TRYB JASNY/CIEMNY

KLOPSIKI Z KARPIA ZAPIEKANE W WARZYWNYM SOSIE

klopsiki z karpa zapiekane w warzywnym sosie

KLOPSIKI Z KARPIA ZAPIEKANE W WARZYWNYM SOSIE

Przepis na pyszne klopsiki rybne.

To będzie przepis na wyjątkowo pyszne danie z rybą w roli głównej. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z karpia bo w grudniu jest ono łatwo dostępne w sklepach,  ale możecie sięgnąć również po inne gatunki ryb, np. dorsza, łososia pacyficznego, czarniaka (bliskiego kuzyna dorsza), turbota hodowlanego.

Kupując ryby i owoce morza staramy się wybierać te gatunki, których stada nie są przełowione, a połowy prowadzone są w przyjazny środowisku sposób. W dokonywaniu wyborów pomocny jest dla nas certyfikat MSC oraz poradnik WWF prezentujący bezpieczne i zagrożone wyginięciem gatunki ryb i owoców morza.  

klopsiki z karpa zapiekane w warzywnym sosie
 

KLOPSIKI Z KARPIA ZAPIEKANE W WARZYWNYM SOSIE SKŁADNIKI

KLOPSIKI Z KARPIA

  • 2 filety (lub płaty) z karpia
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

 

SOS WARZYWNY

  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 cebula
  • 1/3 pora
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • ½ pęczka koperku
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

DIP ZIOŁOWO-CZOSNKOWY

  • 100 ml gęstej śmietany 18 % tłuszczu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól ziołowa
  • świeżo zmielony pieprz

DODATKOWO

  • natka pietruszki
  • koperek
  • papryczka chili

klopsiki z karpa zapiekane w warzywnym sosie

KLOPSIKI Z KARPIA ZAPIEKANE W WARZYWNYM SOSIE WYKONANIE


KLOPSIKI Z KARPIA

Rozpoczynam od przygotowania ryby. Filety z karpia pozbawiam skóry wykorzystują do tego ostry, giętki nóż. Usuwam większe ości. Mięso kroję na kawałki i mielę. 

klopsiki z karpa zapiekane w warzywnym sosie
klopsiki z karpa zapiekane w warzywnym sosie

Do zmielonego mięsa z ryby dodaję ugotowaną kaszę, jajko, posiekany drobno koperek oraz sól i pieprz. Całość mieszam do połączenia się składników. 

klopsiki z karpa zapiekane w warzywnym sosie

 

Dłonie zwilżam zimną wodą i formuję klopsiki. Obtaczam je w mące. Teraz do akcji wchodzi rozgrzana patelnia. Wlewam na nią olej i obsmażym na niej klopsiki z obu stron na złoty kolor. Wystarczą 3 minuty z każdej strony.


SOS WARZYWNY DO KLOPSIKÓW Z KARPIA

Marchewkę obieram i ścieram na tarce. Koperek drobno siekam. Pozostałe warzywa kroję w drobną kostkę. Na patelnię, na której wcześniej smażyłam klopsiki dolewam odrobinę oleju. Jako pierwsza trafia na nią cebula, gdy się zeszkli, tak mniej więcej po 3 minutach, dodaję pora, marchewkę, paprykę, seler naciowy i papryczkę chili. Całość solę by warzywa puściły wodę. Często mieszając duszę warzywa przez około 5 minut.

Po tym czasie wlewam pomidory z puszki oraz pół szklanki wody, dodaję czosnek rozdrobniony w wyciskarce oraz posiekany koperek. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.


klopsiki z karpa zapiekane w warzywnym sosie

PIECZENIE KLOPSIKÓW Z KARPIA W WARZYWNYM SOSIE

W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 200 st.C.
Sos przelewam do naczynia żaroodpornego. Układam na nim podsmażone pulpeciki z karpia. Naczynie wkładam do gorącego piekarnika na 15 minut.


klopsiki z karpa zapiekane w warzywnym sosie

DIP DO KLOPSIKÓW Z KARPIA ZAPIEKANYCH W WARZYWNYM SOSIE

Koperek drobno siekam. Dodaję go do śmietany. Dip doprawiam rozgniecionym w wyciskarce czosnkiem oraz sola i pieprzem.

 

PODANIE KLOPSIKÓW Z KARPIA ZAPIEKANYCH W WARZYWNYM SOSIE


Klopsiki z karpia pieczone w warzywnym sosie podaje z ziołowo-czosnkowym dipem jogurtowym, kaszą jęczmienną oraz domową czerwoną kapustą kiszoną lub surówką z czerwonej kapusty i fenkułu


Poznajcie również inne nasze przepisy na dania z karpiem w roli głównej

karp pieczony z warzywami 

karp pieczony z pieczarkami 

karp w galarecie

karp smażony wigilijny

karp wędzony

zupa rybna z karpiem 

sałatka z wędzonym karpiem

klopsiki z karpa zapiekane w warzywnym sosie

klopsiki z karpia zapiekane w warzywnym sosie

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI