KARP PIECZONY Z WARZYWAMI
KARP PIECZONY Z WARZYWAMI
Prosty przepis na karpia pieczonego w piekarniku z warzywami.
Jak co roku w grudniu do naszych sklepów trafiają karpie. W wielu polskich domach smażony karp, karp w galarecie lub karp po żydowsku to tradycyjne potrawy wigilijne, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie każdy jednak chętnie sięga po te dania, bo do karpia przylgnęło wiele krzywdzących stereotypów. Właściwie, uczciwie i naturalnie hodowane karpie nie śmierdzą mułem, ale zachwycają wybornym smakiem. Warto je jadać w ciągu całego roku, a nie tylko raz podczas kolacji wigilijnej.
KARPIE Z EKOLOGICZNEJ HODOWLI
Dziś bez problemu w sklepie internetowym można zamówić karpia z ekologicznej hodowli w formie dzwonka, płatu albo filetu. BIO hodowla karpia konsumpcyjnego trwa 3-4 lata zanim ryby osiągną „dorosłość”. Karpie w stawach odżywiają się pokarmem naturalnie występującym w otaczającym je ekosystemie oraz dokarmiane są zbożami pochodzącymi z certyfikowanych upraw. Nie stosuje się tu pasz, mączek, przetworzonych odpadów z warzyw i tym podobnych. Dzięki temu ryby są bogate w smak oraz wartości odżywcze.
KARP PIECZONY Z WARZYWAMI
NACINANY FILET Z KARPIA
Wybierając karpia do tego dania sięgnęłam po nacinane filety z ryby. Taka forma filetów z karpia jest już od kilku lat łatwo dostępna w sprzedaży. Nacinanie mięsa ryb powoduje rozdrobnienie ości. Oczywiście nie znikają one od tego w magiczny sposób, ale po obróbce cieplnej stają się całkowicie niewyczuwalne i „niegroźne".
KARP PIECZONY Z WARZYWAMI SKŁADNIKI
- nacinany filet z karpia
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- olej rzepakowy
- 6 – 8 ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 papryki (najlepiej mix kolorów)
- kilka pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 100 g zielonego groszku (mrożonego)
- kiść pomidorków koktajlowych
- zielona pietruszka
KARP PIECZONY Z WARZYWAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przyrządzanie karpia pieczonego z warzywami rozpoczynam od przygotowania warzyw.
Myję i obieram ziemniaki oraz marchewki. Ziemniaki kroję na ćwiartki, a marchewki na grube plastry. Tak przygotowane warzywa wrzucam do garnka z lekko osoloną, wrzącą wodą i gotuję 10 minut (licząc czas od chwili ponownego zagotowania się wody); odcedzam.
Papryki kroję na ćwiartki i wycinam z nich gniazda nasienne.
Pieczarki, kolorowe papryki oraz cebule kroję na dość duże kawałki.
Mrożony, zielony groszek przelewam na sitku wrzącą wodą.
Nacinany filet z karpia kroję na porcje.
Piekarnik nagrzewam do 200 st. C
Do naczynia żaroodpornego przekładam podgotowane ziemniaki i marchewkę, dorzucam do nich pokrojone cebule, papryki i pieczarki. Całość skrapiam 3 łyżkami oleju i oprószam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam by warzywa równomiernie pokryły się przyprawami.
Naczynie wstawiam do gorącego piekarnika na 15 minut. W tym czasie raz je mieszam aby warzywa równomiernie się zrumieniły.
Naczynie żaroodporne wyjmuję z piekarnika. Do pieczonych warzyw dodaję zielony groszek, całość delikatnie mieszam. Na wierzchu układam kawałki ryby i pomidorki koktajlowe. Karpia skrapiam olejem i doprawiam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Naczynie ponownie wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut.
KARP PIECZONY Z WARZYWAMI - SPOSÓB PODANIA
Przed podaniem karpia pieczonego z warzywami warto posypać zieloną natką pietruszki i ozdobić małymi listkami szczawiu.
POZNAJCIE RÓWNIEŻ INNE NASZE PRZEPISY NA DANIA Z KARPIEM W ROLI GŁÓWNEJ
karp pieczony w całości z pieczarkami
karp w galarecie po żydowsku z rodzynkami i migdałami
karp pieczony z warzywami
Świetny przepis. W sam raz na wigilijny stół w tym roku.
OdpowiedzUsuń