DOMKI Z PIERNIKA - ŚWIĄTECZNE OZDOBY
Domki z piernika - świąteczne ozdoby
Domki z piernika - świąteczne dekoracje tortów i ciast
Domki z piernika są uroczą ozdoba tworzącą w naszym domu ciepły, świąteczny klimat. Dzięki nim przygotujecie piękne dekoracje stołu lub patery z ciastami czy piernikowego tortu. To również świetny pomysł na świąteczny upominek dla bliskiej osoby. Pieczenie i dekorowanie piernikowych domków to fajny plan na rodzinną, świąteczną zabawę z dziećmi.
POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
Co roku piekę dwa rodzaje domków z piernika: płaskie w formie ciasteczek idealnych do ozdabiania świątecznych tortów oraz domki w formacie "3D", które są piękną dekoracją świątecznego stołu.
NA ZDJĘCIU - świąteczny tort piernikowy
JAK ZROBIĆ DOMEK Z PIERNIKA?
Do zrobienia domku z piernika potrzebujecie:
* szablon wycięty z papieru
* ciasto piernikowe
* lukier królewski, dzięki któremu wyczarujecie piękne ozdoby
* barwnik spożywczy (jeśli chcecie by ozdoby z lukru miały różne kolory)
* gotowe ozdoby cukrowe w formie małych gwiazdek lub perełek, które fajnie imitują śnieg (ja z braku uzdolnień plastycznych chętnie po nie sięgam)
SZABLON
MAŁEGO DOMKU Z PIERNIKA
Robienie domku z piernika rozpoczynamy od przygotowania szablonu. Potrzebna wam będzie kartka papieru, linijka, długopis i odrobina wyobraźni. To jest ta chwila, w której decydujecie o wielkości domku. Wymiary możecie dowolnie modyfikować i dostosowywać do swoich potrzeb. W taki sam
sposób robi się duży domek z piernika jak i ten mały, który ozdabia
tort. Na
kartce papieru lub kartce z bloku technicznego rysuję kształty ścian
domków i ich dachów. Wycinam je nożyczkami tworząc szablony. Nakładam je później na
rozwałkowane piernikowe ciasto i wycinam z niego nożem odpowiednie
kształty.
Uwierzcie mi nie jest to trudne.
Poszczególne ściany domku piecze się osobno, studzi, ozdabia i później skleja ze sobą przy pomocy lukru.
SZABLON MAŁEGO DOMKU Z PIERNIKA
#zaufajmijestemarchitektem :)
DACH
2 prostokąty o wymiarach: długość 6 cm x wysokość 4 cm
ŚCIANA FRONTOWA I TYLNA
Rysuję 2 wieloboki będące połączeniem: prostokątów o wymiarach 4 cm (długość podstawy) x 5 cm (wysokość) i trójkątów o wymiarach 4 cm (długość podstawy) i 2 cm (wysokość)
2 ŚCIANY
BOCZNE
2 kwadraty o wymiarach: 5 cm x 5 cm
OKNA
Piękną ozdobą domków z piernika są okna – witraże, które tworzy się z rozpuszczonych podczas pieczenia cukierków.
Okna w formie witraży należy zaplanować na szablonie ścian domku i wyciąć je z ciasta jeszcze przed jego pieczeniem.
Okna i drzwi można również namalować lukrem królewskim na upieczonych już ściankach domku.
CIASTO NA DOMKI Z PIERNIKA
Z tego przepisy piekę zarówno świąteczne pierniczki w różnych kształtach jak i
pierniki na choinkę z witrażami oraz domki z piernika. Po upieczeniu są one twarde. Ciasteczka piernikowe chowam więc do szczelnego pojemnika żeby zmiękły, a pierniki z witrażem wieszam na choince. Zarówno pierniki powieszone na choince jak i domki z piernika z czasem zmiękną i można je z przyjemnością zjeść po świętach.
CIASTO NA PIERNIKI SKŁADNIKI
* 400 g
mąki
* 250 g miodu
* 100 g masła
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 łyżeczki cynamonu
* 5 goździków
* 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki utartego imbiru
+ 100 G KOLOROWYCH LANDRYNEK na witrażyki w oknach
DOMKI Z PIERNIKA Z WITRAŻYKAMI W OKNACH
Miód, masło, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki podgrzewam w garnku do momentu aż masło się roztopi; studzę.
Ciasto po schłodzeniu w lodówce rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie na grubość ok 3 milimetrów. Przykładam szablony domków przygotowane z papieru i wycinam je nożem z ciasta. Domki z piernika układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz nożem wycinam w nich okna.
W
piernikach, które potem chcę zawiesić na choince robię dziurki, przez które po ich upieczeniu przewlekam sznureczki do ich zawieszania na choince. Takie pierniki pięknie również wyglądają zawieszone w oknie.
DOMKI Z PIERNIKA PIECZENIE
Ściany i dachy domków z piernika piekę w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut. W trakcie pieczenia cukierki się rozpuszczą i zespolą z piernikowym ciastem. Po upieczeniu wyjmuję blachę z piekarnika. Pierniki muszą pozostać przez około 10 minut na papierze do pieczenia (zsuwam go ostrożnie z blachy na tacę lub blat kuchenny) - w tym czasie pierniki schłodzą się na tyle, że "witrażyk" zastygnie. Następnie przytrzymując papier delikatnie je odklejam id niego.
OZDABIANIE I SKLEJANIE ŚCIANEK DOMKÓW Z PIERNIKA
Do dekoracji i sklejania ścianek domków z piernika wykorzystuję lukier królewski. Jest śnieżnobiały i całkowicie zasycha tworząc trwałe konstrukcje i dekoracje. Przygotowuje się go z białka jajka kurzego i cukru pudru. Można go również łatwo zabarwić na dowolny kolor dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego.
LUKIER KRÓLEWSKI SKŁADNIKI
Właściwa proporcja białka do cukru pudru wynosi 1:5 (1 część białka i 5 części cukru pudru)
* 1 białko jajka kurzego (około 35 – 40 g)
* 175 - 200 g cukru pudru
LUKIER KRÓLEWSKI WYKONANIE
* Cukier puder przesiewam przez sitko.
* Do miseczki wlewam białko i dosypuję do niego przesiany cukier puder. Cierpliwie rozcieram łyżką do połączenia się składników w jednolitą, gładka, lśniącą masę. Lukru nie należy mieszać trzepaczką kuchenna aby go nie napowietrzyć.
* Do części lukru można wmieszać troszkę barwnika spożywczego aby uzyskać kolorowy lukier.
Gotowy lukier przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką z małą dziurką (lub do woreczka do mrożenia w którym odcinam róg robiąc w ten sposób bardzo mały otwór).
* Ścianki domków i ich dachy dowolnie dekoruję. Rysuję na nich lukrem okna i drzwi. Aby wyprostować nierówne linie z lukru można pomagać sobie wykałaczką. Czekam aż lukier zastygnie. Do dekoracji domków z piernika wykorzystuję również gotowe dekoracje cukrowe (np. gwiazdki, małe perełki lub śnieżki), które przyklejam kropelką lukru.
Komentarze
Prześlij komentarz