasta na piernik staropolski piekę klasyczny, przekładany powidłem śliwkowym piernik oblany czekoladą i udekorowany orzechami. Do jego przygotowania wykorzystuję domowe powidła śliwkowe z węgierek
Po upływie 2 do 6 tygodni dojrzewania ciasto jest już gotowe do pieczenia najlepszego polskiego piernika. Poznajcie nasz przepis na PIERNIK STAROPOLSKI
Ciasto na piernik staropolski.
Fantastyczny przepis, pierwszy raz mi wyszedł piernik :)
OdpowiedzUsuń