TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI
Przepis na pyszną szarlotkę z orzechową masą
Tarta orzechowa z jabłkami kryje w sobie bogactwo jesiennych smaków i aromatów. Delikatna kwasowość jabłek przyjemnie równoważy w niej słodycz orzechowej masy. Smaki fantastycznie się dopełniają; jabłka i orzechy to duet absolutnie idealny.
Tarta orzechowa z jabłkami doskonale komponuje się z waniliowymi lodami i kawą.
Zbiór naszych przepisów na słodkie i wytrawne tarty znajdziesz NA TEJ STRONIE NASZEGO BLOGA
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI - SKŁADNIKI
Proporcje na tortownicę o średnicy 18 cm
* 200 g ciasta kruchego na spód tarty (przepis znajdziecie poniżej)
* 60 g ciasta kruchego na rant tarty
NADZIENIE:
* 120 g obranych ze skorupek orzechów włoskich
* 2 łyżki gotowej masy krówkowej, kajmaku z puszki lub słodzonego mleka
zagęszczonego (do wyboru).
* 2 - 2,5 duże kwaśne jabłka – najlepiej sprawdzi się w tej roli szara reneta
* 1 łyżeczka cynamonu
* 20 g masła
* 1 łyżka cukru (najlepsza będzie gruba rafinada)
UWAGA! proporcje składników na tortownicę o średnicy 24 cm znajdziecie na samym końcu artykułu.
Pieczenie tarty orzechowej zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta.
KRUCHE CIASTO – PRZEPIS PODSTAWOWY
składniki:
* 500 g mąki pszennej
* 200 g masła 82% tłuszczu
* 210 g cukru pudru
* opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki śmietany 18 %
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO
Ciasto kruche należy wyrabiać krótko i szybko. Nie lubi ono ciepła naszych dłoni. Ja tę czynność w całości powierzam mikserowi. W misce miksera mieszam suche składniki (mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i przesiany przez sito cukier puder oraz cukier waniliowy). Dodaję zimne masło pokrojone w kostkę, mieszam przez chwilę na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Dodaję 1 jajko i 2 żółtka oraz śmietanę i krótko miksuję na niskich obrotach aż powstanie gładkie ciasto. Mikser planetarny świetnie radzi sobie z przygotowaniem kruchego ciasta, ale oczywiście równie dobrze i szybko można je zagnieść ręcznie. W tym celu zimne masło pokrojone w kostkę siekamy ostrym nożem razem z mąką do uzyskania kruszonki, do której dodajemy resztę składników, dalej siekamy i pośpiesznie wyrabiamy gładkie ciasto.
Schładzanie kruchego ciasta
Gotowe ciasto dzielę na porcje, owijam szczelnie folia spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę aby się dobrze schłodziło (jeśli bardzo się śpieszę to wkładam je na chwile do zamrażalnika). Jest to konieczne. Dobrze i szybko pracuje się wyłącznie z zimnym kruchym ciastem. Nie lepi się ono wtedy ani do naszych dłoni, ani do wałka, stolnicy czy kuchennego blatu.
Przechowywanie surowego ciasta kruchego
Wielka zaletą kruchego ciasta jest to, że można je przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Pozwala to później na błyskawiczne przygotowanie wypieków. Najczęściej za jednym zamachem przygotowuję kilka porcji kruchego ciasta i je potem zamrażam lub chowam do lodówki gdzie czekają na planowane pieczenie. Tak samo można postępować zarówno ze słodkim ciastem kruchym jak i tym do wytrawnych wypieków.
W lodówce ciasto kruche zawinięte szczelnie w folię spożywczą może bezpiecznie spędzić nawet 5 dni.
Planując wykorzystanie zamrożonego ciasta kruchego należy pamiętać o jego odpowiednio wcześniejszym przełożeniu do lodówki by zdążyło się rozmrozić.
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI - WYKONANIE
* Z przygotowanego wcześniej ciasta kruchego odważam 2 porcje potrzebne do przygotowania tarty o wadze: 200 g i 60 g.
* Z pozostałej część ciasta piekę później kruche ciasteczka albo zamrażam je lub chowam do lodówki do późniejszego wykorzystania.
* Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C. W międzyczasie przygotowuję tartę.
* Na papierze do pieczenia kładę dno tortownicy, obrysowuję je i wycinam.
* Na powstałej w ten sposób formie z papieru rozwałkowuję 200 g schłodzonego ciasta kruchego (nic się w ten sposób nie marnuje). Ciasto razem z papierem przekładam na dno tortownicy.
* Z 60 g ciasta robię wałek odpowiadający swoją długością obwodowi dna tortownicy. Układam go na cieście w tortownicy, bardzo delikatnie go dociskam do ciasta (ma się lekko przykleić, zachować swój kształt, a nie rozgnieść) tworząc w ten sposób rant tarty.
* Orzechy rozdrabniam starając się by uzyskały teksturę przypominającą żwirek, a nie mąkę. Wykorzystuję do tego blender z przystawką do rozdrabniania. Możecie sięgnąć również po ręczną maszynkę do mielenia orzechów.
* W miseczce dokładnie mieszam rozdrobnione orzechy z masą kajmakową.
* Masę orzechową przekładam na ciasto kruche uważając przy tym by nie ubrudzić rantów tarty.
* Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki i wycinam z nich gniazda nasienne. Kawałki owoców dziele na mniejsze cząstki i układam na orzechowej masie.
* Jabłka posypuję równomiernie cynamonem,
wiórkami masła oraz cukrem. Kusząco skarmelizują się na tarcie w trakcie pieczenia.
* Ząbkami widelca robię ozdobny wzorek na rancie tarty (końce ząbków widelca leciutko wciskam w ciasto).
* Gotową tartę wkładam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (funkcja grzania góra – dół) i piekę przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjmuję ją z formy i studzę na kratce.
PROPOZYCJE NA RÓŻNE WARIANTY TARTY
* CIASTO
Do przygotowanego wcześniej ciasta kruchego można dodać cynamon lub kakao i ponownie je zagnieść tworząc różne warianty smakowe ciasta.
* MASA
Jako nadzienie możecie wykorzystać również gotową masę makową lub połączyć zmielone migdały ze skondensowanym, słodzonym mlekiem zagęszczonym tworząc w ten sposób różne warianty smakowe masy.
TARTA MAKOWA
kruche ciasto z makiem + masa z gotowej masy makowej
TARTA MIGDAŁOWA
kruche ciasto z cynamonem + masa migdałowa
Poznajcie nasz przepis na ozdobioną gwiazdkami z kruchego ciasta pyszną TARTĘ ORZECHOWĄ
Spodobał Ci się ten przepis? Masz jakieś pytania? Będzie nam miło jeśli zostawisz swój komentarz pod artykułem lub udostępnisz nasz artykuł w swoich mediach społecznościowych oznaczając nas dodatkowo tagiem #zycieodkuchni
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm
* 300 g ciasta kruchego na spód tarty
* 90 g ciasta kruchego na rant tarty
NADZIENIE:
* 180 g obranych ze skorupek orzechów włoskich
* 3 łyżki gotowej masy krówkowej lub kajmaku z puszki
* 3,5– 4 kwaśne jabłka (szara reneta)
* 1,5 łyżeczki cynamonu
* 30 g masła
* 1,5 łyżki cukru
tarta orzechowa z jabłkami
Komentarze
Prześlij komentarz