TRYB JASNY/CIEMNY

POTRAWY WIGILIJNE - KTÓRE POWINNY POJAWIĆ SIĘ NA NASZYM ŚWIĄTECZNYM STOLE?

Potrawy wigilijne, które powinny pojawić się na świątecznym stole.

Potrawy wigilijne które powinny pojawić się na świątecznym stole

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jak co roku zasiądziemy wspólnie do wigilijnego stołu, podzielimy się opłatkiem i rozpoczniemy uroczystą, świąteczną kolację. Zgodnie z tradycją na naszym świątecznym stole powinno znaleźć się 12 potraw, ale zwyczaj ten trudno obecnie kultywować. Brakuje nam czasu na przygotowanie aż tylu świątecznych potraw. Jakich dań jednak absolutnie nie może zabraknąć na naszej wigilijnej wieczerzy? Oto kilka propozycji.

AROMATYCZNY BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI

Potrawy wigilijne są smaczne i sycące, a sam barszcz czerwony z uszkami to prawdziwy symbol świąt Bożego Narodzenia. Jest nie tylko pyszny, ale także wyróżnia się intensywnym kolorem i aromatem. Jego przygotowanie nie jest wcale takie trudne. Potrzebne będzie nam tylko kilka składników, które kupimy w każdym sklepie:

* barszcz czerwony – jeśli brakuje wam czasu na gotowanie - możecie kupić gotowy barszcz w torebce, który wymaga jedynie doprawienia

* mąka pszenna

* gorąca woda

* suszone grzyby

* cebula

* olej

* sól, pieprz

Potrawy wigilijne które powinny pojawić się na świątecznym stole

Jak przygotować barszcz czerwony z uszkami?

W pierwszej kolejności warto zająć się ulepieniem uszek. W tym celu przesiewamy mąkę przez sitko, łączymy ją z gorącą wodą i olejem. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto, wałkujemy je i wycinamy z niego kółka. W między czasie siekamy grzyby i podsmażamy je na oleju wraz z cebulą; farsz studzimy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy uszka i sklejamy je. Przeciwległe rogi zlepiamy ze sobą owijając je na palcu tworząc charakterystyczny kształt uszka. Gotujemy je w osolonej wodzie, do momentu, w którym ciasto będzie miękkie.

Teraz wystarczy jedynie rozpuścić gotowy barszcz czerwony w wodzie i doprawić aromatycznymi ziołami. Takie danie to „must-have”, niezależnie od tego, jakie przygotujemy potrawy wigilijne

 

SMAKOWITA RYBA PO GRECKU

Nie macie czasu na przygotowanie dań z karpia lub nie lubicie smaku tej ryby? Tradycyjnego karpia na świątecznym stole może z powodzeniem zastąpić smakowitą rybą po grecku.

Ryba po grecku jest prosta w przygotowaniu i wybornie smakuje. Do jej przygotowania będziemy potrzebować jedynie:

* filety rybne - świetnie sprawdzi się dorsz

* warzywa: marchew, cebulę, pietruszkę i seler

* olej

* sól pieprz i cytrynę

Jak przygotować rybę po grecku?

Kto powiedział, że potrawy wigilijne muszą być skomplikowane? Ryba po grecku z wykorzystaniem prostych składników, jest na to najlepszym dowodem.

Przygotowanie ryby rozpoczynamy od zagotowania bulionu warzywnego, a następnie ugotowania w nim filetów rybnych. Po około 12 - 15 minutach ryba będzie gotowa. Łyżką cedzakową przekładamy ją na dekoracyjną paterę.

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy starte na tarce warzywa Dusimy je na małym ogniu, aż całkowicie zmiękną. Dodajemy kilka łyżek przecieru pomidorowego i tak przygotowaną „pierzynkę” układamy na filetach rybnych i gotowe.

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. W święta Bożego Narodzenia to tradycyjne danie polskiej kuchni smakuje wyjątkowo. Do ulepienia pierogów, potrzebne są nam składniki dostępne w każdym sklepie:

* mąka

* gorąca woda

* olej

* grzyby

* biała kapusta kiszona

* cebula 

Potrawy wigilijne ktore powinny pojawic sie na swiatecznym stole


Jak przyrządzić pierogi z kapustą i grzybami?

To kolejny przykład na to, że potrawy wigilijne nie muszą być trudne w przygotowaniu i pracochłonne.

Zaczynamy od przygotowania farszu. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę, dodajemy posiekane grzyby zagotowane wcześniej w bulionie grzybowym. Po chwili na patelnie dodajemy odsączoną, posiekaną kapustę kiszoną. Farsz smażymy do odparowaniu nadmiaru płynów, doprawiamy i studzimy.

Teraz zabieramy się za wyrobienie ciasta. Łączymy mąkę, gorącą wodę, olej i odrobinę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto, a następnie wałkujemy je, wycinamy z niego okręgi np. za pomocą szklanki, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi.  Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy przez kilka minut.

 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI