TARTA MAKOWA
TARTA MAKOWA
Świąteczna tarta z makiem
Tarta makowa to nasza propozycja na łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto na święta Bożego Narodzenia. Według tradycji na wigilijną kolację należy podać wszystkie płody ziemi, pola, lasu, sadu i rzek lub jezior by zapewnić sobie ich urodzaj i dostatek w następnym roku. Wszystkim potrawom wigilijnym i składnikom, z których zostały przygotowane przypisywano szczególne właściwości. Ich symbolika ma swoje korzenie w czasach przedchrześcijańskich, w wierzeniach Słowian.
Mak ma wśród nich szczególne znaczenie. Jest symbolem płodności, pomyślności i bogactwa. Zgodnie z tradycją musi go zawierać przynajmniej jedna potrawa, którą stawiamy na wigilijnym stole. Mak w dawnych praktykach magicznych Słowian był swoistym "darem" dla błąkających się dusz.
POZNAJCIE RÓWNIEŻ NASZ PRZEPIS NA
Tarta makowa to pomysł na bardzo proste w wykonaniu i przy tym efektowne ciasto z makiem. Smakuje wybornie, a piecze się je w ekspresowym tempie. Ciasto na spód tarty makowej możecie przygotować parę dni przed planowanym wypiekiem i schłodzić w lodówce lub zamrozić, co jest bardzo wygodne gdy mamy mnóstwo pracy w kuchni tuż przed świętami Bożego Narodzenia.
TARTA MAKOWA - SKŁADNIKI
Proporcje na tortownicę o średnicy 18 cm
* 200 g ciasta kruchego na spód tarty (przepis znajdziecie poniżej)
* 60 g ciasta kruchego na rant tarty
* 65 g ciasta kruchego na ozdoby w kształcie gwiazdek
NADZIENIE:
* 200 g gotowej lub samodzielnie przygotowanej masy makowej
UWAGA! proporcje składników na tortownicę o średnicy 24 cm znajdziecie na samym końcu artykułu.
Pieczenie tarty orzechowej zaczynam od przygotowania kruchego ciasta.
KRUCHE CIASTO – PRZEPIS PODSTAWOWY
* 500 g mąki pszennej
* 200 g masła 82% tłuszczu
* 210 g cukru pudru
* opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki śmietany 18 %
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
KRUCHE CIASTO Z MAKIEM
ciasto kruche przygotowane z przepisu podstawowego + 70 g suchego maku
PROPOZYCJE NA RÓŻNE WARIANTY TARTY
* CIASTO
Do ciasta kruchego przygotowanego z przepisu podstawowego można również dodać zmielone migdały lub orzechy, cynamon lub kakao i ponownie je zagnieść tworząc różne warianty smakowe ciasta.
* MASA
Połączcie zmielone migdały lub orzechy ze skondensowanym, słodzonym mlekiem zagęszczonym. Otrzymacie w ten sposób różne, pyszne warianty smakowe masy.
TARTA MIGDAŁOWA
kruche ciasto z cynamonem + masa migdałowa
TARTA ORZECHOWA
kruche ciasto z orzechami + masa orzechowa
Zbiór naszych przepisów na słodkie i wytrawne tarty znajdziesz NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA
PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO
Ciasto kruche należy wyrabiać krótko i szybko. Nie lubi ono ciepła naszych dłoni. Ja tę czynność w całości powierzam mikserowi. W misce miksera mieszam suche składniki (mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i przesiany przez sito cukier puder oraz cukier waniliowy). Dodaję zimne masło pokrojone w kostkę, mieszam przez chwilę na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Dodaję 1 jajko i 2 żółtka oraz śmietanę i krótko miksuję na niskich obrotach aż powstanie gładkie ciasto. Mikser planetarny świetnie radzi sobie z przygotowaniem kruchego ciasta, ale oczywiście równie dobrze i szybko można je zagnieść ręcznie. W tym celu zimne masło pokrojone w kostkę siekamy ostrym nożem razem z mąką do uzyskania kruszonki, do której dodajemy resztę składników, dalej siekamy i pośpiesznie wyrabiamy gładkie ciasto.
KRUCHE CIASTO Z MAKIEM
Do gotowego kruchego ciasta wsypuję suchy mak i zagniatam do połączenia się składników.
Schładzanie kruchego ciasta
Gotowe ciasto dzielę na porcje, owijam
szczelnie folia spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę aby się
dobrze schłodziło (jeśli bardzo się śpieszę to wkładam je na chwile do
zamrażalnika). Jest to konieczne. Dobrze i szybko pracuje się wyłącznie z
zimnym kruchym ciastem. Nie lepi się ono wtedy ani do naszych dłoni, ani do wałka,
stolnicy czy kuchennego blatu.
Przechowywanie surowego ciasta kruchego
Wielką zaletą kruchego ciasta jest to, że można je przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Pozwala to później na błyskawiczne przygotowanie wypieków. Najczęściej za jednym zamachem przygotowuję kilka porcji kruchego ciasta i je potem zamrażam lub chowam do lodówki gdzie czekają na planowane pieczenie. Tak samo można postępować zarówno ze słodkim ciastem kruchym jak i tym do wytrawnych wypieków.
W lodówce ciasto kruche zawinięte szczelnie w folię spożywczą może bezpiecznie spędzić nawet 5 dni.
Planując wykorzystanie zamrożonego ciasta kruchego należy pamiętać o jego odpowiednio wcześniejszym przełożeniu do lodówki by zdążyło się rozmrozić.
TARTA MAKOWA WYKONANIE:
* Z przygotowanego wcześniej makowego ciasta kruchego odważam 3 porcje o wadze: 200 g, 60 g i 65 g potrzebne do przygotowania tarty makowej.
* Z pozostałej część ciasta piekę później kruche ciasteczka albo zamrażam je lub chowam do lodówki do późniejszego wykorzystania.
* Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C. W międzyczasie przygotowuję tartę.
* Na papierze do pieczenia kładę dno tortownicy, obrysowuję je i wycinam.
* Na powstałej w ten sposób formie z papieru rozwałkowuję 200 g schłodzonego ciasta kruchego (nic się w ten sposób nie marnuje). Ciasto razem z papierem przekładam na dno tortownicy.
* Z 60 g ciasta robię wałek odpowiadający swoją długością obwodowi dna tortownicy. Układam go na cieście w tortownicy, bardzo delikatnie go dociskam do ciasta (ma się lekko przykleić, zachować swój kształt, a nie rozgnieść) tworząc w ten sposób rant tarty.
Przygotowanie rantu tarty możecie zobaczyć na zdjęciach w naszym przepisie na tartę orzechową
* Gotową masę makową przekładam na ciasto kruche uważając przy tym by nie ubrudzić rantów tarty.
* Ostatni kawałek ciasta rozwałkowuję, wycinam z niego 8 gwiazdek i układam je na makowej masie.
* Ząbkami widelca robię ozdobny wzorek na rancie tarty (końce ząbków widelca leciutko wciskam w ciasto).
PIECZENIE TARTY MAKOWEJ
* Gotową tartę wkładam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (funkcja grzania góra – dół) i piekę przez 40 minut.
* Po upieczeniu wyjmuję tartę makową z formy i studzę ją na kratce.
TARTA MAKOWA
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm
* 300 g makowego ciasta kruchego na spód tarty
* 90 g makowego ciasta kruchego na rant tarty
* 100 g makowego ciasta kruchego na ozdoby w kształcie gwiazdek
NADZIENIE:
* 350 g gotowej lub domowej masy makowej
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
tarta makowa
pychota
OdpowiedzUsuń