KLOPSIKI Z KARPIA ZAPIEKANE W WARZYWNYM SOSIE
KLOPSIKI Z KARPIA ZAPIEKANE W WARZYWNYM SOSIE
Przepis na pyszne klopsiki rybne.
To będzie przepis na wyjątkowo pyszne danie z rybą w roli głównej. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z karpia bo w grudniu jest ono łatwo dostępne w sklepach, ale możecie sięgnąć również po inne gatunki ryb, np. dorsza, łososia pacyficznego, czarniaka (bliskiego kuzyna dorsza), turbota hodowlanego.
Kupując ryby i owoce morza staramy się wybierać te gatunki, których stada nie są przełowione, a połowy prowadzone są w przyjazny środowisku sposób. W dokonywaniu wyborów pomocny jest dla nas certyfikat MSC oraz poradnik WWF prezentujący bezpieczne i zagrożone wyginięciem gatunki ryb i owoców morza.
KLOPSIKI Z KARPIA ZAPIEKANE W WARZYWNYM SOSIE SKŁADNIKI
KLOPSIKI Z KARPIA
- 2 filety (lub płaty) z karpia
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 jajko
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
- mąka pszenna do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
SOS WARZYWNY
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1 cebula
- 1/3 pora
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- ½ pęczka koperku
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
DIP ZIOŁOWO-CZOSNKOWY
- 100 ml gęstej śmietany 18 % tłuszczu
- 1/2 pęczka koperku
- 1 ząbek czosnku
- sól ziołowa
- świeżo zmielony pieprz
DODATKOWO
- natka pietruszki
- koperek
-
papryczka chili
KLOPSIKI Z KARPIA ZAPIEKANE W WARZYWNYM SOSIE WYKONANIE
KLOPSIKI Z KARPIA
Rozpoczynam od przygotowania ryby. Filety z karpia pozbawiam skóry wykorzystują do tego ostry, giętki nóż. Usuwam większe ości. Mięso kroję na kawałki i mielę.
Do zmielonego mięsa z ryby dodaję ugotowaną kaszę, jajko, posiekany drobno koperek oraz sól i pieprz. Całość mieszam do połączenia się składników.
Dłonie zwilżam zimną wodą i formuję klopsiki. Obtaczam je w
mące. Teraz do akcji wchodzi rozgrzana patelnia. Wlewam na nią olej i obsmażym
na niej klopsiki z obu stron na złoty kolor. Wystarczą 3 minuty z każdej strony.
SOS WARZYWNY DO KLOPSIKÓW Z
KARPIA
Marchewkę obieram i ścieram na tarce. Koperek drobno siekam. Pozostałe warzywa
kroję w drobną kostkę. Na patelnię, na której wcześniej smażyłam klopsiki
dolewam odrobinę oleju. Jako pierwsza trafia na nią cebula, gdy się zeszkli,
tak mniej więcej po 3 minutach, dodaję pora, marchewkę, paprykę, seler naciowy
i papryczkę chili. Całość solę by warzywa puściły wodę. Często mieszając duszę
warzywa przez około 5 minut.
Po tym czasie wlewam pomidory z puszki oraz pół szklanki wody, dodaję czosnek
rozdrobniony w wyciskarce oraz posiekany koperek. Doprawiam świeżo zmielonym
pieprzem.
PIECZENIE KLOPSIKÓW Z KARPIA W WARZYWNYM SOSIE
W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 200 st.C.
Sos przelewam do naczynia żaroodpornego. Układam na nim podsmażone pulpeciki z
karpia. Naczynie wkładam do gorącego piekarnika na 15 minut.
DIP DO KLOPSIKÓW Z KARPIA ZAPIEKANYCH W WARZYWNYM SOSIE
Koperek drobno siekam. Dodaję go do śmietany. Dip doprawiam rozgniecionym w wyciskarce czosnkiem oraz sola i pieprzem.
PODANIE KLOPSIKÓW Z KARPIA ZAPIEKANYCH W WARZYWNYM SOSIE
Klopsiki z karpia pieczone w warzywnym sosie podaje z ziołowo-czosnkowym dipem
jogurtowym, kaszą jęczmienną oraz domową czerwoną kapustą kiszoną lub surówką z czerwonej kapusty i fenkułu.
Poznajcie również inne nasze przepisy na dania z karpiem w roli głównej
klopsiki z karpia zapiekane w warzywnym sosie
Komentarze
Prześlij komentarz